Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkdalsbudsjettet: Håp for Orklaparken på Orkanger?

Park2.jpg

Rådmannen foreslår verken lys eller rasteplasser neste år på det som skulle være Orklaparken på Orkanger. Onsdag vil det vise seg om politikerne finner penger. Da behandler formannskapet budsjettforslaget. I fjor prioriterte kommunestyret langdistanseløpere framfor eldre og uføre.

Orkanger Vel kjøper solide utemøbler i tre til ti rasteplasser dersom Orkdal kommune setter opp lys og rydder like mange plasser.

Administrasjonen har svart  at man ikke kan ta imot tilbudet før kommunestyret eventuelt bevilger penger til Orklaparken mellom Grønørbrua (Vigorbrua) og Bårdshaug bru.

Orklaparken - for å rekapitulere helt kort:
Orklaparken var en av de mest konkrete ideene som kom ut av Orkdal 2040 (til 8 mill. kr.) Arkitekter skisserte utbedring av turstier langs Orkla, særlig nær sentrum. Å åpne stedet mot elva ville styrke folkehelsa og øke attraktivteten.

Orkdal kommne bevilget litt penger som stort sett ble brukt til grusing av stiene på begge sider av elva på Orkanger. Her bor flere tusen mennesker i gangavstand fra Orklas bredder. Blant disse er mange eldre og andre med behov for tilrettelegging, feks ved Elvepromenaden/OPS.

Nokså overraskende anså rådmannen seg ferdig med den sentrumsnære delen av parken etter grusing og utplassering av noen steinblokker  til å sitte på. Samtidig ble det foreslått - og vedtatt - å bruke 5 mill. kr. mellom Bårdshaug og Forve bru. Her kommer det opp lys og rasteplasser. Arbeidet startet i fjor. Den sentrumsnære traseen skal ligge i mørke.

Prioriteringen favoriserer de spreke foran alle andre.

Nå vil det vise seg om Orkdal kommune følger opp slik at Orkanger Vel kan kjøpe utemøbler i gave. En mulighet er å starte med sløyfa mellom Gjølme bru og Bårdshaug bru.

Andre saker som spesielt berører Orkanger:

Leie i Orklahallen
Flere partier ønsker å sette ned leieprisen eller å la barn og unge bruke Orklahallen gratis. Det siste vil koste Orkdal kommune nærmere 500 000 i tapte inntekter per år. OIF er største leietaker. Rådmannen foreslår i stedet å sette opp halleia med 2,7 prosent neste år (3 prosent opp i år).

Dusj- og garderobebygg Idrettsparken
OIF forsøker å finansiere nytt dusj- og garderobebygg/flerbrukshus på Nedre Rømme. Det gamle fjøset har fungert som dusj- og garderobeanlegg i Idrettsparken i 60 år. Det har forlengst utspilt sin rolle i tillegg til at kapasiteten er altfor liten. Kommunal støtte kan bli tema.

Utleieboliger på Rosenvik
Utbygging starter i januar. Første byggetrinn er på 23 boenheter, hvorav fem omsorgsboliger for ungdom/voksne med fysisk og psykisk nedsatt funksjonsevne. Totalt er det snakk om 43-44 boenheter. Investering fra Orkdal kommune i 2016: 16 mill. kr. Staten bidrar sterkt siden mange av boligene skal forbeholdes flyktninger.

Markedsføring av Orkanger by/Orkdal
Rådmannen peker på behovet, men finner ikke penger. Et planlagt samarbeid om markedsføring mellom Orkdal kommune og lokale bedrifter førte ikke fram. Salvesen & Thams driver nå stort sett på egen hånd via komtilorkanger.no.

Psykologisk barriere mot Trondheim
Salvesen & Thams selger boliger/tomter, men både Orkdal kommune og lokale berdifter trenger markedsføring også for å rekruttere nøkkelpersonell. Rådmannen skriver at det blir stadig mer utfordrende å rekruttere. Mangel på personell hindrer lokale bedrifter i å utvikle seg.

Orkdal kommune - "regionsenter i vekst" -  har nesten ikke netto tilflytting fra andre norske kommuner. Trondheimsfolk bosetter seg i stor skala i Skaun, men ikke i Orkdal. Innvandring fra utlandet og fødselsoverskudd gjør at folketallet så vidt kryper oppover.

Park8.jpg

Orklaparken; slik var ideen under Orkdal 2040 for fem-seks år siden.

 

Publisert 22.11.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse