Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Her brenner et viktig stykke Orkanger-historie

Hermetikken6.jpg

På bildet brenner Hermetikken - sett fra enden av Orkdalsveien. Du finner flere bilder nedenfor fra vårdagen i 1976 da Orkdal kommune satte fyr på bygget. Olav Henriksen dokumenterte Hermetikkens siste timer med kamera. Nå lever navnet videre takket være bade- og rasteplassen.

Brannvesenet satte fyr på bygget som en øvelse. Da hadde den tidligere hermetikkfabrikken forfalt i mange år. Kort om historien:

* Bøndene Ole Richter og Størker Garberg sto bak etableringa av en hermetikk- og en sildoljefabrikk på dette stedet i 1917. Det var kai her og gunstig med båttrafikk, i hvert fall på floa.

* Hermetikkfabrikken var en viktig kvinnearbeidsplass i en vanskelig periode med mange arbeidsløse på Øra. Sesongarbeid preget virksomheten.

* Blant produktene: Fiskeboller, fiskekaker, kjøttboller og tidvis erter, kjøtt og flesk til Forsvaret.

* Fabrikken gikk konkurs i 1936 og ble nedlagt. Økonomien var slett helt fra starten. Hermetikkfabrikken påsto at svovelutslipp fra det nye svovelverket på Thamshavn ødela produksjonen. Eierne gikk til søksmål og krevde erstatning. Det dannet seg fronter mellom dem som støttet svovelverket og dem som støttet hermetikkfabrikken. Orkanger opplevde altså en miljøkamp allerede på 1930-tallet.

Hermetikken1.jpg

Hermetikken brenner. Bildet er tatt omtrent fra der badebrygga ligger i dag.

Hermetikkfabrikken ble omgjort til leiegård med mange leiligheter. Orkdal kommune eide huset. Etter krigen var det stor boligmangel på Orkanger. Huset forfalt etter hvert, og de siste beboerne flyttet ut tidlig på 1970-tallet. (Enda rundt 1970 bodde det også folk blant annet i tyskernes gamle kantinebrakke på Bårdshaug.)

Hermetikken3.jpg

Hermetikken sett fra området mot Kortbølgen.

Etter saneringa lå området ved Hermetikken som en skamplett med søppel, rask og bilvrak i mange år. I 1977 satte et revitalisert Orkanger Vel Hermetikken på ei liste over skammens steder på Orkanger. Velforeninga forsøkte å få kommunen til å rydde opp på egen grunn.

Hermetikken7.jpg

Nysgjerrige ser på brannen. Til høyre noen få av de mange bilvrakene som var dumpet på stedet (Alle foto: Olav Henriksen).

To politikere sto i spissen da Orkanger Vel skiftet karakter til ei forening engasjert i lokale miljøspørsmål: Agnar Nærvik (Ap) og Leif Metliaas (Venstre). Finn Nielsen, redaksjonssekretær i ST, ble med i det nye styret som sekretær. Fram til da hadde Orkanger Vel konsentrert seg mest om å skaffe penger til kirka og andre gode formål via basarvirksomhet.

De politisk bevisste lederne i Orkanger Vel bidro sterkt til at Gammelosen overlevde. Orkdal kommune skulle etter planen fylle opp hele vannspeilet med stein og fabrikker. Det sto fast enda i Kåre Gjønnes´tid som ordfører først på 1980-tallet.

Orkanger Vel anla bade- og rasteplass i Hermetikken i 2005 i samarbeid med Orkdal kommune. Store mengder murstein og andre rester etter fabrikken ligger nede i bakken under de rene massene som ble kjørt på. Her kan arkeologene boltre seg om 1000 år - hvis ikke alt står under vann når den tid kommer.

Både vannspeilet og navnet etter fabrikken med mange kvinnelige arbeidstakere lever videre. I stedet for industriområde ble det slik der bilvrakene lå i hauger ved Hermetikken og Gammelosen:

18.juli3.jpg
 
PS - gatenavn:
Et interessant spørsmål om Orkangers historie har kommet i gjesteboka: Hva ga navn til gatene på stedet? Hvem var Kåre i Kåres gate? Hva med  Njardar, Balsnes, Søster Signe osv?? Bruk gjesteboka hvis du har svaret, eller om du har andre spørsmål.

 

Publisert 16.03.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Synnøve Sundli 17.03.2013 11:18
Nevner også Dordigata og Grensen, samt Sveligata

Hans K 17.03.2013 14:49
Grensen følger vel grensa mellom datidas Hovsøra og Nerviksøra? Dordigata; aner ikke, men Orkanger historie har kartlagt historia til de eldste husene i Fjordgata. Dordi dukka opp to-tre steder. Sveli? Godt spørsmål. I gjesteboka skriver Kari Valberg at Kåresgata er forklart i Orkangerboka, s 352.

Knut Even Wormdal 16.03.2013 11:01
Veldig bra historisk opplysning om Hermetikken. Fortsett gjerne med flere tema. Orkanger 2013 har Kåresgata som tema, men har ikke funnet opphavet til navnet. Ønsker bidrag.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse