Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Pengestrømmen til Knyken: 535 000 ekstra - til vann

Knyken.jpg

Orkdal kommune vil bruke ytterligere 535 000 kroner i Knyken. Anlegget må ha ny vannledning fort. Kommunens støtte til gigantprosjektet passerer nå 13 millioner kroner. Mesteparten har gått til skihopping.

Onsdag blir politikerne i hovedutvalg teknikk bedt om å bevilge drøyt 535 000 kroner til større vannledning til Knyken idrettsanlegg (totale kostnader kan bli større). Administrasjonen anbefaler at arbeidet blir utført i vinter, selv om vinterarbeid er dyrere.

Årsak til hastverket: Orkdal IL skal ha et stort arrangement som krever mye vann.

Knyken har prinsipiell interesse ut over Orkanger av to årsaker:

1. Framgangsmåten da Orkdal kommune bevilget en startkapital på 7 millioner kroner av innbyggernes penger. Orkdal IL bygde deretter5 et langt dyrere anlegg enn forutsatt. Kommunen satt i fella som bidragsyter og senere kausjonist.

2. Likebehandling av andre idrettslag/frivillige organisasjoner. Hva er retteferdig fordeling av offentlige midler? Orkdal kommune har sponset en idrett (hopping) med få aktive og liten verdi for folkehelsa.

Noen tall:
Opprinnelig støtte fra kommunen: 7 millioner.
Krisestøtte i 2011 (pluss kausjon): 2,5 millioner.
Kjøp av arealer fordi OIL manglet robuste kontrakter med grunneiere: 2,5-3 millioner (kommunens anslag).
Støtte over tre år til Topppdrettsveka: 750 000.
Vannledning for å gjennomføre arrangement: 535 000 (minst).

Om kjøp av arealer:
Orkdal IL må ha leieavtaler på 40 år for å få spillemidler, som man er økonomisk avhengig av. Slike avtaler manglet da kommunen bevilget 9,5 millioner. Den største grunneieren følte seg lurt av OIL/Asphjell, og ville ikke skrive kontrakt. Kommunen grep inn og kjøper ut grunneierne.

Om støtten til Toppidrettsveka:
Dette er i praksis en støtte til Knyken. For Orkdal kommune er de 750 000 uten PR-verdi, men OIL tjener noen hundre tusen på billett- og matsalg ved at kommunen betaler for å få arrangementet til Knyken.

Idrettsparken
OIF arbeider fortsatt med å fullfinansiere breddetilbud i Idrettsparken. OIF har blant annet invitert kommunen til å spleise på offentlig infrastruktur som belysning av gangvei gjennom parken.

Knyken skulle ifølge Jorodd Asphjell koste 34,3 millioner kroner inkludert utbygging av Knykstuggu og tredobling av alpinanlegget.

Siste konstnadsoverslag var drøyt 90 millioner - uten utbygging av Knykstuggu og tredobling av alpinanlegget.

Kostnadene eksploderte fordi Orkdal IL i 2010 sprengte ut tre ganger så mye fjell (bildet under) som varslet i budsjettene.

Flere detaljer i en tidligere artikkel.

Hans Kringstad

knyken3_1.jpg

 

Publisert 12.10.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Idrettskommune number one 14.10.2013 21:09
Snill kommune vi har. Ikke verst det. Hver gang det arrangeres et litt større arrangement får man støtte i form av hundretusener fra kommunen. Mottoet for alle idrettslag bør bli kom igjen å bygg. Går det litt over stokk og stein får man alltids støtte og økonomisk hjelp.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse