Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Thamspaviljongen: Barnas Dag - og kulturministeren åpner

DSC_1545_2B2017_2B09_2B03_2BPaviljongen_2BF_2Bminus_2Bflaggsnor_2000x1277.jpg

Lørdag er det duket for tidenes hjemkomst på Orkanger. Nøyaktig 150 år etter at Christian Thams kom til verden, står  Thamspaviljongen ferdig gjenreist ikke langt fra der den ble bygd. Det starter med Barnas Dag, og fortsetter med kulturministeren og Trondheimsolistene (Foto: Arnfinn Sæthre).

Barnas dag og opptog
Kl. 11:
Orkanger Sentrumsforenig arrangerer Barnas Dag på torget. Alle oppfordres til å kle seg tidsriktig - dvs slik folk gikk for ca 100 år siden. Vinnerne får billetter til Thamshavnbanen - og får kjøre hest og vogn i en parade med musikk fra torget opp til åpninga av paviljongen.

Offisiell åpning - gratis
Kl. 13: Åpningsseremoni utendørs med kulturminister Linda Hofstad Helleland. Tippoldefaren hennes var smed på Strandheim Brug. Kaffe, kaker og gratis inngang for alle.

Se resten av programmet her.

Dugnadsløft
Returen fra USA til Orkanger og gjenresingen er en utrolig historie i seg selv, inkludert 20 000 dugnadstimer.

Paviljongen fra gamle Orkedalsøren var Norges bidrag ved verdensutstillingen i Chicago i 1893. Bygningens historie og symbolkraft er bemerkelsesverdig. Dette er langt mer enn et forseggjort byggesett fra gamle dager. I korte trekk:

  • Paviljongen representerer det ypperste av håndverkstradisjoner i Orkdal, og den symboliserer industrireisinga på Orkanger.
  • Bygget forteller om bevisstgjøring av Norge som nasjon et drøyt tiår før unionsoppløsningen.
  • Det forteller også om Christian Thams´posisjon som  gründer og hans innflytelse som kreativ forretningsmann både i Norge og i utlandet.
  • Via Strandheim Brug sendte Thams Orkanger ut i verden, og han brakte verden til Orkanger.

Amerikansk tyggegummi
Den litt underlige avarten av ei norsk stavkirke er med andre ord et vitnesbyrd om alt fra lokal treskjærerkunst via nasjonsbygging og til global forretningsdrift med utspring i Nerøra.

I tillegg har bygningen gjennomført en spennende reise i USA etter at den forlot verdensutstillingen i Chicago. Paviljongen fra Orkanger skulle vise det mest norske av det norske. Den endte en periode, ironisk nok, som privat kino for det mest amerikanske av det amerikanske; tyggegummikongen Wrigley.

Little Norway
Senere ble bygget hovedattraksjon ved friluftsmuseet Little Norway, der ildsjeler fra Orkdal oppdaget at den lå ute for salg på grunn av sviktende besøk.

Nå besøker de siste amerikanske eierne Orkanger for å overvære åpninga. Ekteparet Jennifer og Scott Winner drev Little Norway inntil for få år siden og har kommet for å beundre Thamspaviljongen, gjenreist der den opprinnelig ble skapt før ferden over Atlanteren for 124 år siden.

Winners.jpg

Scott og Jennifer Winner ved paviljongen på Bårdshaug (Foto: Prosjekt Heimatt).

Les mer på Prosjekt Heimatts side på Facebook.

Les de første artiklene på orkangervel.no - da det ennå var usikkert om denne ville ideen lot seg gjennomføre:

10.12.2014: Vil hente Thams-klenodium tilbake til Orkanger fra USA.

11.12.2014: Orkangers stavkirke i New York Times.

DSC_0013.JPG

Dugnadsfolket med siste finpuss.

DSC_0015.JPG

Toppen på kransekaka; den rikt utskårne takrytteren.

 

Publisert 06.09.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Geir Arntsen 07.09.2017 09:34
Flott bygg, men kanskje litt malplassert klenodium ??

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse