Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkdalsfjorden rein for kloakk

fjord1_1.jpgGammelosen kloakkrenseanlegg fungerer godt, ifølge en ny og omfattende undersøkelse. Det kommer mye mer møkk ned Orkla enn det gjør ut fra renseanlegget. Antall toaletter i Orkdal krever egentlig mer avansert rensing enn dagens. Men rapporten konkluderer med at rensinga er god nok. Fjorden er praktisk talt fri for kloakk. Bare bad og spis fisk med god samvittighet.

Orkdalsfjorden er likevel ingen økologisk god fjord. Det skyldes først og fremst tilførsel av kobber fra gruvedrifta på Løkken. Fortsatt føres tungmetaller med Orkla. De kommer fra gamle deponier og fra selve berggrunnen.

fjord3_1.jpgOrkla fører også med seg anslagsvis ti ganger mer næringssalter enn det som kommer ut i fjorden fra Gammelosen kloakkrenseanlegg (bildet).

Konklusjonen er at det ikke har noen hensikt å bygge ut renseanlegget ytterligere. Det vil bare gi en marginal gevinst.

Det rensede avløpsvannet går ut på 30 meters dyp. Fjordbunnen er forurenset bare i et lite område nær utløpet.

Undersøkelsene er gjort i 2008 og 2009. De viser generelt at Orkdalsfjorden blir gradvis renere, også med hensyn til tungmetaller og organiske miljøgifter.

Renseanlegget ble satt i drift i 2004. For å unngå ytterligere rensekrav må det gjenomføres undersøkelser i fjorden hvert fjerde år.

fjord2_1.jpg

 

Publisert 19.09.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse