Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Middelskolen: Orkdal kommune i ny kontakt med eier

DSC_0001.JPG

Den vernede Middelskolen har vært et skammens hus på Orkanger i 20 år. Forrige uke sendte Orkdal kommune på nytt brev til eier Arto AS. Boligdelen står fortsatt tom og stabburet er i ferd med å rase sammen.

Den tidligere Middelskolen er det eldste skolebygget på Orkanger. Huset har adresse Dordigata 11.

Forfallent og skjemmende
I brevet fra plan- og forvaltningssjef Ingrid Voll heter det blant annet at:

"Eiendommen framstår som forfallen og skjemmende - midt i Nerøras vernede bebyggelse."

Bakgrunnen for det siste brevet er henvendelser om at stabburet på eiendommen forfaller. Videre heter det at Orkdal kommune ikke er kjent med at bolighuset er ferdigstilt og bebodd (det er det ikke).

Kommunen viser til at eiere plikter å holde et byggverk i slik stand at:
* det ikke oppstår fare for skade på personer
* det ikke virker skjemmende på miljø og omgivelser

Fikk rekordbot i 2009
Arto AS får frist til 1. august med å gjøre rede for situasjonen og eventuelle planer om istandsetting. Kommunen varsler ulovlighetsoppfølging dersom det ikke kommer et godt svar innen fristen. Vanligvis betyr det straff i form av dagbøter eller engangsbot.

DSC_0002.JPG

Stabburet ved Middelskolen inngår i et utrydningstruet uthusmiljø som forteller historien om Nerøra fra den gang det var allsidig aktivitet i bakgårdene. Stabburet har hull i taket og slagside.

Arto AS fikk i 2009 ei rekordbot på 200 000 kr av Orkdal kommune for å la Middelskolen forfalle. Da hadde eierne neglisjert gjentatte pålegg i lang tid. I ettertid ble det pusset opp utvendig.

Tvister siden 1995
I det nye brevet viser Orkdal kommune til korrespondanse med dagens eierselskap siden 2007, og sist kontakt da tunge takplater løsnet i 2013 - med stor fare for skade på folk i boligområdet.

Men saken går enda lenger tilbake - helt til 1995. Middelskolen med fire leiligheter har nå stått tom i 20 år.

Se artikkel fra 2009.

Arild Bye står i dag oppført som styreleder og eneeier. Wattana Noppakao er daglig leder. Selskapet  har oppgitt besøksadresse i Dordigata 11 - Middelskolen...

DSC_0004.JPG

Kledinga ble skiftet på mesteparten av Middelskolen og nye vinduer kom inn da eierne fikk 200 000 i bot. Men huset ble ikke satt i stand som bolig. I mange år var det tilholdssted for villkattene på Nerøra.

PS - Nerøra i Norgestoppen:
Orkdal kommune har nå satt av første beløp i et fond som kan hjelpe eiere av gamle hus blant annet på Nerøra. Nerøra har en spesiell status i planverket i Orkdal på grunn av det kukturhistorisk viktige bygningsmiljøet.

Antikvariske myndigheter sammenligner Nerøra med Bakklandet i Trondheim, og mener området har verdier av nasjonal interesse. Uthusene er stedstypiske, men de forsvinner. En uthuseier i Kåresgata har nå fått brev fra kommunen om å ta vare på en falleferdig bygning. En annen har søkt om tillatelse til å rive et uthus som er iferd med å rase sammen.

DSC_0003.JPG

Stabburet ved Middelskolen ser ut til å gå tapt.

 

Publisert 27.06.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

utfløtter 04.07.2016 13:53
Tenk at en bygning kan få stå iså mange år uten ar det stilles flere krav enn det som har blitt gjort.Orkanger bør slutte å sammenligne seg med f.eks.Bakklandet i Trondheim når det gjelder trehusbebyggelse.Der ville de aldri tillatt at slike bygninger har blitt stående slik.Et av mange eksempler på at Orkdal ikke tar estetikk på alvor.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse