Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Småbylista: Levende Orkanger mot suget fra storbyene

DSC_0002.JPG

Tidligere rådmann Nils Kvernmo og kommende rådmann Morten Wolden peker på det Orkanger Vel og Småbylista har gjort i flere år: Et sterkere Orkanger sentrum vil løfte hele Orkdal. En attraktiv bykjerne med møteplasser kan skape vekst igjen i kommunen. (Men motkreftene er tøffe, red. anm.)

Kvernmo og Wolden er også enige i at vi trenger målrettet markedsføring av Orkdal og Orkanger by. Folk vet lite om oss og har et for negativt bilde av oss.

Orkanger Vel og Småbylista har etterlyst markedsføring lenge, men kommunens ledelse er passiv og følger ikke opp intensjonene med vedtaket om bystatus. (Også her er motkreftene/likegyldigheten markant).

Dommen over Orkdal 2040
Nils Kvernmo og Morten Wolden er fagfolk som gir råd basert på kunnskap uavhengig av politiske motiver. I ST 28. juli feller Kvernmo en diplomatisk, men hard dom over arbeidet med Orkdal 2040. Kvernmo sier det alle som vil se har oppdaget for lenge siden: Planen ble for lite konkret og Orkdal kommune har fulgt opp for dårlig.

Lager glansbilde av fiasko
Ordfører Gunnar H. Lysholm fortsetter likevel å framstille Orkdal 2040-arbeidet som en suksess. Sannheten er praktisk  talt null konkrete resultater, og i stedet utspill fra ordføreren som tvert imot undergraver hele planen. 8 millioner kroner og utallige areidstimer er kastet ut av vinduet.

I dagens ST følger Småbylista opp med et innlegg knyttet til synspunktene fra tidligere og kommende rådmann. Bakgrunnen er at folkeveksten har stoppet i Orkdal, som skal være et "regionsenter i vekst". Her kan du lese hele innlegget fra Småbylista:

Orkdal må tenke nytt for å få de unge tilbake

Orkdal lekker ungdom og mister godt utdannet arbeidskraft. I ST 28. juli kommenterte tidligere rådmann Nils Kvernmo og kommende rådmann Morten Wolden den manglende folkeveksten. Begge bor på Orkanger, arbeider i Trondheim og peker på behovet for markedsføring:

”Trondheimere vet veldig lite om Orkdal. De mangler kunnskap om det Orkdal har å by på” (Wolden).

”De (folk utenfor Orkdal) har et bilde av Orkdal som stygt og med rykende industri” (Kvernmo).

Tidligere spørreundersøkelser blant innbyggere i Trondheim generelt og studenter spesielt forteller nøyaktig det samme: Orkdal er ukjent territorium langt borte fra storbyen.

Tida er overmoden for å markedsføre Orkdal og Orkanger by profesjonelt overfor målgrupper som kan tenkes å ville flytte hit. Bystatus skulle åpne for slik markedsføring, men ledelsen i Orkdal kommune fulgte ikke opp trass i at bystatus var ordførerens eget forslag.

Gode ord om Orkdal:

Småbylista går til valg på markedsføring av kvalitetene våre. Vi må jobbe målrettet for å få mer ungdom tilbake etter endt utdanning. Orkdal må tenke nytt for å stoppe lekkasjen av kompetanse.

Men markedsføring må være sannferdig. Derfor er vi samtidig nødt til å rette opp feil og mangler i lokalsamfunnet. Ei storhavn vil gi nye arbeidsplasser, men uten å løse trafikk- og miljøproblemene som følger med kan vi over tid tape mer sysselsetting enn vi vinner.

Morten Wolden vil utvikle kulturtilbudet. Nils Kvernmo vil ha en attraktiv småby med et levende sentrum for at Orkdal skal kunne ta del i folkeveksten i Trondheimsregionen.

Sentrumsutvikling har vært Småbylistas misjon siden den ble etablert. I kommende periode skal dette arbeidet intensiveres. Sentrumsutvikling er omstridt i Orkdal og møter motstand. Det skyldes trolig at mange mener et sterkt sentrum bare tjener folk på Orkanger.

Forskning og fagfolk kan dokumentere at virkeligheten er annerledes. Et attraktivt sentrum styrker alle delene av kommunen. Et dødt sentrum skader hele bygda i konkurransen om ung, kompetent arbeidskraft, boligbygging og nye arbeidsplasser. Kommuner over hele Norge satser på sentrumsutvikling for å møte suget fra storbyene.

Flerbrukshus i sentrum:
Som rådmann tok Nils Kvernmo i sin tid initiativet til Orkdal 2040. Kvernmo slår fast at Orkdal kommune ikke har fulgt godt nok opp og at planen ble for lite konkret.
Berit_Westrum_Johansen_1.JPG
Småbylista er konkret. Skal Orkdal kommune bidra til en attraktiv bykjerne, må vi gjøre noe håndfast. Småbylista vil starte med et allsidig flerbrukshus i gata. Det gir sentrumskjernen livskraft både dag og kveld og øker samtidig bredden i kulturtilbudet. Et flerbrukshus kan kombineres med næring og bolig.

Vekst er nødvendig blant annet for å finansiere en god og trygg alderdom for en stadig eldre befolkning i Orkdal. Attraktivitet i form av bymessige tilbud må til for å få skaffe bedriftene i kommunen, helsetunet, hjemmetjenesten, skolen, barnevernet og alle andre virksomheter nok kompetent arbeidskraft.

Berit Westrum Johansen (bildet)
1.kandidat Småbylista Orkdal
Øyvind Bakken (bildet)
4. kandidat Småbylista Orkdal
Hans Kringstad
6.kandidat Småbylista Orkdal

__yvind_Bakken_1.JPG
PS1:
Tre av styremedlemmene i Orkanger Vel er kandidater på Småbylista. Det samme er seks tidligere styremedlemmer. Småbylista og Orkanger Vel er på linje i arbeidet for bomiljø og sentrumsutvikling.

PS2:
I dag skriver ST om manglende folkevekst at "noen mener det holder med mer markedsføring, mens andre mener det er avgjørende at det skapes nye og interessante arbeidsplasser", som om dette er en motsetning.
Småbylista mener ikke at markedsføring er nok. Men profesjonell markedsføring er nødvendig.

 

Publisert 31.07.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Andelseier NR2 04.08.2015 13:27
Ikke rart at Skaun vokser. Etter nye E39 har det poppet opp med attraktive boliger med flott utsikt ut mot fjorden. Beliggenhet man kan bare drømme om med ei "vanlig lønn" i Trondheim. I Orkdal er tilsvarende område rasert av Havneveien. Hele området kunne blitt bebyggelse med Trrna,vannspeilet og sentrum i gangavstand.

Andelseier NR 31.07.2015 10:56
Flertallsgruppen fikk en alvorlig knekk da de ikke fikk gjennomslag for å bygge leilighetene sine på Nedre Rømme for bortimot 10 år siden. Fakkeltog og at ildsjeler" og folket kjøpte det sjøl " har faktisk i etterkant ført til at deler av flertallsgruppen fikk et ambivalent forhold til positiv utvikling på Orkanger. Sier seg selv at akkurat det har lagt en demper på sentrumsutviklingen og passivitet rundt Orkdal 2040 og forslagene fra byplanleggere. På tide at innbyggerne i Orkdal kommune velger ny politisk ledelse. En ledelse som er ansvarlig, aktiv, og som jobber for å gjennomføre råd og forslag fra byplanleggere(Orkdal 2040), en ledelse som hensyntar råd og forslag fra de som pr dato ikke ønsker å flytte hit av forskjellige årsaker.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse