Denne uka har begge rørleggingsfartøyene til Technip ligget ved kai på Okanger. Apache II er nå ute i Nordsjøen igjen med rør til norsk sokkel. Storebror Deep Energy skal til Perth, Australia, ifølge Havnas oversikt.
Rørene kommer fra Asia til Orkanger i 12 meters lengder. På spolebasen sveises de sammen til lengder på ca 1000 meter som kveiles om bord i de spesialbygde båtene. Rørspolinga rett ved Orkanger har nå pågått i 20 år, trolig uten at så mange andre enn ansatte vet spesielt mye om virksomheten. Fyller norsk sokkel med rør Mesteparten av olje-og gassrørene fra Orkanger går til felt på sokkelen utenfor Midt-Norge, men i år har det vært leveranser også til Australia. Mens Deep Energy skal til Perth, Australia, er Apache II på vei til Snøhvit-feltet utenfor Finnmark. Den første leveransen fra Orkanger var 29 km rør til Vigdis-feltet i 1995-96, viser en oversikt fra Technip. Oversikten på nettet er et utdrag av leveranser, ikke komplett. I perioden 1998-2000 gikk hele 169 km rør til Åsgard-feltet. Det tilsvarer omtrent en tur fra Orkanger til Steinkjer.
Ferge på Orkdalsfjorden I tillegg til sammensveising og spoling, sørger rørmiljøet på Grønøra for avansert overflatebehandling (coating) og kvalitetskontroll. Ved siden av den svære Deep Energy ligger også bilferga Aure fra Molde. Den skulle etter planen levere varer til Deep Energy mens skipet lå for anker ute på fjorden.
Bilferge er et sjeldent besøk på Orkanger. M/F "Aure" lå ute på fjorden før også den fikk kaiplass tidligere i uka.
Ved enden av regnbuen skal det ligge en gullskatt. Olje- og gassvirksomheten har vært lønnsom for Norge og også for Orkdalsregionen takket være havna mellom Orkanger og Råbygda/Gjølme.
Ei lønnsom havn for regionen kan by på problemer for nærmiljløet. Orkanger storhavn ligger midt i tettbebyggelsen. Noen betaler en pris særlig i form av tungtrafikk og støy. Alarmer fra Deep Energy og gniksing fra beltegående kjøretøy ved spolebasen har holdt folk våkne.
Noen fakta om de to rørleggingsfartøyene.
Deep Energy: Et av verdens største fartøy i sitt slag. Bygd i 2013. 194,5 m lang. 25 378 brutttonn (volum, ikke vekt). Apache II: Bygd i 2009 136,6 m lang. 10 692 bruttotonn. Technip eier begge skipene. De seiler under Bahamas-flagg. Technip er et multinasjonalt selskap innen olje og gass. Selskapet er representert i 48 land og har 38 000 ansatte, så aktiviteten på Orkanger utgjør lite i den store sammenhengen. Hovedkvarteret ligger i Frankrike. Konsernet har to nordmenn i toppledelsen.
Deep Energy skal snart begynne å kveile rør.
Publisert 14.05.2015 |