Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Rådmannen i Orkdal: Har ikke tid til Orkanger sentrum

IMG_1790.JPG

Orkdal kommune har ikke tid til å utrede følgene for Orkanger sentrum hvis handelen spres til Laksøra. Det politiske flertallet fikk gjennom en hastebehandling av ny næringsplan som gjør det umulig å bestille kunnskap hos eksterne fagmiljø. Det skriver rådmannen i Orkdal.

Rådmannen gir derfor formannskapet to valg når arbeidet med ny næringsdel til kommuneplanen fortsetter:

1. Utvide tidsramma slik at vi kan hente inn faglig nøytral kunnskap utenfra, eller...

2. Overlate all utredning til rådmannens stab fordi det går fortere.

Bakgrunn:
Å behandle en så omfattende og samfunnsviktig plan tar lang tid siden arbeidet skal være kunnskapsbasert. Rådmannen i Orkdal foreslo i vinter et normalt løp med vedtak om ny plan i juni 2018.

Varaordfører Jørgen Indergård foreslo på vegne av flertallet å behandle planen i turbofart. Vedtak i november 2017, altså om et halvt år i stedet for om ett år.

Resultatet passer trolig den politiske ledelsen:
* Ikke tid til å følge opp innspill kommunen selv har bedt om.
* Ikke tid til å sette ut oppdrag til uavhengige fagmiljø.

Rådmannen har tatt standpunkt
På grunn av tidspresset foreslår rådmannen altså at rådmannens stab gjør alle analyser. Ett av problemene er at administrasjonen allerede har tatt politisk stilling til det mest følsomme temaet, og trolig det viktigste for samfunnsutviklinga:

* Om detaljhandel skal spres til Laksøra før ledige arealer er tatt i bruk i sentrum.

Rådmann Ingvill Kvernmo startet arbeidet med næringsplanen med et politisk angrep på kommunestyrets vedtak fra 2013/2014 om nei til handel på Laksøra.

Kvernmo angrep ikke vedtaket på faglig grunnlag (feks nye omstendigheter siden vedtaket), men argumenterte i avisa med antagelser knyttet til handelslekkasje og netto tilvekst av arbeidsplasser.

Vil ha kunnskap utenfra
Nå har både Orkanger Sentrumsforening og Foreningen Småbyen bedt om uavhengige analyser av nettopp disse temaene for å ha et best mulig kunnskapsgrunnlag.

Svar fra rådmannen: Det er ikke tid.

Da hadde rådmannen bedt om innspill til det såkalte planprogrammet. Innspillet fra bla. Orkanger Sentrumsforening blir foreslått avvist. Sentrumsforeninga har 36 medlemsbedrifter med over 300 ansatte.

Utdrag av innspillet fra Sentrumsforeninga:
"Orkanger sentrumsforening ber om at planprogrammet presiserer hva slags analyser som skal inngå i nye vurderinger av Orkangers funksjon som handelssentrum.

Vi ber om at det blir gjennomført en faglig og uavhengig analyse av konsekvenser for handel og annen næringsvirksomhet i sentrum ved detaljhandel på Laksøra, og evt. også følgene hvis bestemmelsene for kontorvirksomhet på Grønøra mykes opp.

Utredningen må være forankret i teoretisk kunnskap om effekter på bysentra ved handelsspredning kombinert med økende bransjeglidning. Utredningen må suppleres med erfaring fra andre by- og tettstedsområder.

Vi viser for øvrig til Per Knudsen – «Mulighetsstudie Orkdal 2040», datert 09.06.2010. I avsnittet «Handel i gata» på side 6 heter det blant annet: «All erfaring tilsier at denne typen gater dør ut om konkurransen fra butikksentra o.l. blir for stor eller handelen spres for mye».

Mange butikker har forsvunnet fra Orkanger sentrum i årenes løp, men sentrum representerer fortsatt omfattende næringsvirksomhet som kommunen må legge vekt på i sin
planlegging både av hensyn til arbeidsplassene og stedets identitet."

Rekker heller ikke dette:
Andre innspill rådmannen mener det ikke er tid til å innhente kunnskap om utenfra:
* Faktisk handelslekkasje, årsaker og prognoser (jfr rådmannens framstøt om dette i ST).
* Effekt på bilbruk ved spredning av handelen.
* Muligheter for relokalisering/omforming av Franslykkja (Bårdshaug Øst) i sentrum.

DSC_0015.JPG

Med handelspark på Laksøra vil Statens Hus-tomta bli liggende som et tomt høl. Slik ønsker vi folk velkommen til Orkanger.

Næringsforeninga tror på IKEA (?)
Orkanger Sentrumsforening deltok 9.mai på en workshop i regi av Orkladal Næringsforening (ONF). Møtet skulle danne grunnlag for en uttalelse fra næringslivet ført i pennen av daglig leder Ove Snuruås. Sentrumsforeninga ble ikke hørt. ST presenterte feilaktig stemningen som et "krystallklart ja til handel på Laksøra."

Daglig leder Ove Snurås laget riktignok en høringsuttalelse som sier "krystallklart" ja til plasskrevende handel på Laksøra OG Beitøra. Den reflekterer ikke uenigheten innad i næringslivet.

Som eksempler på aktuell plasskrevende handel nevner Snuruås Plantasjen, Biltema og IKEA. Men:

* Plantasjen har allerede lov til å etablere seg på Laksøra.
* Biltema var klar til å etablere seg ved OTI, og det er også plass på Statens Hus-tomta.
* IKEA kommer aldri til å bygge varehus på Orkanger. Det er  utopi.

Franslykkja som urban ørken
På Franslykkja (Bårdshaug Øst) ser Snuruås "ingen sannsynlig mulighet" for at verksteder og lager kan flyttes, selv om det er politisk vedtatt å se på omforming av området.

DSC_0022.JPG

Franslykkja: Det du ser på bildet mener Orkladal Næringsforening er naturlig virkomhet i Orkanger sentrum. I 2013 skrev Adresseavisen på kommentarplass at Orkanger er det eneste stedet som blir forskjønnet av en godsterminal. Vi får som fortjent. Slik er førsteinntrykket for mange.

Den viktigste motivasjonen for omforming ligger hos næringslivet selv. Å erstatte verksted, lager og bussdepot med handel og bolig vil øke eiendomsverdiene betydelig. Slik byomforming skjer over alt og skal nå gjennomføres i stor skala feks på Nyhavna i Trondheim.

Fylkeskommunen vil samle sentrum
For øvrig har Sør-Trøndelag fylkeskommune avgitt uttalelse til planprogrammet. Fylkeskommunen ber Orkdal kommune om å:

"Samle publikumsrettede aktiviteter mest mulig for å utvikle et attraktivt og klimavennlig regionsenter. En byutvikling som i minst mulig grad er avhengig av bilbruk vil gi et mer inkluderende samfunn og understøtte folkehelsen."

Ved forrige behandling av planen (2013/2014) advarte fylkeskommunen og fylkesmannen mot en langt mer forsiktig oppmyking enn hva det blir lagt opp til nå. Da var det kun snakk om å tillate bilrelatert handel pga diskusjonen om Biltema - som for øvrig markedsfører seg med at varehuset er "mye mer enn bil".

Norges lengste sentrum
Så får vi se om Orkdal kommunestyre trosser faglige råd og Orkdal 2040-ideen  og sprer sentrum videre. Orkdal har allerede i dag et av Norges mest forstrukne sentrumsområder.

Handlegata måler 1,2 kilometer. Gata er like lang som Midtbyen i Trondheim. Fra Amfi ut til Laksøra er det ytterligere 700 meter - se bildet under.

Sentrum mangler dessuten kvartalsstruktur. Følgen er at all biltrafikk må gå tvers gjennom, og vi kan ikke lage gågater. Det er mulig på Rømme, men da må området sikres virksomhet som trekker folk. Per i dag ser det ikke ut til å lykkes:

* Arbeid i åpenhet for å styre mer handel og kontor ut av sentrum.
* Arbeid i det stille mot Salvesen & Thams´ tilbud om å bygge kino inn mot gata og i en framtidig kvartalsstruktur på Rømme.

Hans Kringstad

Uten_navn.jpg

 

Publisert 21.05.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse