Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger som moderne sentrum - med nytt Sæther-tun

160204_Alternativ2.jpg

Dette kompromisset foreslår Salvesen & Thams for å gi Orkanger både:
* et moderne sentrum og.
* bevare et tun der Sæther-gården ligger.
Håpet er å få rive det nedslitte  våningshuset og reise et egnet bygg noen meter lenger bak. Da kan folk sykle og gå langs Orkdalsveien.

Bakgrunn
Slik havnet vi i et alvorlig dilemma på den såkalte indrefileten, der politikerne vil ha en pulserende bykjerne:

Et lite flertall i kommunestyret stemte ned rådmannens forslag og vedtok at Sæther-tunet skal bestå. Det skjedde ved behandlinga av reguleringsplanen for nye Orkanger sentrum (Rømme Øvre).

Resultat
Utbygger sitter med små og dårlige hus som er uegnet for næring. Våningshuset ligger midt i traseen for gang- og sykkelbane. Gående og syklende skal prioriteres, ifølge overordnede planer.

Enkelte politikere har allerede snudd, etter først å ha blitt overbevist av argumenter om at trehusene på Sæther er viktige å bevare.

Politikerne har senere gitt utbygger Salvesen & Thams lov til å lage et alternativt forslag; riving, men gjenoppbygging av en tunløsning.

Velforening mot bevaring
Orkanger Vel har gått inn for riving i høringsuttalelser. Blant argumentene:

  • Midt i indrefileten: Dette er nøkkeltomta som knytter den nye bykjernen sammen med handlegata og Idrettsparken. Må utnyttes godt med bygninger som gir aktivitet og trekker folk.
  • Uegnet: All erfaring viser at ingen vil starte kafe eller lignende virksomhet i de gamle husene (jfr. skjebnen til Bankstua). Ikke universelt utformet, trangt og upraktisk (jfr. kampen om HC-toalett ved Øyeklinikken).
  • Miljø: Nye miljøvennlige bygg er bedre enn gamle som sluker energi.
  • Vern andre steder: Prioriter arbeid med Nerøra, der blant annet utrydningstruede uthusmiljø forsvinner. Nerøra har høy bevaringsverdi.
  • Myke trafikanter; Hensynet til gående og syklende. Også en liten omvei innom tunet er en barriere - og stikk i strid med målet om å prioritere gående og syklende foran bilen.

Salvesen & Thams håper forslaget om en moderne tunløsning litt tilbaketrukket kan bli akseptert. Selskapet skriver på komtilorkanger at husene viser seg å være i svært dårlig forfatning.

DSC_0001.JPG

Slik ser det ut i dag. Samme perspektiv som skissen fra On Arkitekter og Ingeniører på toppen.

160204_Manipulert_900x300.jpg

Tunløsningen med nye bygg sett fra sør. Ill: On.

Alt1.JPG

Plan som viser løsning dersom våningshuset må stå der det står. Gang- og sykkelbanen i bue gjennom tunet slik som det var da det altfor smale fortauet på motsatt side var stengt under bygging av Remegården.

Alt2.JPG

Salvesen & Thams sitt alternative forslag. Moderne bygg plassert i tun, og fortau langs handlegata/Orkdalsveien.

 

Publisert 12.02.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse