Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Det kan løsne for utvikling av sentrum på Orkanger

DSC_0023_1.JPG

Plutselig skjer mye som kan gi Orkdal og Orkanger et attraktivt sentrum:
* Nye, politiske ambisjoner på Rømme Øvre.
* Salvesen & Thams ønsker markedsføring av Orkdal.
* Varaordfører Oddbjørn Bang med innspill for Idrettsparken.
* Sentrumsutvikling tungt på dagsorden neste uke.

Neste uke reiser kommunestyret til Ørland på strategikonferanse. Der skal politikerne sette seg ned sammen og stake ut kursen videre for Orkdal i fred og ro. Muligens kan det skje uten at partipolitisk strid lager mer krøll, slik det har gjort i arbeidet for sentrumsutvikling før.

Programmet for strategikonferansen forteller hva man oppfatter som viktig nå:

1. Samferdsel, infrastruktur, arealplan.

(Kommentar: Som eneste kommune nær Trondheim har Orkdal uttrykt sterkt ønske om å få ei stor containerhavn. Vegsystemet er ikke tilpasset økt tungtrafikk. Det finnes per i dag ikke penger til å bygge ut transportnettet på og rundt Orkanger, men Bangs Miljøpakke Orkdal kan være en løsning. Vi vet ikke om pengene kommer, og hvis de kommer vet vi ikke når. Kan ei stor havneutbygging gjennomføres FØR vegnettet er bygd ut?)

2. Grøntstruktur - Orklaparken.

(Kommentar: Visjonen om en Orklapark var ett av de konkrete resultatene av Orkdal 2040. Men "parken" står knapt halvgjort, uten rasteplasser eller tilrettelegging av noe slag. Politikerne ekstrabevilget 500 000 kroner i sommer - hvorav 250 000 til det folketette området mellom Vigorbrua og Bårdshaug bru. Administrasjonen fikk en tydelig bestilling. Enkle tiltak vil gi Orkdal et løft ved at vi åpner for utsyn mot elva og lager rasteplasser og lys på stiene for trivsel og folkehelse).

3. Sentrumsutvikling - "gamle" Orkanger og forbindelsen til sjøen.

(Kommentar: Nerøra er en skjult skatt som Orkdal kan nyttiggjøre seg. Orkanger historie har argumentert sterkt for å plukke ut enkeltbygg som vi sikrer blir tatt godt vare på. Havneveien ligger som en barriere mellom Orkanger og sjøen. Tungtrafikken er uholdbar i perioder - se også punkt 1).

4. Utvikling av Rømme i et sentrumsperspektiv.

(Kommentarer: Folkemøtet med informasjon om forslaget til reguleringsplan for Rømme Øvre forrige mandag viste at flere politikere har sterke ambisjoner for området. Planen til Solem Arkitektur er mer boligplan enn sentrumsplan, men politikerne vil åpenbart endre på den i et forsøk på å skape et sentrum med mer liv. Balansen mellom bolig og næring er krevende. Den avhenger blant annet av hva politikerne tillater av etableringer utenfor den røde streken.)

Ellers:
* Salvesen & Thams presenterte en plan for markedsføring av Orkdal på siste formannskapsmøte. Orkdal har en enestående mulighet når et selskap med lokal forankring vil satse på eiendomsutvikling i sentrum. Salvesen & Thams ønsker å samarbeide med kommunen og andre for profesjonell markedsføring.
Mål:
* Økt tilflytting og boligbygging.
* Mer folk med kompetanse til næringsliv og offentlig sektor.

* Varaordfører Oddbjørn Bang ønsker videre utbygging i Idrettsparken med fokehelserelaterte tilbud. Bang er også åpen for Orkanger Vels forslag om å bygge et lite utendørsbad med varmvatn fra Elkem Thamshavn, noe som vil skape positiv oppmerksomhet.

Under Orkdal 2040 pekte Selberg Arkitektur spesielt på to viktige tiltak for å skape et attraktivt sentrum:

* Styrke den eksisterende handlegata.
* Bygge ut i Idrettsparken.

Marked og plan
Også i Orkdal virker det som stadig færre politikere tror at markedet bygger et attraktivt sentrum på egen hånd.

For øvrig bør alle som er interessert i stedsutvikling lese lørdagskommentaren til ansvarlig redaktør Arne Blix i Adresseavisen.

Blix tar for seg Brekstad og Stjørdal. Kanskje greier vi snart å sette også Orkanger (under) på dagsorden. Les kommentaren her.

Hans Kringstad

sentrum_juli4.jpg

Litt for stille i sentrum.

 

Publisert 23.09.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse