
Nærmere hundre barn i alderen 2-11 år stilte til start med sykkel i Orkanger sentrum lørdag. I Orkdalsbanken Grand Prix er det bare vinnere - feks start nummer Andreas Røstum Ljøkel (7 år). Se bilder av mer sykkelglede.
Mannen som løper til venstre i bildet er ST-redaktør Anders Aasegg Morken, som ikke fikk stille med egen sykkel.
Her ser vi blant andre Nikoline Rønne Fiske, Linnea Johnsen Halvorsen og Espen Gangaas (fremst).
Ungene sykler valgfritt en eller to runder Orkanger barneskole-Bunnpris tur/retur. Alle får startnummer, drikke og premie. Orkla Cykleklubb er arrangør. Barnerittet finner sted mens de voksne er ute på den litt lengre Hemnerunden, der vinnertida ble 3 timer og 4 minutter i år.

De venter spent på å starte i andre heat: Jonas Sveli Pløhn, Anna Sveli Pløhn, Jacob B. Storseth, Joakim Røvik Kårstad og Julie Røvik Kårstad. Orkanger trenger mange slike arrangement for å fungere som en by. En artikkel i Adresseavisen torsdag beskriver hvordan Ørland kommune skal skape et attraktivt sted å bo (bolyst). Målet er å få folk til å flytte inn for å jobbe ved kampflybasen - og at de blir boende. Stikkord er møtesteder i et tett sentrum.
Orkdal har mye å lære av den målrettede satsinga på Ørlandet. Mer om det senere på dette nettstedet. 
Emilie Marte Aas og Mia Gangaas på vei mot mål.

Silias Ahmed (5 år) forserer den ene fartshumpa utenfor skolen.

Litt dramatikk i feltet, slik som i Tour de France. Alvilde Olufsen fremst.

Flere forbereder seg før start: Isak Andresen, Hanna Øklend, Gunnhild Solem Slupphaug og Thea Hovset.
Klar til start!

Maria D. Ustad (nr 146) er rask ut fra start. 
Rute 310 måtte pent vente da feltet kom settende, her med Alexander Stadsnes og Even Aune Tangen først. Sykkel er en fin idrett, men hverdagssykling er enda viktigere, fordi:
* Sykling er glimrende for folkehelsa. * Godt for miljøet. * Bra for samfunnsøkonomien (billig transport å legge til rette for).
Gode sykkelbyer er generelt attraktive byer. Orkdal har som mål å fremme sykling og miljøvennlig reising. Ifølge (enda) en plan skal det bygges et bedre fysisk anlegg først mellom Orkanger og Follo. Ofte er det små ting som avgjør om folk velger sykkel framfor bil. Høye fortauskanter er ett eksempel. Slike er det dessverre mange av på Orkanger. Utvalget for personer med nedsatt funksjonsevne har tatt opp problemet med Orkdal kommune, som vil se på saken. Det vil også fremme sykling. Å skille gående og syklende er viktig, men koster mer enn å høvle fortauskanter.
Ille ved skolene Gode og dårlige vaner etableres tidlig. Massiv bilkjøring av barn til og fra skolene er et trafikksikkerhets- og miljøproblem. Mange kommuner arbeider målrettet for å få ungene til å sykle. Ca 30 prosent av alle bilturer er kortere enn en kilometer. Du sykler omtrent like kjapt som å sette deg i bilen, kjøre og parkere.
Publisert 07.06.2014 |