Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Bot for uthus som forfaller: Det kan bli dyrt på Nerøra

DSC_0002.JPG

Dette er stabburet ved Middelskolen i Dordigata. Rådmannen krever istandsetting eller 20 000 i engangsbot og deretter 5000 i bot hver uke.
Flere uthus i det verneverdige miljøet på Nerøra forfaller. Mange risikerer nå sviende bøter dersom politikerne følger rådmannen.

Politikerne skal onsdag ta stilling til forslaget om:
* 20 000 i tvangsmulkt hvis stabburet ikke er satt i stand innen 1. desember.
* 5000 for hver eneste uke som går etter 1. desember uten istandsetting.

Rådmannen krever reparasjon etter antikvariske pinsipper.

Farlig og skjemmende
Ifølge lovverket har eiere plikt til å reparere bygg dersom de er til fare/ulempe for andre, eller virker skjemmende på omgivelsene.

Rådmannen mener stabburet er farlig fordi fundamentet svikter, og at det framstår som skjemmende.

Eier Arto AS (adresse Levanger) fikk beskjed om såkalt ulovlighetsoppfølging i brev 23. juni med svarfrist 1. august. Arto AS har ikke svart.

200 000 i bot tidligere
Middelskolen er det eldste skolebygget på Orkanger og ligger midt i den vernede bebyggelsen på Nerøra. Hovedhuset har fire leiligheter som har stått tomme i ca 20 år.

I stedet for å leie ut, har eierne drevet en endeløs tautrekking med Orkdal kommune. I 2009 endte det med ei tvangsbot på 200 000 kroner. Den ble betalt og huset ble til slutt flikket på utvendig, men ikke gjort beboelig.

Nerøra er forsømt
Antikvariske myndigheter sammenligner trehusmiljøet på Nerøra med Bakklandet i Trondheim og sentrum i Røros. Uthusene beskrives som en utrydningstruet del av dette miljøet.

Så langt er det ikke igangsatt noe systematisk arbeid verken for å ta vare på Nerøra eller å gjøre området synlig som en kulturhistorisk perle i Orkdal.

Det politiske flertallet stemte feks i blokk mot å utrede mulighetene ved å plassere Thamspaviljongen i det historisk rette miljøet.

Forfallet fortsetter
Orkdal 2040-planen framhevet Nerøras betydning, men etterpå har det gått feil vei også med uthusene. Ett er revet etter søknad og byråkratisk rot (Elvegata - bildet under), andre truer med å falle sammen.

hus7.jpg

Dette uthuset forsvant i 2014. Politikerne snudde etter befaring og sa ja til riving med 9-2, men Fylkesmannen overprøvde naturlig nok rivetillatelsen midt i verneområdet. Kommunen glemte å stoppe riving.

Uthusene rommet en gang et mangfold av aktiviteter. I dag har de liten praktisk verdi for eierne, men det koster mye å sette dem i stand. Gode støtteordninger er etterlyst.

Nei til å rive
Hovedutvalg forvaltning sa i august enstemmig nei til en søknad om å rive et falleferdig uthus i Kåres gate ved Kaffistova for å gi plass til garasje.

Flere andre uthus er åpenbart skjemmende, og de ser farlige ut uten at dette er undersøkt. Gjennom mange år har husene bare forsvunnet.

Et vedtak for stabburet ved Middelskolen kan danne presedens og føre til at flere eiere får ultimatum:
* Reparer, eller
* Betal store bøter

Se artikkel fra 2012 om temaet.

hus9.jpg

Et av de store uthusene på Nerøra. Bildet er fra 2012...

 

Publisert 11.09.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Kristian Svorkås 14.09.2016 13:32
Synes det er bra vi skal ta vare på historiske bygninger, men det er mange aspekter man må ta stilling til i slike saker. For det første: Konstruksjoner i tre har en viss levealder, det kommer til et punkt hvor tre starter en forråtnelsesprosess som dessverre ikke er reversibel (noe jeg ikke tror fylkesmann og fylkesantikvar forstår noe av). For det andre: Byråkratiet og behandlingsprosessen i saker som omhandler gammel vernet bebyggelse er et mareritt i seg selv, bare å komme i kontakt å få en uttalelse fra de riktige instansene kan ta på månedsvis (skriver av erfaring). For det tredje: Kostnadene med å sette i stand slike falleferdige bygninger er mye høyere enn å faktisk bygge nytt. Jeg mener at politikerne og fylkeskommunen må gi stønad samt sette inn ressurser i det offentlige om slike bygg skal bevares. Det offentlige må også være behjelpelige med søknadsprosesser etc. samt handle fornuftig i slike saker. Er bygningen i så dårlig forfatning at det ikke er noe å ta vare på må det faktisk rives. Jeg synes det er flott at gamle bygninger skal fredes og bevares, men det må være kun fasade. Dette gjelder ikke bare uthus men også eneboliger, vi lever tross alt i 2016 og folk har litt andre behov enn i 1850. Jeg mener det burde vært hjemmel for å rive eldre eneboliger å oppføre nye så fremt fasadene og byggeskikken blir tatt vare på. Er enig med fylkesmannen i at gamle bygninger ikke skal rives å erstattes med et nyere moderne garasjebygg, men det må være lov å rive for å sette opp et nytt tilsvarende bygg i samme byggeskikk. Om det ikke skjer drastiske endringer i behandlingen av slike saker orker ikke folk som eier slike eiendommer å interessere seg for de heller. Å bruke tvang å bøter gjør heller ikke saken noe enklere for folk, her må det offentlige gripe inn å hjelpe til med bevaringen!

utfløtter 12.09.2016 15:22
Vel og bra at man skal ta vare på historien,men med tanke på hva enkelte boligspekulanter kan få seg til å gjøre midt i Orkanger sentrum,blir dette meningsløst.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse