Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Glad i Orkanger? Les denne brosjyren!

2040_3_1.jpgAlle husstander fikk nylig brosjyren Orkdal 2040 i postkassa. Les den! Dette er et profesjonelt produkt. Selberg Arkitektkontor forteller hvilke valg vi står overfor, og hva som blir følgene for Orkanger: En urban ørken? En "amerikansk" bilby? Et levende sentrum både på dag og kveld?
ST misforsto muligens litt da avisa tolket Selbergs fire skisser. Vi presenterer de fire visjonene nedenfor.

Arkitektene er hyret inn av Orkdal 2040. De kaller de fire alternative måtene å utvikle sentrum på for:
1. * Visjon Småbyen. (Kunne hett "Orkanger sentrum").
2. * Visjon Jordvern. (Kunne hett "Spre mest mulig").
3. * Visjon Knutepunkt. (Kunne hett "Rundkjøringer").
4. * Visjon Båndbyen. (Kunne hett "La hele greia vokse sammen av seg selv").

Selberg Arkitektkontor har spissformulert de fire modellene for å gjøre konsekvense tydelige, og for å stimulere til debatt.

De ber riktignok ikke folk velge den ene eller den andre modellen. Men ST lot til å oppfatte de fire visjonene som like aktuelle eller likeverdige. Det er feil. For arkitektkontoret lister opp pluss- (+) og minusfaktorer (-) ved hver visjon. Dermed spriker kvaliteten kraftig mellom alternativene.

I praksis faller to av de fire visjonene vekk øyeblikkelig. I hvert fall hvis Orkdal kommune skal sitte igjen med litt troverdighet mht. miljø, klima, kollektivtrafikk osv. etter Orkdal 2040.

Nr. 2 Visjon Jordvern ("Spre mest mulig") får blant annet følgende kommentarer av ekspertene:
+ Verner jordbruksarealene.
- Lite effektiv arealutnyttelse.
- Kostbar og lite miljøvennlig.
- Avhengig av bil, dårlig kollektivtilbud.
Senterpartiet har allerede fått flertall i planarbeidet for å åpne for mer spredt boligbygging enn rådmannen foreslo. Dvs. for å spre mer enn miljømålet tilsier.

Nr. 3 Visjon Knutepunt ("Rundkjøringer"):
Funksjoner oppstår ved veikryss, noe som i Orkdal betyr rundkjøringer. Sammenlignes med spredte, bilbaserte handelsparker etter amerikansk mønster. Også kalt urbane Rokoll5_2.jpgørkener.
+ Kan i hovedsak benytte dagens infrastruktur.
- Ikke noe samlende, intimt sentrum.
- Mange og spredte handelsområder.
- Lite miljøvennlig, mye bil.
- Jordbruksarealer sentralt må ofres.
Dette er langt på ei en beskrivelse av dagens "sentrum" i Orkdal. Blant annet miljøpartiet Orkdal Venstre har argumentert for denne typen utvikling når rike grunneiere har bedt om det (REMA, Europris).

Vi står igjen med to alternativer.
Nr. 1 - Visjon Småbyen ("Orkanger sentrum") får utelukkende pluss (+). Her skaper man byfølelse ved å utvikle Orkanger og gi sentrum flere funksjoner enn det har i dag.
Pussig nok (ironi) ønsker flere politiske partier å flytte funksjoner UT av sentrum midt under Orkdal 2040 (idrettshall, ungdomsskole).
Arkitektene ser altså ingen minusfaktorer, bare pluss:
+ Styrker den etablerte identiteten knyttet til den gamle trehusbebyggelsen.
+ Gir mer bypreg med høyere og tettere bebyggelse.
+ Bruker mindre areal.
+ Vokser i randsonen.
+ Miljøvennlig, gang- og sykkelbasert.
På det siste punktet får de grønne partiene Venstre og Sp problemer. De må snart forklare hvordan det er miljøvennlig å spre funksjoner, slik de har arbeidet er for.

Nr. 4. Visjon Båndbyen ("La hele greia vokse sammen").
Legger opp til at "byen" vokser i et bånd langs hovedveiene mellom Orkanger, Fannrem og Gjølme.
+ Styrker sentrum, nye tilbud vokser fram.
+ Lett å bygge kollektivtilbud og gang- og sykkelveinett.
+ Kan i hovedsak bruke eksisterende infrastruktur.
Men:
- Fører til mindre vekst i andre deler av kommunen.
- Sentrale jordbruksarealer forsvinner.
Dette siste alternativet er muligens redningen for dem som både vil framstå som miljøvennlige og fordele all vekst etter et slags rettferdighetsprinsipp. De slipper å "gi alt til Orkanger", som en sentral politiker har sagt det.

Eller som flere andre har sagt det: "Sentrum og Sæther/Rømme vokser sammen av seg selv. Det gjør det imidlertid ikke. Tvert imot; det spres bare videre når politikerne ikke vil styre.

Gronora_037_1.jpgUansett: Resultatet av visjon 4 er nedbygging av jordbruksland, som Sp og fylkesmannen neppe tåler. Og ikke minst:

Vi får IKKE et tett, pulserende og attraktivt sentrum. Dermed står vi igjen med Visjon 1 - SMÅBYEN (Orkanger). Men den vil muligens ikke alle ha for den forutsetter å utvikle et sentrum på Orkanger.

Derfor bør du lese brosjyren, studere alternativene og delta i debatten. Politikerne bruker nå DINE skattepenger på å invitere DEG til å utforme framtidas Orkdal og Orkanger. Ta imot tilbudet.

Si meninga di i ST på nett og papir, i gjesteboka vår og på forumet til Orkdal 2040. Til slutt - et bilde fra "sentrum":

B__rdshaug_005_2.jpg

 



 

 

Publisert 30.06.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse