Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Mystisk sky: Her er meteorologens forklaring

IMAG0236_1.jpg

Denne skyen over Rokollen fanget Hallvard Erlandsen med mobilkameraet 2.juli. Det er som å se inn i orkanens øye, men noen skypumpe fulgte ikke med monster-trakten oppe på himmelen. Orkangervel.no har spurt Meteorologisk instutt. Svaret er: Dere ser en mammatus-sky som henger under en vanlig bygesky. Dette er et fenomen som kan inneholde både kulelyn og vinder ville nok til å sende fly i bakken.

Meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen ved værvarslinga skriver følgende etter å ha fått en kopi av bildet:

"Sjølve hovedskyen er en vanlig bygesky, cumulonimbus. Under denne skyen henger en såkalt mammatus-sky, som dannes ved at varm og fuktig luft blir pressa ned til undersida av skyen og danner slike nedheng. Du kan lese mer om dette på wikipedia."

Og wikipedia beskriver fenomenet som et av de mest spektakulære du kan se. Før trodde man det hadde med tornadoer å gjøre, men det stemmer ikke, ifølge nettleksikonet:

"Mammatus (mamma eller mammatocumulus) er et meteorologisk begrep på hengende skykuler på undersiden av en sky, som oftest en cumulonimbussky, men de kan også oppstå under altocumulus- eller stratocumulusskyer. Dette er kanskje det mest spektakulære skyfenomenet som kan oppstå i atmosfæren, og er et yndet mål for værobservatører og fotografer. De kan vare fra et par minutter til flere timer før de oppløses og forsvinner.

De dannes ved en slags «omvendt konveksjon». I en cumulonimbussky vil varm, fuktig luft stige til toppen av troposfæren. Over troposfæren er luftlagene mer stabile, og dette stanser den vertikale luftbevegelsen, og den stigende luften blir i stedet presset horisontalt ut fra toppen av skyen (kjent som amboltsky). De skyfrie områdene under amboltskyen er kjøligere, og temperaturforskjellen mellom de to luftmassene fører til en instabilitet under ambolten. Dette fører til at lommer med varm og fuktig luft i skyen blir ført nedover. Denne omvendte konveksjonen blir forsterket av tyngdekraften og fallende nedbør i skyen. De synkende luftbevegelsene fører til at den varme, fuktige luften kondenserer i det tørrere luftlaget under skyen, og det blir dannet kuleformede utvekster som henger ned fra undersiden. Disse kan dekke et stort område.

Mammatus har ofte blitt koblet til tornadoer, særlig på 50- og 60-tallet. Dette er en vanlig feiltolking. Mammatus er ikke et forvarsel for tornadoer, men er et mulig biprodukt.

Det er svært vanlig at cumulonimbusskyer med mammatus innholder kraftige vindskjær, og i visse tilfeller også kulelyn. Derfor vil flypiloter alltid prøve å unngå slike skysystem."

Om vindskjær:
"Vindskjær kan ha innvirkning på farten til et fly i forhold til luften i forbindelse med letting og landing, og dette kan av og til ha katastrofale følger. Mange flyulykker har hatt sammenheng med vindskjær. Vindskjær kan også påvirke hvor kraftig et tordenvær kan bli, men motvirker utviklingen av tropiske sykloner. Turbulens er en effekt som ofte oppstår i forbindelse med vindskjær."

Det var altså mammatus Hallvard Erlandsen fotograferte. Her er noen andre sommerglimt fra Orkanger, som tilreisende gjerne oppfatter som et stein dødt sted. På kveldstid kan du kjøre gjennom gata uten å se et menneske. Men så kikker sola fram. Da kryr folk ut av hiene sine i TV-stua. Og plutselig ser det ut som på bildet under ved Tapasen.

1807_9.jpg

På torget testet Marius Sletvold den nye BMX-sykkelen sin lørdag kveld. Den kan han bruke i skateparken når den snart er på plass ved sirkustomta nær Gammelosen og Orklahallen. Mange skatere trener også med brett på torget.

1807_5.jpg

Vi tåler enda et bilde fra Marius Sletvolds egentrening på torget:

1807_6.jpg

Og nede i Gammelosen ser det ut til at en bever har vært på ferde. Men mest trolig kom den avgnagde stokken med friske skudd rekende ned elva med flommen i juni. Da kom det mye rart fra 7320-land og områdene enda lengere oppe i dalen. En del av det flomvatnet tok med seg fant vegen med strømmen inn i Gammelosen.

1807_1.jpg

Til slutt bebyggelsen langs Strandveien i solnedgang. Du skimter en kajakkpadler ute på vannspeilet. Send sommerbildene dine til styret@orkangervel.no

1807_2.jpg

 

Publisert 20.07.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Skyen 19.07.2010 00:38
Ser ut til å være en kraftig ROTOR, ikke ukjent når luft stømmer raskt over klipper. For ca 35 år siden oppstå ei skypumpe ved Gangåsvatnet, og fulgte Skjennaldalen nedover. Antakelig mista den kraft nedover dalen, men når den kom utover Orkdalsfjorden traff den båten til bror til Birger Rønning (ex OIF på 1950 -60 tallet), broren var ivrig båteier med opplagsplass i fjæra rett nedenfor Hermetikken og ivrig fjordfisker. Skypumpa velta båten og Rønning berga livet ved å klamre seg til båtvelvet inntil hjelp kom til stede. Så vidt jeg huske ble Rønning mye mindre ivrig fisker etter dette.... Det kan godt hende at skypumper ser slik ut, når de kommer litt ut av kurs og ikke blir noe særlig av, og det kan også godt hende at det var nære på at noen fikk en luftetur!

Hans K 19.07.2010 08:06
Takk for artig tilbakemelding både mht fenomenet og fjordfisker Rønning. Mener navnet var Leif. Det vi ser på bildet ligner jo absolutt ei skypumpe. Jeg mener en slik virvelvind traff Orkanger rundt 1970, og at det bla oppsto skader på en garasje i Orkdalsveien, omtrent der Bunnpris ligger i dag. Stemmer det?

Er nok eden historien jeg tenker på 19.07.2010 09:11
Og det sto et ganske stort oppslag i Søra den gangen. Leif ble rystet så ganske inn i sjela ja, og at dette luft-utysket fortsatte inn over bebyggelsen stemmer nok også, men jeg *husker* det som om det var nede ved Strandheim man ble rammet. Skypumper mister kraften over land, det gjorde Katharina i Mexico-gulfen også, og det var nok det som reddet Leif, for han ble truffet direkte etter at skypumpa hadde hoppet ned dalen fra Gagnåsvatnet. Et eller annet må ha blitt rammet nedover Skjenald-dalen også, men Orkanger-sentriske som vi alltid har vært, ble det ikke snakket så mye om det! ErikP

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse