Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kulturhus - prøvesak for sentrumsviljen

26042009307_1.jpgOnsdag skal kommunestyret stemme for eller mot videre satsing på kinosalen (kulturhuset). Saken er viktig: Den sier noe om politikerne vil bygge et nytt sentrum - eller om de vil ha "sentrum" som det er. Arne Grønset (V) og andre borgerlige vil utrede utvidelse av den eksisterende kinoen nå, midt i 2040-prosessen.
Alternativet er å bygge et vitalt sentrum rundt et nytt kultur- og flerbrukshus på Orkanger.

Nytt kulturhus vil trolig være det mest effektive virkemiddelet for å skape et moderne sentrum. I den aktuelle saken har Venstre, KrF og Sp allerede signalisert at partiene er lite interessert i et slikt bygg.

Dette til tross for at varaordfører Oddbjørn Bang (Sp) vil bygge en sentrumskjerne med utdanning og kultur nær Idrettsparken (Bang som leder i Visjonsutvalget).

Spørsmålet  blir hvilke virkemidler man vil ta i bruk for å bygge en sentrumskjerne uten kulturhus. Eller om vi skal bruke ti millioner (!) kroner på en Orkdal 2040-plan som ikke inneholder konkrete virkemidler - kun luftige mål.

Kinosal-saken kom opp på en uvanlig måte: 15.april sto den på saklista som drøftingssak i kulturutvalget, der Grønset er leder.

I løpet av møtet ble den en politisk sak. Grønset foreslo blant annet å utrede en ekstra intimsal (kinosal) med ca. 100 plasser.

I formannskapet allerede en uke senere - 22.april - var det lenge flertall for en slik satsing. Ordfører Gunnar H. Lysholm snudde under møtet, og stemte med Ap og FrP MOT å utrede en utvidelse av kinosalen nå.

Kommunestyret skal avgjøre saken onsdag 29.april.

26042009305_1.jpgI formannskapet gjentok Arne Grønset at han ikke ser behov for noen ny plassering av kulturhus. Ivar K. Gangås (KrF) bemerket at Orkdal 2040 ikke skal planlegge noen hovedstad.

Utfordringen er denne:
Orkdal kommune og staten bruker nå ti millioner kroner på planlegge et framtidsrettet og kompakt sentrum. Hvordan skal det målet nås uten at kommunen styrer funksjoner dit som skaper liv i en sentrumaskjerne?

Politikerne deltar for tida ikke i noen debatt utenfor møterommene om den kanskje viktigste planen i Orkdals historie.

Den som har forslag til virkemidler for å skape et sentrum, må gjerne bruke gjesteboka vår - enten du er folkevalgt eller vanlig skattebetaler.

Og hvis du skulle vite om et mer bortgjemt kulturhus enn vårt - uten så mye som en kiosk - så meld gjerne fra.

Det er politisk flertall for å kostnadsberegne oppussing av foajéen.

 

 

Publisert 26.04.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse