Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Nytt slag for Orkanger sentrum: Hvem vil overta Bonny?

DSC_0022.JPG

Mens politikerne diskuterer bystatus forsvnner butikker fra det som er bykjernen i Orkdal. Så langt har ingen meldt seg for å overta når Helen Storheil stenger suksess-butikken Bonny på grunn av sykdom.

Helen Storheil har solgt dameklær, sko og vesker i handlegata i ni år. Husleia er bare 8000 kroner i måneden, og butikken går godt. 

Storheils største ønske er at noen vil drive videre i dette lokalet i gata.

Får interiør gratis
- Jeg er villig til å la alt interiør stå igjen hvis noen overtar, sier Storheil, som er bekymret for gatas framtid. Dette skjedde i 2013:

* Butikken May B. Lille hus la ned. En øyeklinikk tar over.

* Cafe Aleksandra stengte dørene i Hjørnet-gården. Lokalet står tomt.

* Kjøkkenhuset la ned. Reisebyrået har flyttet inn midlertidig.

* Orkdal Farve og Interiør gikk konkurs. Konkurssalg pågår.

* Orkanger parfymeri flytter til Amfi.

Bonny stenger dørene seinest i månedsskiftet januar/februar. Helen Storheil har opparbeidet et marked som gjør driften bærekraftig. I tillegg til salgslokalet i første etasje er det et like stort lager i sokkelen.

Men ingen har ønsket å overta. Gata risikerer å få enda et tomt vindu, eller en virksomhet som trekker minimalt med folk.

Eksperter: Sats på gata
Allerede på det første folkemøtet om sentrumsutvikling for ca. ti år siden påpekte fagfolk verdien og mulighetene som ligger i sentrumsgata på Orkanger. Men politisk har det ikke vært flertall for å stimulere gata ved  å legge offentlige funksjoner dit.

Det optimale er kulturhus/flerbrukshus/kulturskole/utvidet bibliotek mv. som gir aktivitet også på kveld, og dermed mer folk på serveringsstedene. 

Byer trekker ungdom
Urbane møteplasser i tillegg til bilbaserte kjøpesentre med kjedebutikker er en suksessfaktor for å bygge attraktive tettsteder. Nesten all ungdom tar i dag høyere utdanning i byer. Unge mennesker etterspør urbane kvaliteter når de søker jobb og etablerer seg. Kunnskapen om dette finnes i stort monn.

Men - det politiske miljøet i Orkdal ser ut til å være delt i tre:

  • De som ønsker en aktiv politikk for å styrke gata, blant annet via oppkjøp av ST-kvartalet for å gi sentrum dybde.
  • De som velger å tro at markedet redder gata.
  • De som ikke bryr seg om gata i det hele tatt.

Orkdal 2040-prosessen skulle gi kunnskap nok. Men i stedet for et felles løft for sentrum, endte 2040 i blokkpolitikk.

Ingen klarer å utvikle et godt sentrum uten bred politisk enighet og samarbeid med den delen av næringslivet som ønsker å styrke bykjernen. Orkdal har nå fått Salvesen & Thams´ satsing som en gave.

Drammen gikk foran
Drammen er skoleeksemplet i Norge på sentrumsutvikling og omdømmebygging. Mange mindre kommuner har fulgt opp og enda flere kommer etter.

I Orkdal finnes det et vedtak (Orkdal 2040) om å skape en bykjerne med sentrumsfunksjoner innenfor gangavstand. Det er et vedtak altfor få brenner for.

Hans Kringstad

 

Publisert 09.01.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Henny Helbæk 09.01.2014 21:07
Bonny er den mest spennende klesbutikken vi har på Orkanger, og det er virkelig synd om den forsvinner fra handlegata. Dette har jeg sagt til henne og håper virkelig at det melder seg en "arvtaker".

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse