Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Klart for boligfelt i bakkan: Kraftlinja flyttes fra Joplassen

Joplas2.jpg

Elkems kraftlinje i Hovsbakkan blir flyttet vekk fra bebyggelsen og inn på marka. NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) har nå gitt klarsignal. Det betyr at Salvesen & Thams kan starte utbygging av det store boligfeltet Joplassen/Perbakkan. 

Klarsignalet (konsesjonen) kom 15. mars. Salvesen & Thams har ryddet skog i området etter at bildet over ble tatt, og kan nå starte utbygging av infrastruktur.

Stor boligbygging
Prosjektet ble stilt i bero fordi nye krav til sikkerhetsavstand mellom høyspent og bolig la beslag på mange potensielle tomter. Totalt har det vært snakk om å bygge 60-80 nye boliger i området.

Flyttinga av kraftlinja frigir også nye tomter på kommunal grunn i Rømmesbakkan. Derfor er det planen at Orkdal kommune skal gå inn i et spleiselag med Salvesen & Thams. Kostnadene er anslått til 6,5 millioner kroner.

I tillegg slipper mange beboere i Hovsbakkan å ha dagens kraftlinje tett innpå seg.

Støtte og protester
Derfor ble planen om flytting mottatt med massiv støtte - inntil den nye traséen ble kjent. Den vil krysse Ulvåsveien tre ganger og turløypa to ganger. OIF mener nye orienteringskart blir ubrukelige.

Også rådmannen i Orkdal var i utgangspunktet negativ til søknad om bruk av den nå godkjente traséen.

Politikerne støttet senere dette traséalternativet. Da hadde Elkem Thamshavn avvist andre løsninger fordi de ville gi redusert forsyningssikkerhet.

Store fordeler
NVE konkluderer med at fordelene er langt større enn ulempene. Man foreslår avbøtende tiltak som å la vegetasjon stå nær kryssing av turstier og veier.

Salvesen & Thams står bak søknaden, men Elkem Thamshavn er formell søker. Kraftlinja forsyner bedriften med strøm, og det er Elkem som har konsesjon.

NVE peker på at kraftlinja ikke blir synlig nede fra dalen, og at man gjerne venner seg til det visuelle inntrykket slik at det ikke oppleves som skjemmende i turterreng.

Villastrøk med utsikt
NVE krever undersøkelser for ikke å skade eventuelle forekomster av stor salamander og orkidéen kvitkurle.

Du kan studere vedtaket, begrunnelsen, høringsuttalelser og andre dokumenter her på NVEs hjemmeside.

Strekningen som skal flyttes inn på marka er 3,7 kilometer lang.

Kartet under viser det nye boligfeltet med Ulvåsveien til venstre. En stor del er planlagt som eneboliger. Dette blir den første omfattende utbygginga av et villastrøk i Orkdal siden Hovsbakkan på 1980-tallet.

_Untitled_001_1.jpg

 

Publisert 19.03.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

påsan 19.03.2013 21:58
Høres lovende ut med tanke på tilflyttingsmuligheter.

Supert 19.03.2013 19:28
Endelig. Dette var supert :-)

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse