Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Klart for Orkdal-jubileum: 50 år på ti dager

Orkanger_vinter_f__rst_p___1980_tallet.jpg

Tirsdag 11.juni starter Orkdal kommunes 10-dagers tilbakeblikk på 50 år som storkommune - og 100 år med stemmerett for alle. Mye har skjedd på 50 år. En vinterdag for drøyt 30 år siden så Orkanger ut som på bildet.

Akkurat dette bildet inngår nå i den historiske vandringa rundt Gammelosen. Her er nye, gamle bilder og tekster på plass. Det skjer i et samarbeid mellom Orkanger Vel, Orkdal Energi og Orkanger Historie.

Motivet viser blant annet Hovsbakkan som jomfruelig skiterreng og en skøytebane i full størrelse brøytet i Idrettsparken. Du kan studere bildet i større utgave og med flere detaljer i Gammelosen.

Kvinnene kommer
Mange andre bilder fra Orkdal gjennom 50 år finner du snart på rådhuset. Der presenterer kommunen ei tidslinjeutstilling over 50 år, som ordfører Gunnar H. Lysholm åpner tirsdag 11.juni.

Skuespiller Marianne Meløy, offiser Kamilla Aicher og gründer Britt Grete Moen er blant kvinnene som vil sette sitt preg på dobbeltjubileet.

Her kan du se programheftet i sin helhet.

Og under er et bilde med utdrag av programmet (mer tekst lenger ned):

Program_ann_50ar_nett.jpg 

Andre damer på menyen er skihopper Anette Sagen og fylkespolitiker Torhild Aarbergsbotten.

Lag og foreninger får vise seg fram, og det blir kultur og konserter også.

Frimodig ytring:
Og nå kommer noen kommentarer som kan være til ettertanke - og irritasjon - her på et av de mest trafikkerte nettstedene i Orkdal (orkangervel.no):

Grendestrid:
Orkdal kommune feirer 50 år som storkommune mens den geografiske rivaliseringen fortsatt pågår for fullt. Frykten for at et sterkt sentrum skal skade grendene lever som før.

All kunnskap tilsier at et sterkt sentrum med samling av funksjoner tvert imot vil styrke kommunen, og dermed grendene - i konkurransen med Trondheim og andre.

Utstillinga og jubileet finner sted i et kontorbygg med kinosal. Et forslag om å utrede ST-kvartalet som flerbrukshus i sambruk med skoler og andre ble for fire år siden møtt med følgende argument fra en av bygdas politikere i ST:

Vi bygger ikke kulturhus for ørbyggen.

Greit.

Valgdeltakelse:
Fire av ti i Orkdal gadd ikke stemme ved de to siste kommunevalgene. Vi ligger under landsgjennomsnittet og under snittet for Sør-Trøndelag fylke. Tidligere har Orkdal kommune pekt på mer samfunnsengasjement og økt valgdeltakelse som et viktig mål. Det er ikke løftet fram i forslaget til ny kommuneplan.

Kvinner bakerst i politikken:
Orkdal kommune markerer at det har gått 100 år siden kvinnene fikk stemmerett. 100 år senere har ingen kvinner politiske lederverv i Orkdal. Her er de seks viktigste posisjonene:

* Ordfører.
* Varaordfører.
* Leder i hovedutvalg forvaltning.
* Leder i hovedutvalg oppvekst og omsorg.
* Leder i hovedutvalg teknikk.
* Leder i kulturutvalget.

Menn i moden alder har alle ledervervene, slik som for 100 år siden. Ikke en eneste kvinne. Mennene leder i tillegg partigruppene som danner det politiske flertallet.

Så er det nevnt, siden et jubileum også er en anledning for kritisk ettertanke.

Hans Kringstad

PS: Slik så Orkanger ut ved kommunesammenslåinga for 50 år siden (Foto: Jan Kvarsnes):

Furu.jpg

 

Publisert 05.06.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse