Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

17-16 for hagesenter på Laksøra: Kamp om inhabilitet

DSC_0002.JPG

Med en stemmes overvekt blir det tillatt med hagesenter utenfor rød strek på Laksøra. To representanter ble erklært inhabile. Det avgjorde trolig saken. Men hvem er egentlig habil og inhabil i saker om Orkanger sentrum og Laksøra/Beitøra?
Det plasker godt i andedammen.

Coop/Thon/Amfis drøm om nytt varehus på Laksøra var nedstemt fra før. Også hovedsakelig bilrelatert handel (les Biltema) hadde falt.

Onsdag gjensto i praksis bare ett spørsmål: Skal det være tillatt med hagesenter (feks Plantasjen) utenfor sentrumsstreken sammen med bil, båt, maskiner og byggevarer?

Eller skal også hagesenter styres til områder innenfor rød strek?

Avstemning om egeninteresse
Før har alle i kommunestyret vært vurdert som habile i en sak som gjelder kommuneplanens arealdel - en overordnet plan. Nå snudde stemningen. Det hele endte med avgjørende kampvotering om habilitet:

To trinn om partiskhet
1.
Oddvar Kjøren (Ap) er ansatt i Coop Orkla Møre som har slåss for mest mulig handel på Laksøra. Der har selskapet kjøpt tomt nettopp i den hensikt å få kommunestyret til å gjøre om reglene og tillate handel.

I oktober i fjor brøt Kjøren med sitt eget partivedtak og partiprogram og stemte for handelspark på Laksøra. Kjøren vurderte seg som habil.

I går følte han seg inhabil i samme sak. Da var bare en rest av den store saken tilbake. Ap hadde ikke skaffet vara. Kjøren begrunnet ønsket om å bli erklært inhabil med at Coops interesser og saken har tilspisset seg. Han er tillitsvalgt høyt i Coop-systemet.

2.
Da Kjøren erklærte seg inhabil, tok Lavrans Skuterud (Venstre) opp habiliteten til Berit Westrum Johansen (Orkdalslista). Westrum Johansen er gift med Roy Egil Johansen, som er ansatt som daglig leder på OTI. OTI ligger innenfor rød strek og jobber for å få handel som feks hagesenter.

Berit Westrum Johansen tok selv opp spørsmålet om habilitet da formannskapet startet behandlingen av kommuneplanen for mer enn ett år siden. Allerede den gang var konkurransen OTI mot Laksøra (Coop/Thon/Amfi) godt synlig.

Konklusjon fra rådmannen: Ikke inhabil. Det skal mye til for å bli inhabil i behandlingen av en overordnet plan.

I går var rådmannen av en litt annen oppfatning. Kommunestyret delte seg nesten på midten. Et knapt flertall (18) stemte nei til at Berit Westrum Johansen kunne være med og behandle saken. Heller ikke Orkdalslista var forberedt på å stille med vara.

Disse stemte mot å la Berit Westrum Johansen delta:
Orkdalslista: 6 (av 8).
Senterpartiet: 5.
KrF: 2.
Høyre: 2.
Venstre 2 (av 3).
FrP: 1.

Pussig nok (?) stemte praktisk talt de samme politikerne nei til Westrum Johansen og ja til hagesenter utenfor rød strek.

Vurdering av habilitet samsvarte altså med holdning til selve saken.

Hvem er inhabile?
En rekke politikere KAN i større eller mindre grad ha egeninteresse av hva som plasseres hvor av virksomhet på Orkanger - det vil si vedtak i kommuneplanens arealdel.

Fram til å går var dilemmaet løst ved at alle ble vurdert som habile. Planen er av overordnet karakter, selv om den også inneholder noen detaljerte bestemmelser.

Gårsdagens vedtak åpner et nytt perspektiv. Det kan utløse en domino-effekt av inhabilitet.

Fordi:
Oddvar Kjøren: En ansatt i Coop Orkla Møre føler seg nå inhabil fordi Coop Orkla Møre vil kunne dra nytte av  et vedtak som sier ja til hagesenter på Laksøra.

Berit Westrum Johansen: Ektefellen til daglig leder ved OTI-sentret er erklært inhabil mot sin vilje fordi OTI-sentret kan dra nytte av et vedtak som sier nei til hagesenter på Laksøra. Roy Egil Johansen er ansatt, ikke eier.

Hvor går så grensa?
Knut Bjørkli (Orkdalslista) er daglig leder i Orkdal Bil AS på Beitøra og styreleder i Orkdal Bil Eiendom som har eiendom både på Laksøra og Beitøra. Selskapene KAN dra nytte av hagesenter og andre etableringer som trekker folk til området. Bjørkli stemte mot at Westrum Johansen kunne delta og for hagesenter på Laksøra.

Gøril Fjellstad (Orkdalslista) er gift med ordfører Gunnar H. Lysholm. Bårdshaug Herregård er Lysholms familiebedrift. Lysholm og Fjellstad KAN ha økonomisk egeninteresse av at Orkanger utvikles på Bårdshaug. Lysholm var på reise i går, men har deltatt aktivt i all behandling av kommuneplanen tidligere. Ektefellen Gøril Fjellstad møtte som vara. Hun stemte mot at Berit Westrum Johansen kunne delta, og for hagesenter på Laksøra.

Heidi Anita Øien (Orkdalslista) er ansatt hos Lysholm ved Bårdshaug Herregård og stemte som Bjørkli og Fjellstad - mot Westrum Johansen, for hagesenter.

Khadija Ali (Orkdalslista) er ansatt i Cubus. Ali arbeidet på OTI da behandlinga av kommuneplanen startet, og stemte mot handelspark på Laksøra 29. oktober. Nå er Cubus også på Amfi. Ali stemmer som før, men har aldri vært erklært inhabil.

Orkdal kommunestyre har en interessant utfordring når man først begynner å erklære representanter inhabile ut fra mulig egeninteresse. Det kan være vanskelig å se hvor grensa går, og det kan bli verre for folk fra næringslivet å drive med politikk.

Orkdalslista har som mål å få flere fra privat næringsliv med i politikken.

Selv Per Kirkaune (Orkdalslista) har deltatt aktivt i behandlinga av kommuneplanens arealdel trass i at han er daglig leder i Salvesen & Thams Eiendom og medeier i Salvesen & Thams.

Slikt kan det bli slutt på når kona til senterlederen på OTI er inhabil.

Kirkaune hadde for øvrig meldt forfall i går. Kona til ordfører/hotelleier Lysholm møtte for ham.

Hans Kringstad

DSC_0042.JPG

Ap-benken i oktober: Coop-ansatte Oddvar Kjøren (t.h.) stemte mot sitt eget parti da det store slaget sto om handelspark på Laksøra 29. oktober. Han følte seg inhabil da bare detaljer gjensto onsdag. Det var trolig årsaken til at Berit Westrum Johansen ble nektet å stemme - mot sin vilje.

 

Publisert 08.04.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

berit gjølmesli 10.04.2015 19:19
Nå må det være på tide å kalle barnet ved dets rette navn: politisk strid om hva de med makt og midler vil med utviklinga av Orkdal kommune. Noen partier ønsker å styre utviklinga i en bestemt retning, for eksempel å utvikle et sterkt og samlet sentrum som vil gagne helle kommunen på lang sikt, andre partier ønsker at utviklinga skal skje ved hjelp av markedskrefter. et politisk parti er selvfølgelig avhengig av velgeroppslutning for å få gjennomført sin politikk, derfor må de også tekkes sine velgere; i så måte er det vel ingen stor hemmelighet hvor partiene henter de fleste av sine velgere. Det hadde vært politisk redelig å informere de stemmeberettige i Orkdal hva de ulike partiene som stiller valgliste i kommunen ønsker skal skje av utvikling i kommunen.

Bygdedyret 09.04.2015 21:20
Greie meninger fra begge. Som politiker og frivillig barnetrener innen barneidrett merker jeg at grendestriden i Orkdal etterlater seg mye grums, ja den er mye mere ødeleggende enn mange tror. Sentrumsutviklingen de siste tiårene er meget kritikkverdig. Rette grep og riktig styring ville i dag vist frem et annerledes , samlet og harmonisk sentrum som folk ville flyttet til i hopetall . Uten Oti og Amfi, men med et stort kjøpesenter i starten av Orkdalsveien på Sæther Rømme som var meningen før grendestridspolitikere slo til. Samling fra starten av -ikke spredning. Idretten de siste årene har vært preget av krangel om midler, idrettskupp, store samarbeidsproblemer. Også her spredning i steden for samarbeid og samling. Når Norges og kanskje nordens desidert beste fotballtrener og fotballikon ikke greier å samle fotballklubbene i bygda, hvem kan i så fall greie det? Grendestriden i Orkdal preger hverdagen værre enn de fleste andre steder. Kjipt, men det er realiteten.

Marit Mjøen 09.04.2015 11:17
Det er politisk uenighet i kommuenestyret i en rekke saker. Dette har sammenheng med hvor folk bor, hvilket parti de tilhører og hvilken utvikling de ønsker for kommunen. Jeg vil oppfordre debattanter til å kalle dette politisk strid og kamp. Dette er en del av demokratiet. Jeg skal være den første til å beklage at politikerne kan virke veldig ubesluttssomme, ved at saker kommer til behandling flere ganger. Dette er ikke bare "omkamper". Det er mange vanskelige saker og mange hensyn å ta og nye momenter dukker opp. Det som er svært uheldig i slike situasjoner som f.eks. nå sist ang kommunalt samarbeid mellom private og kommunen i selskapsdannelser (Teas-saken), er at kommunen/politikerne blir beskyldt for å være lite forutsigbar og ikke til å stole på. Det som er bra med det norske politiske systemet, er at det er åpent og alle kan følge debattene. Det å blir vurdert og karakterisert er også en del av demokratiet og ytringsfriheten. Når slike debatter flyttes til lukkede rom, er demokratiet satt ut av spill. Vi som sitter med makt og avgjør beslutningene har et stort ansvar, for alle vedtak angår oss alle. Jeg er glad for en offentlig debatt om det vi politikerne gjør. Mange ganger er det debatten som gjør at folkevalgte blir opplyst. Det å ikke like politiske vedtak er helt legitimt, men i et demokrati er det flertallet som bestemmer.

Grendestridsbygda nr 1 09.04.2015 01:02
Er det mulig. For et rot, for et kaos. Maken til destruktiv sentrumsutvikling skal man lete lenge etter. Orkanger som et praktisk og innbydende sentrum er ødelagt over tid grunnet dårlig politisk arbeid og planlegging. I den siste tiden vingler politikere og partier mellom rød strek, Orkdal 2040 og markedsaktører med egen vinning. Når endelig et seriøst selskap(Salvesen & Thams) satser på sentrumsutvikling i Orkanger by blir de mistenkeliggjort og motarbeidet. Hovedårsaken ingen tør snakke om er grendestriden. En grendestrid preget av maktpersoner og politikere med et ambivalent forhold til Orkanger. Her ligger åpenbart hovedgrunnen til at Orkdal kommune er blandt de som har minst tilflytting.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse