Claussens gate er det nærmeste Orkanger kommer et smug. Passasjen med de små stuene på hver side danner trebyen Orkanger - på linje med forsøkshusene fra Strandheim, en fredet stasjonsbygning og praktgården Hov.
Dette er fjerde vandring blant flotte bygg i trebyen vi glemte. Disse guidede turene er ment som: * enkel folkeopplysning * en tanke bevisstgjøring om verdier på eget hjemsted * litt trøst til dem som mener at Orkanger mister sin kulturhistoriske identitet som trehusmiljø om vi bygger nytt akkurat på Sæther.
Tidligere artikler: Del I: Orkdalsveien er en perlerad av vakre hus Del 2: En tur i Fjordgata og strøket rundt Del 3: Sveligata og andre vakre strøk Pent restaurert bolig i Claussens gate. Gata starter som et smug i Kåres gate og utvider seg mot Kirkegata rett bak Orkanger kirke, også den opprinnelig preget av Thams´arkitektur. Hus med sjel i Claussens gate. Stedet ble kalt Veita. Mer fra smuget på Øra. Her har forresten Sveinung Sundli bodd. En liten svipptur innom Kåres gate igjen. Nummer 37 (nærmest) er kalt Øren og Aune. Eiendommen ble bebygd i 1849. Staselige Solbugården i bakgrunnen. Fra hjørnet Dordigata/Kåres gate. Sprosser er dyrt, men Nerøra ville fått et ytterligere løft med vindussprosser i flere hus sånn som her. Gamle bygninger taper mye av sin patina med store vindusflater. Hva med en halvkommunal "Operasjon sprosser?"
Brugata 8, lavt og sjarmerende med kunstferdig utformet vindusinnramming. Den er vanskelig å se på bildet, så gå en tur forbi. Hus med karakter i Njardargata. Her er det ikke spart på sprossene. Detalj fra bolig i Njardar gate. De mest avglemte av alle glemte perler på Orkanger ligger i Thamshavnbakken innerst i Thamshavnveien. Her satte Strandheim Brug opp forsøkshus, tegnet og bygd på bruket. Den fordums ferdighusfabrikken er nå om dagen mest kjent for Thamspaviljongen. Arbeidet med paviljongen ble ledet av en formann bosatt i Nygata, se tidligere vandring. Spedbygd og forseggjort innerst mot Thamshavn, rett over området der Strandheim Brug lå. Dette var (visstnok) grindvokterbolig for Thamshavnbanen - si fra hvis det er feil. Velholdt uthus og bolig i skjønn forening inn mot Thamshavn, for øvrig til salgs.
Et lite avvik fra temaet; Frelsesarmeen har Nerøras siste lyskasse.
Orkanger stasjon har vært fredet i 20 år, lenge før hele banen fikk like høy vernestatus. Ny eier har drevet oppussing med fintfølelse i lang tid. Den karakteristiske stasjonsbygningen i trebyen Orkanger sto klar ved åpninga av Thamshavnbanen i 1908.
Detaljer i andre etasje på Orkanger stasjon.
Orkanger er også byen med de mange stabbur. Hvor står disse, tro? Jo, ved...
...ærverdige Hov gård, her fotografert fra tunet.
Hov representerer Orkangers historie ikke bare fra før Thams-epoken, men fra før-kristen tid. Navnet Hov er en betegnelse på et hedensk offersted.
Det herskapelige inngangspartiet smaker litt av dynasti. Familien Richter har eid Hov siden sorenskriver Andreas Boghart Richter kjøpte gården i 1839, altså for 178 år siden. Hov var klostergods på 1200-tallet. Orkanger er en mangfoldig treby med alt fra små stuer til ærverdige praktbygg. Alle hus rommer sin historie. Særlig Nerøras historie fortjener økt oppmerksomhet. Bygningshistorien fører oss fra fiskeri til industri.
Publisert 15.03.2017 |