Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kommentar: Orkanger Vel og Småbylista - samrøre eller sensur?

DSC_0002.JPG

En og samme person bør ikke redigere dette nettstedet og samtidig stå på 6.plass på Småbylista, skal vi tro ordføreren og andre kritikere. Nå blir livet enklere:
* Småbylista.no lager nå egne nyheter etter å ha fått opp ny nettside.
* Orkangervel.no fortsetter som siden 2008 - inntil styret bestemmer noe annet.

Eller kanskje blir det ikke enklere for kritikerne. Muligens ønsker de bare sensur. Vi får se.

Altså:
Nyheter/meninger fra Småbylista finner du på Småbylista.no.
Nyheter/meninger fra Orkanger Vel finner du på dette nettstedet.

For ordens skyld: Også Orkdalslista har nå fått nettside.

Ytringsfrihet kan være noe herk
Så - her er et forsøk på å avdramatisere frie ytringer i et demokrati:

Småbylista stiller til valg med et program som stemmer godt med det Orkanger Vel står for og har arbeidet for i en årrekke. Det gjelder innenfor bomiljø, friområder og sentrumsutvikling.

Som politisk liste har Småbylista selvsagt også meninger om mye annet som ligger utenfor det Orkanger Vel steller med; eldreomsorg, skole, barnehage osv.

Det har aldri før vært knyttet noen prinsipielle problemer til å arbeide for Orkanger Vel og samtidig stå på ei politisk liste. Problemet oppstår vel i det øyeblikk du må mene en ting i velforeninga og noe annet i partiet. Det slipper jeg.

Men egentlig er det sikkert dette nettstedet - ikke Orkanger Vel - som virker så irriterende. Her kommer det til og med fram kritiske meninger om politiske spørsmål.

Ja, naturligvis. Nettstedet tar opp tema som berører oppdraget til Orkanger Vel, selve formålsparagrafen: Økt trivsel på Orkanger.

Støy og tungtrafikk en kjernesak for velforeninga
Orkangervel.no har produsert flere tusen artikler siden starten, alt på dugnad. De aller fleste artiklene er ufarlige. De inneholder verken kritikk av eller meninger om dem som har makt i lokalsamfunnet. 

Fra tid til annen vil en større andel av stoffet dreie seg om politiske beslutninger og prosesser. Det er det hendelsene som avgjør. De siste par årene har utbygging av storhavn stått på dagsorden i Orkdal. Det preger stoffprofilen i perioder.

Hvorfor?

1) Fordi saken går rett i hjertet på Orkanger Vels oppdrag; å arbeide for trivsel og forskjønnelse på Orkanger. Ikke siden Gammelosen skulle fylles opp med stein (40 år siden) har Orkanger stått foran større utfordringer som krever et aktivt Orkanger Vel:

* Nye industriarealer skal spise seg inn mot Nerøra/Terna/Gammelosen.
* Fare for økt støy i bomiljø uten at vi vet om tiltak mot støy vil virke.
* Kraftig økning i tungtrafikken i løpet av de siste årene - og planer om enda større økning uten at vi har et egnet vegnett.

Verden hadde vært rar om ikke disse spørsmålene engasjerte Orkanger Vel og preget - i perioder - denne nettsida, og da kommer vi til punkt...

2) Fordi folk ikke finner viktig informasjon andre steder.

Orkangervel.no har blitt en sentral kilde til kunnskap for dem som vil sette seg inn i fordeler og ulemper ved den planlagte havneutbygginga.

Her er det lenket til rapporter og utredninger, og informasjon er forsøkt tolket etter beste evne. Tolkingen kan være subjektiv, men publikum blir i hvert fall forsøkt inspirert til å lese seg opp selv.

Jeg deltok da Orkanger Vel sammen med Råbygda Vel la en strategi for arbeidet med havnesaken. Velforeningene besluttet å ikke organisere følelsesbaserte protestaksjoner, men å søke fakta for å få til en kunnskapsbasert debatt.

Velforeningene ønsket folkeopplysning.

Muligens var strategien naiv. Det viste seg blant annet at:

* Trondheim Havn ikke svarte på høflige brev med faktaspørsmål. Informasjonen måtte hales ut av det som skal være et profesjonelt, offentlig eid selskap med store ressurser. Slik er det fortsatt snart to år senere.

* Støyrapporten var mangelfull og egnet til å villede folk.

* Rapporten om sysselsetting valgte å se bort fra miljømessige ulemper som kan gi tap av arbeidsplasser og innbyggere (den oppgir bruttotall).

* Ordføreren har feilinformert om innholdet i utredninger. Han har bagatellisert ulemper og forstørret fordeler.

Men PROBLEMET med store bokstaver er altså at en og samme persom redigerer denne nettsida og samtidig står på Småbylista.

Orkangervel.no har vært redigert på stort sett samme måte i sju år. Jeg har over 30 års medieerfaring og følger to enkle prinsipper i artikler som ikke er ren underholdning:

1) Innholdet skal være relevant, altså ha samfunnsmessig interesse.

2) Faktum skal være riktig.

Feil oppstår, og blir rettet.
Meninger, derimot, er ikke rette eller gale.

Drømmen om sensur
Styret i Orkanger Vel har ved et par anledninger i løpet av disse årene kommet med synspunkter som jeg har rettet meg etter, feks advarsler mot bruk av geografisk betinget humor:-).

Styret kan til en hver tid bestemme at dette nettstedet skal legges ned eller at andre tar over redigeringa.

Men et styre kan ikke forhåndsgodkjenne artikler eller formuleringer. Det er ikke praktisk gjennomførbart, og det er prinsipielt umulig.

Den som redigerer må enten ha frihet (nedfelt i redaktørplakaten for tradisjonelle medier) eller vedkommende må fjernes.

Om det siste skulle skje med orkangervel.no blir nok en del politikere veldig glade. Sensur kan være godt, opphør av kritikk er deilig.

Livet på toppen blir lettere, men mange i Orkdal kommer til å vite litt mindre.

Hans Kringstad

Orkanger_Utsikt_Luftfoto.jpg

En stor sak for ei velforening.

 

Publisert 19.08.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse