
Bildet over et tatt inne i svømmehallen på Orkanger i vinter. Svære issvuller i vinduskarmen viser at det er minusgrader i dusj- og garderobeanlegget. Når det er ti minus ute er det fem minus inne, ifølge OIFs svømmeavdeling. Avdelinga vil nå vite hva partiene i Orkdal har tenkt å gjøre med forfallet.
Bassenget ble bygd på 60-tallet etter en formidabel dugnads- og innsamlingsaksjon på Orkanger. Orkdal kommune har ikke vedlikeholdt gaven. De siste par årene har det imidlertid oppstått bred politisk støtte for å bygge et moderne svømmeanlegg ved Orklahallen. Problemet er at partiene - og særlig de fem som bestemmer (Orkdalslista, Sp, Venstre, KrF og Høyre) har brukt pengene på andre ting. Orkdal kommune har vedtatt folkehelse som ett av fire satsingsområder. Det er dokumentert at svømmeanlegg er et av de beste tiltak for folkehelse, fordi gode anlegg øker den fysiske aktiviteten betydelig i brede lag av befolkningen. Orkdal kommune valgte å prioritere 9,5 mililioner kroner til hoppbakker - pluss 11,5 millioner i kausjon til samme formål. Etter vedtaket om å satse på folkehelse har også partiene som bestemmer brukt 3,5 millioner kroner på en fylkeskommunal hall som fylket sier det egentlig ikke er bruk for, og som vil konkurrere med den kommunale Orklahallen. Orklahallen er ikke prioritert før i år - når prisnivået har nådd gamle høyder etter finanskrisen. Ny bane 3 blir dyr.
Dermed finnes det ikke penger til svømmeanlegg. Det er også tvilsomt om det finnes penger til å sette bassenget på Orkanger i god stand - i tilfelle det tar fem eller ti år før et nytt svømmeanlegg kommer. 
Dusjanlegget på Orkanger barneskole. Sp går til valg på mottoet "Ta hele Orkdal i bruk". Inkluderer det Orkanger?
OIF svøm driver godt, men er fortvilt. Onsdag skrev styret, foreldre og utøvere i ST at svømmeopplæringa nå henger i en tynn tråd pga minusgrader innendørs, murpuss som flasser, invasjon av maur og generelt forfall. Anne Kathrine Angvik, ildsjel i OIF svøm og ansvarlig for svømmeskolen, skriver følgende i en mail til orkangervel.no:
"Det er et hån mot befolkningen at svømmehallen på Orkanger som i sin tid ble gitt i gave til kommunen har fått forfalle slik. Kommunen har ikke tatt sitt ansvar på alvor – det har nå kommet for en dag at kommunen verken har satt av penger til nye anlegg, eller har penger til å vedlikeholde det gamle. Jeg sitter i styret i OIF svømmeavdeling og er smertelig klar over at jo mer vi graver i denne saken jo større er sjansene for at bassenget må stenge, og det vil være en katastrofe, som vi selvfølgelig ønsker å unngå." Ifølge Angvik hadde kommunen planer om å bruke 400 000 på å utbedre det verste i vinter, men pengekrana ble skrudd igjen da nytt svømmeanlegg kom på dagsorden. Norges Svømmeforbunds anleggsveileder har sett på saken. Det vil koste et ukjent antall millioner å renovere et slitent anlegg fra 60-tallet. 
Fukt tyter ut gjennom murpussen på veggen til høyre. Angvik skriver videre:
"Når det gjelder klimaforholdene, så er jeg som svømmeskoleansvarlig i OIF svømmeavdeling av den oppfatning at det er på grensen til forsvarlig å drive svømmeopplæring for de minste barna (fra 5 år og oppover) i disse lokalene om vinteren, med iskalde garderober og dusjer. Dessverre er jo bassenget kun åpent i den perioden da det er som kaldest ute.
Det framstår veldig tydelig at betydningen av trivsel, fysisk aktivitet og helsebringende tiltak, ikke er godt nok forankret i de styrende organer i Orkdal kommune. Resultatet blir lite planmessig og ”den som roper høyest får”
Er det noe som Orkdal kommune sårt trenger nå, så må det være arenaer som er åpne for alle, og som inkluderer alle."
 Stupepall går i oppsløning.
Norges Svømmeforbund anbefaler at alle kommuner med mellom 4000 og 13 000 innbyggere bør ha et anlegg på minst 25 meter for å gi befolkningen et godt tilbud. I Orkdal har vi i stedet to minibasseng ut fra tanken om å "Ta hele kommunen i bruk". Et godt anlegg koster anslagsvis 100 millioner kroner.
Hans Kringstad
Publisert 28.08.2011 |