Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Grønøra Øst: Kontainervegg mot støy på Nerøra

DSC_0024.JPG

Trondheim Havn vil utvide Grønøra Øst. Fylkesmannen krever tiltak mot støy på Nerøra og stiller to krav for å godkjenne utbygging:
* Stable vegg av kontainere mot Orkanger ved arbeid om natta.
* Tiltak i de mest utsatte husene dersom støynivået fortatt blir for høyt.

For å repetere:
  • Grønøra Øst er dagens havneområde i retning Nerøra, Gammelosen og Terna.
  • Havna vil utvide arealet med 300 x 50 meter (15 dekar). Havna kommer 50 meter nærmere Nerøra enn i dag, og bukta utenfor Gammelosen blir tilsvarende smalere.
  • Kommunen har vedtatt en reguleringsplan. Fylkesmannen krever tiltak på bakgrunn av støymålinger før Havna kan bygge ut.

I et brev til Havna viser Fylkesmannen til at beregnet støy fra havnedrifta ikke vil overstige grenseverdiene etter en utvidelse - med ett unntak:

Øvre støygrense om natta kan bli overskredet i korte perioder for enkelte boliger. Det skjer ved lasting og lossing av kontainere.

Fylkesmannen krever at:

  • Det settes opp en skjermvegg med tre kontainere i høyden ved arbeid om natta.
  • Hvis dette ikke er nok må det monteres støydempende ventiler eller vinduer på enkelte hus på Nerøra, evt skjermvegger.

DSC_0067.JPG

Slik har Trondheim Havn latt Grønøra Øst ligge i alle år uten en busk til skjerming. Innenfor ligger Nerøra, et trehusmiljø som antikvariske myndigheter sammenligner med Bakklandet og Røros.

Grønøra Vest i det blå
Havnas plan har vært å flytte kontainerdriften fra Grønøra Øst til Grønøra Vest. Nå er det uvisst om det blir noen utbygging til storhavn på Grønøra Vest pga kostnader, dårlig marked og alvorlige følger for naturverdier.

Grønøra Øst blir uansett eneste havneområde i mange år framover, muligens for alltid. Det betyr at dette arealet skal huse både kontainerdrift og tømmer, samt fungere som havn for industrien.

Klarer 20 000 kontainere ved Orkanger
Trondheim Havn mener Grønøra Øst vil ha en kapasitet på 20 000 kontainere per år. Havna ligger nå på ca 15 000. Visjonen for ei ny storhavn mot Råbygda er 100 000.

Støy, visuell forurensing og skader på naturmangfold er tema både for Grønøra Øst og Grønøra Vest, men planlagte inngrep er langt mer dramatiske i Vest.

Om Grønøra Øst
Støy:
Se over, Fylkesmannen godkjennner på vissse vilkår.

Visuell forurensing:
Området ligger som en skamplett rett utenfor Nerøra og Gammelosen. Trondheim Havn har aldri gjort tiltak for skjerming. Skisser for utbygging viser trær, men det er uklart hva som vil klare seg ut mot fjorden, og lauvtrær har ingen effekt om vinteren.
Skjermvegg ble lansert som alternativ av den forrige havneledelsen.
Naturlig løsning er videreføring av jordvoll med beplantning fra Gammelosen. Dette vil imidlertid spise areal av Havna fordi foten av vollen må være noen meter bred.

Naturmangfold:
Fugl og andre arter får innskrenket næringsområdet sitt der vatn strømmer inn og ut av Gammelosen, men dette er akseptert.

Friluftsliv:
Enda mer av sjøfronten bygges igjen. Havna foreslo tursti med bade- og fiskeplasser utenfor en evt skjerm som plaster på såret. Tilbudet ble skutt ned av kommunestyret etter forslag fra Venstre. Begrunnelsen er at folk og ferdsel i fjæra vil forstyrre fuglelivet utenfor Gammelosen. (PS: Fuglene holder stort sett til på de grunne områdene på motsatt side. Der går det allerede tursti. Men vedtaket sier altså nei til ferdsel på Grønøra Øst).

Åpne opp Gammelosen?
Havnas konsulenter foreslår for øvrig tiltak ved Gammelosen for å bøte på tap av naturmangfold ved en mulig utbygging av storhavn på Grønøra Vest, mot Råbygda. Ett av forslagene er å utvide åpningen mellom Gammelosen og sjøen slik at mer næring kommer inn i Gammelosen.

Forslaget problematiserer ikke:
* at det vil ødelegge opparbeidede strender i nordenden.
* risiko for økt erosjon og utvasking av resterende strender.

__st2.jpg

Skisse som viser jungellignende skjerming etter utvidelse av Grønøra Øst. Men hva vil vokse her, og hvordan blir skjerminga i vinterhalvåret? Ill: Trondheim Havn.

 

Publisert 21.01.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse