Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kommentar:...og Orkanger er en storby i Tasmania

Flyfoto_20140527_021.jpg

Rådmannen i Orkdal mener nye momenter gjør det rett å ta opp Laksøra-saken etter mindre enn to år. Men de nye momentene ser ut til å være hemmelige. Hvis saksframlegget representerer åpenhet, er Orkanger en by i Tasmania.

Noen har behov
Hva skriver administrasjonen ordrett som faglig begrunnelse for å åpne for en ny runde om detaljhandel på Laksøra? Jo, dette:

"Det er spilt fram behov for å se nærmere på næringsareal(...)Dette gjelder spesielt arealene på Laksøra, Grønøra og Bårdshaug Øst."

Punktum.

Hvem har "spilt fram behov" for en ny debatt om Laksøra? Hvem har behov og hva er behovet? Og hva er nytt siden den grundige debatten høsten 2014?

Tåkeprat
Rådmannens formelle begrunnelse i det aktuelle saksframlegget har ingenting med varslet åpenhet å gjøre. Formuleringen er velvalgt tåkeprat og ren tildekking av hvem som presser på i kulissene.

For ordens skyld: Rådmann Ingvill Kvernmo personlig har ikke skrevet saksframlegget. Rådmannen har i stedet argumentert i avisa for å gjøre om en politikk som ble presisert i 2014, som er trygt innenfor Orkdal 2040-prinsippene fra 2010 og som er i tråd med nasjonale og regionale føringer.

Ingen nye momenter finnes i saksframlegget eller i rådmannens agitasjon, men de kan som sagt være hemmelige. Og så finnes det jo noen tunge aktører med sterke "behov" for en lønnsom omregulering

Drit i gata - leve Bårdshaug
En annen ting: Helt siden de første folkemøtene om sentrumsutvikling for mer enn ti år siden har praktisk talt alle uavhengige fagfolk pekt på utvikling av gata som en klok politikk i Orkdal. Gata har egenart. Den er en identitetsbærer med potensial til å gjøre Orkdal og Orkanger til mer attraktivt sted.

Men av en eller annen grunn er det umulig å samle det politiske miljøet om et krafttak for sentrumsgata. Nå er Salvesen & Thams´ boligbygging kommunens sovepute. For å skape et levende sentrum må du imidlertid ha aktiviteter etter kontortid. Det kan Orkdal kommune styre inn mot det vedtatte sentrum,  men nei.

Ingen tanke for de små
De som driver næring i liten skala i sentrum ser ikke ut til å bli verdsatt i Orkdal kommune. En ting er at gata ikke får drahjelp, men den får ikke forutsigbarhet heller. Hver gang noen får dispensasjon til å drive handel og kontor utenfor sentrum, er det et spark til dem som satser lojalt i handlegata - i dyrere lokaler og med begrensninger på parkering.

I stedet for å høre på fagfolk skal det politiske flertallet nå selge inn en påstand om at handelspark på Laksøra er bra for handlegata.

Hva med ekte åpenhet?
Rådmann Ingvill Kvernmo er sikkert et strålende menneske. Kritikken handler ikke om hennes person, men om
1) Håndteringen av en uhyre viktig politisk sak.
2) At en ny rådmann i Orkdal bør forandre det som er av usunn kultur, ikke videreføre den.

Da Ingvill Kvernmo ble ansatt fikk hun holde navnet sitt hemmelig på søkerlista. ST klaget hemmelighetskremmeriet inn for Fylkesmannen, som var klar i sin juridiske vurdering: Kommunen hadde ikke lov å hemmeligstemple søkeren. Orkdal kommune brøt faktisk loven.

Nå er den saken historie og tida moden for litt ekte åpenhet.

Hans Kringstad

 

Publisert 30.09.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse