Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Mer trøbbel på Follo: Full stopp ved Gulbygget

Gul1_1.jpg

Problemene fortsetter og millionene fordamper ved Orkdal vgs, som er fylkets trangeste videregående skole. Oppussing av det eldgamle Gulbygget (E-bygget) er nå stoppet fordi bygget er enda dårligere enn antatt. Skolen leter etter kriseløsninger.

På nytt må elever - og lokalsamfunnet - betale prisen for at Orkdal kommune ikke ville ha noen ny skole. Ansatte og det politiske flertallet i Orkdal insisterte i stedet på flikking på det utdaterte anlegget på Follo.

Fra 1700-tallet
Gulbygget (E-bygget) er delvis fra 1700-tallet. Det ble ikke igjen penger til å sette denne delen av skolen i stand under den mye omtalte oppussinga for få år siden.

Verken tilrettelegging for funksjonshemmede eller brannsikring er i orden.

Bevilget 24 mill. ekstra
I vår tilleggsbevilget fylkestinget 24 millioner kroner for å gjøre gulbygget om til et lovlig skolebygg. Arbeidet startet. I oktober ble det stoppet med umiddelbar virkning.

Det vil kreve mye mer arbeid å sette Follo-bygget i stand enn opprinnelig antatt. Ingen vet foreløpig hvor mange millioner som må til, og om det er realistisk å rehabilitere bygningen.

Resultatet er at ingen heller vet hvor man skal gjøre av elever og ansatte - eller hva resultatet til slutt blir for Orkdal vgs.

Leter etter løsninger
Felles skoleutvalg for Orkdal og Meldal behandlet saken nylig. Skolen og fylket leter etter provisoriske løsninger for å få plass. Fra møtereferatet:

"Arbeid med oppussing av E-bygget stoppet. Det må finnes fram til midlertidige løsninger for å avhjelpe situasjonen mht plass/areal. Rektor er i dialog med STFK/BE."

Ordførerne og rektorene i de to kommunene er blant medlemmene i utvalget.

Nå står bygningen tom, arbeidet er halvgjort. Den trangeste videregåënde skolen i hele Sør-Trøndelag er bare blitt enda trangere.

Satset gammelt
Samtidig er det brukt nesten like mye penger på flikking og delvis nybygg som det ville ha kostet å sette opp en topp moderne skole ved idrettsanlegg, handel og industri på Orkanger. Mye står som det gjorde før oppussinga på Follo.

Orkdal kommune kjøpte som kjent Gymbygget (F-bygget), som også har blitt en liten kostnadsbombe. Kjøpet skjedde mot at fylket brukte pengene (10 mill) på oppussing av andre deler av skolen.

Orkdal kommune valgte gamle bygg - og et problem - i stedet for å satse på myligheten til å gi bygda et flaggskip av en skole. Attraktive, moderne anlegg samlokalisert med andre funksjoner er hva kommuner over hele landet forsøker å få til.

Blant annet er driftskostnadene mye større i gamle bygg enn i nye.

Politisk sak
Sør-Trøndelag fylkeskommune, som eier og driver de videregående skolene, må behandle Orkdal vgs politisk igjen i jakten på kriseløsninger og/eller mer penger.

Fylkesrådmannen orienterte politikerne om den nye knipa på Follo 18.oktober. Fra referatet:

"Rehabilitering av E-bygget på Orkdal videregående skole. Pågående arbeid har avdekket behov for å vurdere videre framdrift. Prosjektet er midlertidig stanset og det vil bli lagt fram en ny sak for politisk behandling."

Ifølge ordfører Gunnar H. Lysholm var det "historieløst" å foreslå bygging av ny skole på Orkanger. Da Orkdal kunne ha fått ny skole, stemte Lysholm mot å sette av tomt.

Samtidig anklaget ordføreren fylkeskommunen offentlig for å drive med utpressing. Nå skal "utpresserne" i fylkeskommunen avgjøre hva som skjer med Orkdal vgs.

Hans Kringstad

 

Publisert 06.11.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Unik mulighet 08.11.2013 20:22
Alle med litt sans for fornuft skjønner at hele Orkdal kommune hadde vært tjent med en storskole ved siden av idrettsparken. Tenk for en unik mulighet. Kun skolen kan bygges, gratis på lasset er klatrehall, 2 grasbaner, 3 kunstgressbaner, 3 innendørs håndballhaller, turnhall, butikker, boliger og industri. Alt i gangavstand tilrettelagt for videregående skole og høyskole.

Kari 07.11.2013 17:40
Viktig at alle synspunkter i debatten blir respektert og argumentert på en saklig måte. Lavmål å argumentere med bakgrunn i grendestriden.

Kutt ut hatforholdene mellom grendene 07.11.2013 10:00
Til Evjensbøgg. Prøv å glemme den evige grendestridtanken om at det rakes ned på alt og alle utenfor Orkanger sentrum. Det er ikke tilfelle. For at hele Orkdal kommune skal bli best mulig bør man starte med de viktigste grepene i sentrum. En fremtidig storskole på Orkanger i gangavstand til alle bymessige funksjoner vil forsterke hele kommunen og føre til at ungdom og småfamilier vil bosette seg i hele bygda.

Sløsing 06.11.2013 23:01
Før eller senere vil det tvinge seg frem en ny og moderne videregående storskole nærmere sentrum, i gangavstand fra butikker, handel, industri og idrettsanlegg. Enn så lenge sløses det flere titalls millioner ekstra på problemer som dette. Utrivelig

Evjensbøgg 06.11.2013 21:45
Å bevare Follo som skole er like viktig for Orkdal som å bevare Bårdshaug Herregård. Orkdal kommune gjør en god jobb for Orkdal med å bevare historiske steder og bygg. Det betyr noe for oss som er ekte Orkdalinger og ikke historieløse sytkopper. Alt som ikke har med området rundt orkanger sentrum rakkes ned på.. Husk at Orkdal kommune jobber for hele Orkdal og ikke orkanger sentrum. Kos dåkk med klatrehallen no.

Lærer ex ovgs 06.11.2013 20:17
Fatalt - ikke mere å si. Fantastiske moderne muligheter ble skuslet vekk for 2-3 år siden. Kommunen hadde spart på millionvis og samtidig fått en fremtidsrettet videregående skole hvis muligheten mellom Oti, Idrettsparken og industribedriftene hadde blitt brukt. Dette flikkeriet kommer til å koste flesk og på sikt føre til en total svekkelse rundt betydningen av Orkdal vgs.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse