Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Thams-kirka faller: Unik eikeparkett blir med til Orkanger

Demontering2.jpg

Mens orkdalinger flest er opptatt med kommunevalg, plukker dugnadsgjengen i Little Norway ned Thamspaviljongen bit for bit. Sentral i arbeidet er Odd Magne Løset, bosatt på Nerøra og spesialist på eldre bygninger.

Odd Magne Løset er en nøkkelperson i demonteringa av byggverket fra 1893, før det seiler tilbake over Atlanteren i sine enkelte bestanddeler.

Løset bor i Nordre Skjulsviks gate, i det området hvor en stor del av arbeiderne på Strandheim Brug holdt til.

Han har oppdrag blant annet i regi av Riksantikvaren, og er en nøkkelperson i det teamet på 13 som nå jobber på spreng i Wisconsin.

Der har de hatt besøk både av storavisa Chicago Tribune og vår egen Dagens Næringsliv.

- Dette skal bli en turistmagnet i Orkanger by. Stavkirka vil trekke folk fra nær og fjern, ble Olav Sigird Kvaale sitert i DN torsdag.

Kvaale er etterkommer etter treskjæreren som sto for utsmykningene av bygget som reoptredenterte Norge på verdensutstillingeni 1893.

IMG_6742.jpg
Ola Sigurd Fagerholt (t.v.) og Odd Magne Løset løsner den forseggjorte mosaikkenparketten.

Odd Magne Løset kaller Thamspaviljongen et eventyrhus.

Her er en liten rapport fra Arne Asphjell:
"Som en av Norges fremste eksperter på feltet, har Løset gjennom 40 års erfaring sett det meste av gamle bygninger. Det som kan betegnes som ”Thamshus” har han også god kjennskap til, og han understreker at denne bygningen er helt spesiell.
 
Et eventyrhus er betegnelsen Løset velger å bruke. Han trekkker fram kombinasjonen av norsk stavkirketradisjon, litt sveitserstil, treskjærerkunst og en unik gulvkonstruksjon.
 
Et gulv uten sin like
Gulvet består av et bærende bjelkelag nederst, et undergulv av totoms pløydbord og en fabelaktig mosaikklagt eikeparkett på toppen.

De underliggende, sammentømrede ”halvklovningene” i svære dimensjoner - lange stokker med 40 cm diameter - mener Løset bør synes når paviljongen kommer på plass i Orkdal. Det kan skje ved at paviljongen settes på trepillarer som under Chicagoutstillingen. En nedgang til en ”hule” under bygningen kan gi publikum innsyn i konstruksjonen.
 
Eikeparketten med fin mosaikk langs veggene imponerer. Håndlaget Løset har utviklet i sin praktiske gjerning gjennom årene, gjør at han er i stand til å ta opp hele seksjoner av den unike parketten. Uten Løsets innsikt og praktiske evner ville det ikke vært mulig å ta med til Orkdal denne viktige delen av bygningens uttrykk og historie."

Odd_Magne_L__set2.jpg

Odd Magne Løset på eikeparketten. Her blir han fotografert av storavisa Chicago Tribune.
 
Veggut2.jpg

De første veggelementene ble fjernet like før helga. Bas for demonteringen er Oddmund Stenset (t.v. med caps). Til høyre Ansgar Selstø og Jarle Havik.

 

Publisert 14.09.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Elizabeth Tødaas 14.09.2015 18:02
Vi e heldig, og æ glær mæ te å sjå det ferdige produkt .

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse