Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Akutten 1: Her sitter Conrad (82) i ringen rundt sjukehuset

DSC_0016.JPG

Intetanende om folkehavet utenfor satt Conrad Engen (82) fra Orkanger inne på akutten ved Orkdal sjukehus lørdag. Her fikk han undersøkt og gipset en brukket ankel. - Jeg er glad jeg slapp å reise til Trondheim, sier han.

Conrad Engen er fra Trondheim, men flyttet til Orkanger for 20 år siden.

Uhellet hans illustrerer på en enkel måte hvorfor folk nå slår ring om akuttfunksjonen etter tidligere å ha mistet fødeavdelinga:

Nærhet, trygghet, rask hjelp.

Utenfor døra holdt tre ordførere appeller. Gunnar H. Lysholm fra Orkdal hadde en pragmatisk holdning til flyttinga av føden så lenge Orkdal sjukehus fikk noe annet i stedet.

Lørdag var tonen en annen foran mer enn tusen mennesker: Med akutten forsvinner leger og kompetanse. Vi vil ikke ha et Orkdal sjukehus med bare planlagt kirurgi.

DSC_0011.JPG

Stort publikum da ordførere og initiativtaker Ingrunn Snuruås holdt appeller.

Ordførerne i Agdenes og Surnadal er knallharde i kravet om at Orkdal sjukehus skal unngå beholde viktig virksomhet og arbeidskraft denne gangen. Engasjementet kan virke sterkere jo lenger ut i disriktet du kommer.

Tilbake til Conrad:
- Jeg flyttet fra Trondheim til Orkanger fordi sjukehuset er så bra, fleiper Conrad Engen mens han venter på gips.

Orkdal er et veldrevet sjukehus. Engen skryter av akutten på det som er en dårlig dag for ham selv.

- Jeg kom inn i 9-tida, en og en halv time etterpå er jeg undersøkt av lege og har fått røntgen. Det er brudd. Nå blir det gips, krykker og å komme seg heim. Takk og pris at jeg ikke måtte reise til Trondheim.

Conrad Engen skled på isen da han gikk tur i det som skal bli Orklaparken langs nedre del av elva. Veien til sjukehuset og folk med kompetanse er kort.

Akuttmottaket er både hjerte og livsnerve i det folk oppfatter som "sitt" sjukehus.

DSC_0012.JPG

Ansatte så på folket og hørte på talerne. Forsvinner de snart? Det avgjør styret ved St. Olavs hospital.

 

Publisert 07.03.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Gunnar Hoff Lysholm 10.03.2015 08:46
Sykehuset i Orkdal Kommune er bygget opp gjennom dugnadsarbeid blant flittige sanitetsdamer. Sykehuset den viktigste delen av folkesjela i kommunen og regionen. Selv om sykehuset i dag eies av staten er det ikke lenge siden sanitetskvinnene bevilget 25 mill.kr. til innkjøp av «Da Vinchi operasjonsrobot. Det finnes 8 av disse i landet. To i Midt - Norge. Den fineste om mest avanserte på Orkdal Sykehus. Orkdal sykehus er i dag en integrert del av Universitetssykehuset St. Olav’s Hospital, så vidt jeg ved det best økonomisk drevne universitetssykehuset i landet. SAMMENSLÅING. I forbindelse med sammenslåingen med Regionsykehuset i Trondheim hevdet daværende sykehusledelse i RIT at fusjonen ville medføre en styrking av sykehuset i Orkdal. Dette skulle skje ved felles utnyttelse av personalressurser, slik at leger kunne pendle mellom sykehusene. I tillegg skulle personalet ved sykehuset i Orkdal kunne styrke sin kompetanse gjennom å hospitere i Trondheim. Ingen av disse forutsetningene ser ut til å fungere. HVA SKJER. Ifølge ledelsen i Helseregion Midt er regionen vår underfinansiert fra starten av sammenlignet med landets 4 andre helseregioner. Bygging av nytt sykehus på Møre vil sannsynligvis styrke skjevfordelingen og gå ut over St. Olav’s Hinkludert Orkdal Sykehus. Fødendeavdelinga er borte og nå er det akuttavdelinga som skal utredes. Å legge akuttavdelinga ned er selvfølgelig mulig: Det medfører bare et dårligere tilbud: - Først og fremst for folket i regionen - Medisinsk avdeling’s eksistens er avhengig av fungerende akuttavdeling - Innbyggere i regionen får lengre vei og det tar lengre tid å få behandling - Orkdal Sykehus bli en avdeling i ST.OLAVS for planlagte operasjoner og etterbehandling - Leger vil søke seg bort grunnet manglende utfordringer. I Orkdal Kommune føler vi oss som et uskyldig offer, som skyldes forhold ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Administrerende direktør ved St.Olav’s Hospital er allerede best i klassen. For befolkningen i Orkdalsregionen er en delt mellom sykehusene i Trondheim og Orkdalakuttfunksjon beste løsning. Som lokalpolitikere vil vi arbeide for å beholde akuttavdelinga. Å ta bort enda flere vitale funksjoner sykehuset i Orkdal ved sykehuset i Trondheim er urettferdig, uforståelig og uklokt. Tusen takk til alle som stiller opp og støtter sykehuset. Det blir lagt merke til og er en inspirasjon for å jobber for fortsatt akuttilbud ved Orkdal Sykehus. Gunnar H. Lysholm

Brigitte Kvarsnes 07.03.2015 13:26
Dette kan jeg skrive under på selv. Har gipsa fot etter trippel ankelbrudd for cirka fjorten dager siden. Fikk stjernebehandling og redigerte et brev/artikkel fra sykesenga. Det ble brukt som innlegg i Søra og kopi ble sendt til Bent Høie. I dag har jeg sent en epost til og håper at departementet svarer til slutt. Det var stort å være med i denne appellen i dag! Alle ære til Ingrunn som dro i gang det hele!! Vi kjemper til den bitre slutt!!

Rike Norge? 07.03.2015 12:17
Rike Norge! Men likevel så tafatt og fattig i forvaltninga av landets viktigste prioriteringsmål - helse. De som styrer landet nedbemanner, nedprioriterer og sparer på en måte som øker muligheten for at folk oftere ikke får hjelpen de skal ha. Trenger ikke være erklært geni for å forstå at færre sykehus og akuttmottak fører til et generelt mye dårligere helsetilbud til befolkningen.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse