Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger-industrien: 70 jobber i fare - håp om CO2-mirakel

DSC_0007.JPG

Industrien på Orkanger er inne i sitt mest dramatiske år siden Vigor brøt sammen på 1980-tallet. Over 70 arbeidsplasser med høy kompetanse er i ytterste fare på Vigors gamle tomt etter kollapsen i Reinertsen. 

Samtidig lever håpet om at et teknologisk mirakel skal gi Orkanger mange flere industriarbeidsplasser enn de som nå kan gå tapt. Men ingen vet om den såkalte månelandinga vil finne sted.

Reinertsen
Aker Solutions overtar Reinertsens ansatte og kontrakter. Aker er en av Reinertsens konkurrenter. Aker vil normalt ha liten interesse av å drive produksjon på Orkanger.  Selskapet sitter med egne verksteder andre steder.

Legger Aker ned på Orkanger, rammer det over 70 ansatte direkte, og mange flere indirekte. Et miljø med høy kompetanse forsvinner.

Privat eid tomt
To trondheimsbaserte investorer eier tomta og anleggene der Reinertsen har drevet. Eierskapet er organisert gjennom selskapet Orkanger Næringsbygg AS. Tomta med verksted og administrasjonsbygg på Grønøra Øst måler ca 45 dekar.

Månelanding?
De samme investorene har også kjøpt Pilkington-tomta/bygget (17 dekar). Formålet her var å leie ut til Reinertsens planlagte produksjon av utstyr for å lage hydrogen effektivt og samtdiig fange CO2 fra naturgass. Lykkes det, er det et teknologisk gjennombrudd av sjeldent format - og mer enn svaret på Jens Stoltenbergs mislykkede månelanding på Mongstad.

Tidligere er det antydet at prosjektet kan gi Orkanger 230 arbeidsplasser. Men det kan også bli null.

DSC_0001.JPG

Her i det tidligere Pilkington-bygget er håpet at det en dag blir storstilt produksjon av utstyr som skal lage hydrogen og fange CO2. Foreløpig står anlegget som et spøkelseshus. Leietaker Reinertsen har fått opp skiltet på veggen. To investorer i Trondheim eier anlegget.

Pris: 15 millioner
Verdien på denne hydrogen-/CO2-teknologien har vært anslått til mange hundre millioner kroner av eierne.

Problemet er at ingen vet om teknologien vil virke. Aker tok ikke over denne delen av Reinertsens portefølje. Trolig nokså overraskende kjøpte Reinertsen-eier Torkild Reinertsen personlig rettighetene til den mulige månelandinga.

Reinertsen betalte 15 millioner kroner. Prisen gjenspeiler at det er langt fram til en mulig produksjon. Investorer må inn for å drive testprosjektet videre. Salvesen & Thams er åpen for å gå inn i håp om å skape virksomhet på Orkanger, ifølge ST.

Isfjord Norway kommer
På plussida i en turbulent situasjon: Som de fleste vet flytter selskapet Isfjord Norway fra Trondheim til Orkanger med ca 100 arbeidsplasser i 2018. Isfjord lager produkter basert på laks og ørret.

Utfordringa blir å få flest mulig av de ansatte til å bosette seg slik at virksomheten skaper størst mulig ringvirkninger lokalt.

Norsk Kylling kan komme
Styret i Norsk Kylling avgjør en gang neste år om de velger å bli i Midtre Gauldal, eller flytte til Orkdal eller Malvik. Her er det snakk om ca 300 arbeidsplasser innen matproduksjon, slik som Isfjord Norway.

Orkanger kan i miste viktig mekanisk industri, men til gjengjeld bli en stor kommune innen næringsmiddelindustri.

 

Publisert 30.03.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse