Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Rådmannens budsjett: Ikke folkebad - men skolekjøkken

Bad7.jpg

Fra rådmannens forslag til budsjett og handlingsplan:
* Lite håp om folkehelsesenter og badeanlegg før 2020.
* Ikke penger til Orkanger torg neste år.
* 625 000 til utbedring av skolekjøkkenet på Orkanger barneskole.

Nå blir det politikernes utfordring å finne penger til gode formål som ikke er med i forslaget.

Folkehelsesenter ved Gammelosen
Virker foreløpig som en fjern drøm, selv om det er vedtatt å sette av 6 mill. kr. hvert år til prosjektet. Rådmannen mener det ikke er rom for å investere/starte bygging i perioden 2017-2020.

Totale kostnader er anslått til 260 mill. kr.

Et omfattende utredningsarbeid er unnagjort. Noe av planen var å finansiere bla. med penger fra tomtesalg på Grønøra. Trondheim Havn vet som kjent ikke om man vil kjøpe tomta av Orkdal kommune likevel.

Orkanger torg
En jury har kåret vinneren for istandsetting av torget som en mer attraktiv møteplass og arena for arrangement. Ble tatt opp på møtet mellom sentrumsforeninga og politikerne tirsdag kveld. Rådmannen foreslår ikke å prioritere tiltaket.

DSC_0031.JPG

Fra torgdag i 2015. Torget på Orkanger er vanligvis kaldt og øde.

Orkanger barneskole
Har foreslår rådmannen en ny investering; 625 000 til skolekjøkkenet som er sterkt nedslitt og angivelig lite hygienisk. Foreslår også 500 000 til nytt låssystem.

Fabrikk til Isfjord Norway
Den store, nye investeringen. Vil koste ca 100 mill. kr. over to år. Isfjord skal leie av Orkdal kommune, som mener man har en solid, økonomisk avtale.

Småhus må flyttes på Orkanger
Som følge av bygginga av Isfjord-fabrikk bak OTI må småhus til vanskeligstilte flyttes. Antatt kostnad 7,5 mill. kr.

Orkdal Helsetun
Helsetunet er hett tema både pga investeringer og dyr drift. Forslag om å investere 4,75 mill. kr. i flisfyringsanlegg og 2,2 mill. kr. i nødstrømsaggregat.

På driftssida sprekker budsjettet gang på gang. Antall ansatte per bruker er høyere enn forutsatt og høyere enn ved sammenlignbare institusjoner. Bemanninga skal ned. På den annen side er andelen ansatte med høy kompetanse (sykepleiere mv) lavere enn i sammenlignbare kommuner. Orkdal har et kompetanseproblem.

Det er foreslått avsatt 1,7 mill. kr. over to år til velferdsteknologi.

Ny plan for Nerøra
Rådmannen foreslår å bruke 500 000 kr. på en ny reguleringsplan for Orkanger nordre del, Nerøra. Dagens plan er gammel, viktig bebyggelse forfaller (særlig uthus). Fylkeskonservatoren betegner Nerøra som "et av de beste eksempel på bevaringsverdig småbystruktur i Norge."

Fjordgata_eldste_husrekke_1.JPG

En forsømt perle og en potensiell attraksjon som er lite kjent også innenfor kommunens grenser.

Dette kulturminnet har Orkdal kommune så langt ikke fulgt opp på noen måte.  En ny plan vil bla. presisere hva som må vernes og hva som kan endres.

Digital tursti på Nerøra
Her er det fra før satt av 200 000 med like mye tilskudd fra fylket. Orkdal kommune har ikke gjennomført prosjektet i 2016 slik det var tenkt.

Kulturhus/kino
Er vedtatt bygd ut på rådhuset (2010). Rådmannen har laget skisser til utbygging i forbindelse med plassering av Thamspaviljongen. Det er ikke satt av penger til investering i nytt bygg. Rådmannen foreslår å avvente og se satsing på kultur i sammenheng med kommunereformen: Et nytt kulturhus skal være "navet i regional, profesjonell kulturformidling", heter det i rådmannens notat.

Folkevekst og alderssammensetning i befolkningen er viktige momenter i rådmannens notat:

For få blir født
Fødselstallene er nå så lave at rådmannen foreslår å kutte ut Kløvervollen barnehage fra 1. juli neste år. Fødselsoverskuddet var bare på 20 i fjor, mot 75 i 2008.

For få flytter hit
Netto tilflytting var bare 37 i 2015, mot 150 i 2007. Dermed er også folkeveksten lav, noe som vil bremse boligbygginga. Orkdal kommune har vedtatt å revitalisere et prosjekt for målrettet marledsføring i 2016 (tilflytting), men det er ikke gjennomført.

Dagens Orkdal vil vokse i sneglefart om trenden fortsetter. Fusjonspartnerne i Orkland (Meldal, Agdenes og deler av Snillfjord) utmerker seg heller ikke med vekst.

 DSC_0001.JPG

En ny plan vil trolig ikke berge uthusene på Nerøra,men det blir i hvert fall satt av penger for bla. å oppdatere oversikt over de mest verneverdige bygningene og områdene.

 

Publisert 09.11.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse