Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Vil ikke godkjenne Norpark-bygg

Norpark2.jpg

Rådmannen ber politikerne avvise planene om nytt bygg med ti leiligheter på Norpark-tomta slik de foreligger nå. En av innvendingene er at bygget kan bli for høyt i forhold til Dahlgården på motsatt side av veien.
Samtidig fortsetter sagaen om byggehøyde nær Shell på Bårdshaug.

I 2007 godkjente kommunen et prosjekt på Norpark-tomta, men utbygger bygde aldri. Tomta har ligger brakk, inngjerdet og med brutt asfalt som et forsøk på å markere byggestart.

Nå søker selskapet Ysland trading om tillatelse til å bygge. Men kommunen  mener planene ikke er gode nok denne gangen, og ber politikerne avvise dem.

Blant annet er påpekninger fra Sør-Trødnelag fylkeskommune ikke besvart, ifølge rådmannen. 

Norpark-planen:
* Kontorfløy i første etasje.

* Fem leiligheter fordelt på 437 kvm i andre etasje.

* Fem leiligheter fordelt på 375 kvm i tredje etasje.

* Loftetasje uten oppgitt formål.

* Parkering i kjeller.

Stridstema:
Tomta ligger innenfor området for bevaringsverdige bygninger på Orkanger. Derfor må det tas hensyn til nabobyggene, ifølge fylket. Her er den gamle Dahlgården på motsatt side av Orkdalsveien sentral. Dahlgården er en markert bygning av kulturhistorisk interesse på gamle Orkanger.

* Norpark-bygget ser ut til å kunne bli tre meter høyere enn Dahlgården. Uklart, men dette må avklares.

* Fasaden: Fylkeskommunen misfornøyd med utseendet tegningene viser - også av hensyn til omkringliggende bebyggelse.

* For lite og bratt lekeareal.

* Rådmannen etterlyser energiløsning/opplegg for fjernvarme, branntegninger og plantegninger for loft (fjerde etasje).

Norpark2_1.jpg

Norpark-tomta med Dahlgården i bakgrunnen.

Politikerne i Orkdal utsettes gradvis for større press for å få i gang boligbygging.  Mange kryssende interesser finnes. Feks: Høyere bygg med ekstra etasjer gir økt lønnsomhet for utbygger, men ofte protester fra naboer.

I Orkdal 2040 vedtok politikerne fortetting i sentrum. Det er tema også i neste sak:

Bårdshaug:
Nær Shell på Bårdshaug, i veien Løypstrengen, foreligger planer om et bygg i to etasjer med seks leiligheter. Her forlot politikerne sin egen fortettingsstrategi og vedtok bestemmelser som reduserer høyde og antall leiligheter etter innspill fra Torstein Larsen med flere.

Det skjedde etter naboprotester. Men både innholdet i vedtaket og saksbehandlinga ble for drøy for staten. Fylkesmannen gikk  til det skritt å sette kommunestyrets vedtak til side.

Begrunnelsen i kortform: Ei så sentral tomt må utnyttes bedre. Orkdal kommune har brutt med egen politikk (Orkdal 2040, fortetting i sentrum). Kommunens egen reguleringsplan i området tillater dessuten mønehøyde på ni meter.

Nå starter saken på nytt i hovedutvalg forvaltning. Rådmannen ber nok en gang politikerne legge opp til et bygg i to etasjer - ikke en etasje. Sagaen fortsetter på ubestemt tid.

Rimiveien - branntomt:
Men ett sted blir det nybygg. Tomta etter tomannsboligen som brant under tragiske omstendigheter i juni, skal få nytt hus. Her blir det nå fire leiligheter i stedet for to, som det var før.

Orkdal kommune har godkjent tegninger og planer i Rimiveien rett bak Bunnpris/Solligård VVS.

Hans Kringstad

 

Publisert 07.03.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Marit Mjøen 14.03.2013 22:48
Tettstedsutvikling er en utfordring, men i Orkdal har vi en god arealplan i "Orkdal 2040" som vi skal styre etter. Her er fortetting i sentrum et mantra, og eiendommen i Løypstrengen v/ Shell som her omtales ligger innenfor sentrumsområdet. Jeg er for fortetting, og samtidig ønsker jeg å ha ei boligutbygging som tar hensyn til omgivelsene. Jeg er en av dem som ønsker fortetting, og ønsker 5 meter høyt bygg (1,5 etasje) og en utnytting av området på 45 % utbygd av totalarealet. Det gir minst 4 boenheter på ei tomt som tidligere hadde bare 1 boenhet. Til orientering: Dette er en politisk sak. Rådmannen (Ingrid Voll er plansjefen - Steinar Gaustad har annen stilling) forholder seg til planer og politiske vedtak og gjør en god jobb og fortjener ros og ikke ris. Jeg utgjorde dessverre mindretallet i hovedutvalg forvaltning i denne saken. Flertallet ønsker ei lavblokk midt i småhusbebyggelsen, høyde 8,6 meter. Endelig vedtak skjer i kommunestyret. Håper folk har mulighet til å komme i kommunestyre og høre på debatten, selv om kommunestyret holder sine møter på dagtid.

Jan 09.03.2013 06:26
Andre kommuner tilrettelegger for bolig og leiligheter. Hva er årsaken til at det nesten ikke gjøres i Orkdal, spesielt på Orkanger?

Magnus Stadsnes 08.03.2013 22:50
Synes Rådmannen (Steinar Gaustad) avviser det meste av det som kommer inn av søknader. Redd for infrastrukturen ikke holder mål? Investorer skygger unna Orkdalen til slutt, alt for tungt byråkrati Ikke akkurat bevaringsverdig gamle Fokus bank bygget i mine øyne, blir litt feilplassert med nostalgisk hus på hver side. G

Utrolige Orkdal 08.03.2013 20:21
Da skjer det nok en gang motarbeidelse fra Orkdal kommune. Virke som at kommunen ikke vil ha noen småe entreprenører som skaffer tilveie arbeidsplasser her i kommunen. Det skulle blitt laget ett nytt slagord for Orkdal kommune. Mitt forslag er " kom til Orkdal, her får du ingenting". Det skrives hele tiden om skrikende behov både for eneboliger og leiligheter. Det er også økende behov for mere arbeidskraft. Men hvor i aill verden skal disse bo da. Kommunen har ikke stort å tilby nye innbyggere boliger/leiligheter. Å hvertfall ikke når omtrent alt av ideer og planer blir skrinlagt. Såvidt meg bekjent så har vel nå "Norpark" saken holdt på i snart to ti årsperioder der det hele tiden har blitt skiftet saksbehandlere hver gang noe nytt har dukket opp. Håper at kommunen stopper dette og at de endrer synspunkt på småe entreprenører og heller er mere behjelpelig å tilrettelegger for både nyskaping og tar imot nye innflyttere med åpne armer. Samtidig som at de kan ønske norpark velkommen til bygda. Dette ser ut som om at det vil bli et kjempefint bygg som går likegodt inn i miljøet som både dahlgården og resten av bygga.

Færre og færre 08.03.2013 12:27
Ikke rart færre og færre flytter til Orkdal. Liten politisk vilje til leilighet og boligbygging. Tid og ressurser brukes mest på problematikken rundt utbyggingsprosjekter. Kan ikke være så vanskelig som det gjøres i dag.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse