Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Dagene har startet: Orkangers historie ut til folket

historisk5.jpg

På Frivilligsentralen (bildet) kan du studere historien til organisasjonene bak Orkanger Aktivum. Ute i Orkangers gater finner du nå oppslag om over 30 bygninger av historisk interesse. Mange står fortsatt, noen er borte.

Utstillinga i Frivilligsentralen er åpen fra 14 til 19 om dagene. Her kan du blant annet se glimt av hva Orkanger Vel driver med, og noen minner fra den gangen velforeninga var ei kvinneforening.

historisk6.jpg
OIF, pensjonistforeniga og andre Aktivum-medlemmer presenterer seg i bilder.

Åshild Grønningen ved Frivilligsentralen byr alltid på gratis kaffe. Sentralen flyttet fra Strandheim til Hjørnet-gården under Orkangerdagene i fjor.

- Flyttinga markerte ei ny tid for oss. På Strandheim hadde jeg 15 tilfeldig besøkende på fire måneder. Her kom det over 600 og satte seg nedpå det første halvåret, sier Grønningen.

I anledning Orkangerdagene er Orkanger krydret med tavler som skildrer stedets historie i tekst og bilder. Tekstene er glimrende, som den ved Dahlgården der det heter at folk bodde så tett at det oppsto stoff til romaner i huset.

historisk2.jpg

Arbeiderforeningen er revet, i likhet med Folkets hus. Men ved kirkegården kan du nå lese om bygget.

Den historiske vandringa er enda en god grunn til å spasere på Øra. Du lærer og værer lokalhistorisk atmosfære på samme tid.

historisk3.jpg

Historien til sentrumsbygget Sivertsengården, som er flyttet til bygdetunet på Berbu, henger på gjerdet ved skolen.

Gå på jakt etter oppslagstavlene - for eksempel den om "Bolla-kiosken".

Du kan også ta en tur rundt Gammelosen og studere bildene velforeninga har hengt opp der. Og ved pumpehuset rett vest for Vigorbrua (Grønørbrua) har Orkanger Aktivum montert en godbit med bilder fra Furumoen. Deriblant et nakenbilde.

Furumoen lå omtrent der pumpehuset på Gjølmesida av brua står i dag.

God tur!

historisk4.jpg

Også Grytting er på tavle.

PS: Her kan du lese mer om Orkangerdagene og Orkanger Aktivum.

 

Publisert 19.06.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse