Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger sentrumsforening: Ta hensyn til handlegata

DSC_0049.JPG

Orkanger sentrumsforening ber Orkdal kommune utrede følgene for handlegata før man avgjør om detaljhandel skal spres til Laksøra. Gata er viktig for Orkdal, men sårbar. Mange butikker har forsvunnet.

Det går fram av et innspill til det såkalte planprogrammet for ny næringsdel til kommuneplanen. Planprogrammet skal blant annet beskrive hva slags kunnskap vi skal ha før kommunen eventuelt endrer vedtatt sentrumspolitikk.

Kommunens politiske ledelse og rådmannen argumenterer for å la Coop og Amfi-eierne bygge en ny handelspark på Laksøra, som de har kjøpt for å få en lønnsom omregulering til handel.

Spredning er i strid med Orkdal 2040-planen, der målet er et kompakt sentrum med gangavstand mellom attraktive tilbud.

Slike gater kan dø ut
Sentrumsforeninga viser til at vi tvert imot risikerer utarming av den vedtatte bykjernen. Foreninga henviser til en mulighetsstudie i forbindelse med Orkdal 2040 utarbeidet av arkitekt Per Knudsen. Det heter at:

«All erfaring tilsier at denne typen gater dør ut om konkurransen fra butikksentra o.l. blir for stor eller handelen spres for mye».

I dagens sentrum finnes nesten 60 aktive virksomheter, ifølge sentrumsforeninga, men de fleste er små og sårbare. Samlet sett er imidlertid sentrumsgata en stor aktør i Orkdal:

  • Nesten 400 ansatte.
  • Over 300 mill. kr. i årlig omsetning. Da er to banker, Salvesen & Thams og Coop Orkla Møre ikke inkludert.

Mer folk og rekruttering
Et levende sentrum vil gjøre kommunen mer attraktiv, bidra til at flere bruker Orkdal i stedet for Trondheim og friste ungdom til å komme hjem etter endt utdanning. Økt attraktivitet styrker rekruttering av kompetanse til virksomhetene i Orkdal, noe som styrker næringslivet på lang sikt.

Det er Foreningen Småbyen (medlemsorganisasjonen bak Småbylista) opptatt av i sitt innspill. Foreningen ber om følgende utredninger, kort oppsummert:

  • Hva slags sentrumsstruktur som tjener Orkdal best på lang sikt - en faglig analyse utført av eksterne.
  • Konsekvenser for sentrum ved spredning av handelen (som sentrumsforeninga).
  • Analyse av påstått handelslekkasje (lekkasje er brukt som argument for såkalt storhandel på Laksøra).
  • Effekten på bilbruk i Orkdal ved å spre handelen til Laksøra framfor først å bygge ut på Statens Hus-tomta og andre deler av Bårdshaug Øst.
  • Kartlegging av ledige arealer i sentrum før man evt. sprer handel til Laksøra og tillater kontor på Grønøra, som også er aktuelt.

Fortidsminneforeningen avdeling Orkdal og omegn ønsker en konsekvensutredning av følger for sentrum og den historiske bebyggelsen ved spredning til Laksøra/Beitøra.

Ledige lokaler
Store arealer står ledig i sentrum. Tidligere NAV/Fokus bank er tomt. Over 400 kvm topp moderne lokaler er også tomme i Remegården nesten ett år etter at bygget sto ferdig -midt i den vedtatte bykjernen.

Samtidig som kontolokaler er ledige, er sentrum preget av kontorifisering - virksomheter med lite besøk og åpningstid bare midt på dagen.

Orkdalsveien.jpg

Det er liv i gata under en årlige byfesten. Orkanger sentrumsforening advarer mot at spredning av handel og kontor til Laksøra og Grønøra utarmer sentrumskjernen. Nesten 400 har sitt virke i sentru, små og hele stillinger inkludert. Gata er en identitetsbygger som gir Orkdal karakter.

 

Publisert 04.05.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

utfløtter 11.05.2017 00:07
Skal folk flytte på seg,er et levende sentrum en av de viktigste faktorene.Å spre virksomheter der det innebærer økende biltrafikk,er drepende for miljøet,noe som Orkdal kommune også burde ha fått med seg.Reis å lær,Stjørdal har fått det til,noe befolkningsveksten også bekrefter.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse