Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kommentar: Lysholm, rykter og fakta om Orkanger sentrum

DSC_0054.JPG

"Flere i sentrumsgata sier at omsetninga der har økt etter at Amfi utvidet for fem måneder siden".
Sitat ordfører Gunnar H. Lysholm til ST torsdag - ved åpning nummer to på Nye Amfi. Hvorfor må ordføreren i Orkdal bruke historier i stedet for fakta?

Det kan hende ordføreren denne gangen har hørt rett og at han snakker sant.  Jeg aner ikke, for prater du med andre får du høre at omsetninga har stupt, til og med at Amfi bidro til en konkurs.

Begge deler kan stemme. Det kan gå bra ett sted og på dunken et annet. Vekst eller fall kan være forbigående (ikke ved konkurs, riktignok), eventuelt inntreffe uavhengig av Amfi.

Men altså:
1. Hvilken vei går det i gata?
2. Har utviklinga noen sammenheng med Nye Amfi?

Poenget er at det vet verken Orkdal kommune eller ordfører Gunnar H. Lysholm noe som helst om. Kommunen/ordføreren har ikke en gang prøvd å undersøke. Det er sørgelig, men sant.

Forakt for fakta
Politikk skal helst bygge på fakta. Ordføreren i Orkdal strør om seg med løse påstander, synsing, lettvintheter, halvsannheter og ren feilinformasjon. Dette kan dokumenteres ved en serie eksempler.

Lysholm og Orkdalslista har gjort mer for å svekke gata enn noen annen gruppering, inntil fire politikere brøt med ordførerens linje i fjor høst. Det kan også dokumenteres ved en rekke eksempler.

Gode råd fra Rauma
Onsdag arrangerte Thams Eiendomsutvikling dugnadsdriv/workshop fordi Orkanger sentrum etter planen skal bli en attraktiv småby. Formannskapet var invitert sammen med folk fra næringslivet og frivillig sektor.

Tre representanter fra Rauma (Åndalsnes) holdt tankevekkende foredrag om hvordan man har greid å skape stolthet og entusiasme rundt det å utvikle et urbant sentrum. Rauma serverte suksessoppskriften på et fat.

Ett av stikkordene: Kunnskap.

Skal du få bred forståelse for betydningen av sentrumsutvikling, må det ligge et kunnskapsgrunnlag i bunnen. Kunnskap og fakta må spres til folket og til beslutningstakerne.

Ordfører Gunnar H. Lysholm var til stede. Dersom han fulgte med, måtte ordføreren ha hørt det samme som alle andre.

Men: Dagen etter opptrer Lysholm sammen med Olav Thon ved åpning nummer to på Nye Amfi. Ordfører Gunnar H. Lysholm sier at:

* han har hørt noen fortelle at omsetninga i sentrumsgata har økt etter at Amfi utvidet.

* han mener at Amfi vil styrke sentrumsgata.

Bravo! sier heiagjengen på Facebook.

Javel, og hvor var kunnskapsgrunnlaget?

Tramper på millionplaner
Kunnskapsgrunnlaget finnes ikke i Orkdal. Lysholm og ledelsen i Orkdal kommune gjør absolutt ingenting for å skaffe kunnskap om sentrumsgata. Ordføreren har i alle år demonstrert en suveren mangel på interesse for styrt stedsutvikling generelt og sentrumsgata spesielt.

DSC_0006.JPG

Orkanger sentrum. Markedsmakta og milliardærene satser ikke her. Det gjør heller ikke Orkdal kommune med dagens regime. Kommunens styring skal egentlig være et korrektiv til de frie markedskreftene - i den hensikt å sikre et attraktivt sted på lang sikt.

Når ordføreren ikke bryr seg, kan vi heller ikke vente at den administrative ledelsen i Orkdal kommune tar ansvar. Næringsavdelinga prioriterer havn og industri. I sentrum får Orkanger Vel sette ut blomsterkasser og butikkene klare seg som best de kan.

Samtidig kaster vi bort millioner av skattekroner på flotte planer om utvikling av nettopp sentrum. Lysholm tramper på disse planene mens han spiller jovial borgermester hevet over politikken.

Noen konstruktive forslag
Etter så lang tid er det sikkert for seint for ordføreren i Orkdal å legge om stilen fra munter historieforteller til kunnskapsbasert politiker. Men her kommer noen eksempler på hva han KUNNE ha sørget for:

  • Etablere et tre-partssamarbeid mellom Orkdal kommune, gårdeiere og drivere av virksomhet i gata.
  • Formål 1: Kartlegge status og utvikling. Sikre løpende faktagrunnlag om antall/type virksomheter, antall sysselsatte, omsetning, om folks bruk av sentrumsgata og folks oppfatning av styrker/mangler.
  • Formål 2: Basert på slik kunnskap treffe tiltak for å øke bruk av gata og øke omsetning.
  • Bidra med kommunale midler til budsjett øremerket aktivitetsskapende tiltak i gata og  evt. personressurs til det samme.
  • Kartlegge kommunal aktivitet som kan etableres i gata.
  • Flytte eksisterende kommunal virksomhet til gata eller etablere ny virksomhet i gata.
  • Gjøre strategiske oppkjøp og gjennomføre strategisk regulering i gata.
  • Hente inn kunnskap fra andres arbeid med sentrumsutvikling.

Lista er laget på noen få minutter, og den kan lett forlenges. Alt over er nemlig gjort av andre før, jfr. siste kulepunkt.

Orkanger trenger styring om vi skal lykkes med å skape et attraktivt sentrum. Markedet fikser ikke alt, det er bare noe den gamle FrP-politiker Lysholm trøster allmuen med.

Gunnar H. Lysholm har hatt ordførermakt i nesten 16 år uten å treffe et eneste kraftfullt tiltak for sentrumsgata.

Ordfører på feil side
Lysholm driver med kronisk synsing og sprer anekdoter i stedet for å følge Raumas råd om å spre kunnskap. Ett av utslagene så du i et harselerende leserinnlegg i lørdagens ST. En anonym innsender spør sarkastisk hvilke andre kommuner som har en rød strek, tilsynelatende overbevist om at dette er unikt for Orkdal.

Svaret er at ALLE handelssentra har en form for rød strek, bare med forskjellige navn. Kunnskapsbasert lokalpolitikk går ut på å bygge kompakte sentra og hindre spredning av handelen, noe som også er nasjonal politikk.

Bare på ett punkt skiller Orkdal seg ut:
Normalt vil en ordfører lede forsvaret når noen angriper det som er kommunens vedtatte strategi.

I Orkdal er ordføreren den første til å skifte side.

Hans Kringstad

DSC_0010_1.JPG

Vil Nye Amfi styrke eller svekke handlegata? Ordfører Gunnar H. Lysholm mener å ha svaret: Alt går bedre nå.

 

Publisert 27.03.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse