Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Strid om hullene på Amfi: Dette er et parkmessig område

DSC_0038.JPG

* Helt sant: De plagsomme hullene utenfor Amfi skal forestille grøntområde og parkmessig areal.
* Orkdal kommune forsøker igjen å få Amfi til å rette feil og mangler ved kjøpesentret. Amfi har drevet i halvannet år uten godkjenning i form av ferdigattest.

Det skyldes enkelte åpenbare brudd på kravene i reguleringsplanen, og andre punkter der Amfi-eierne og Orkdal kommune er rykende uenige.

Noen eksempler:

Hulldekket mellom Orkdalsveien og inngangen
Amfi betegner hullene som "grøntareal med parkaktig preg". Tanken er at det skal vokse grastuster i rutenettet. Da mener Amfi at man klarer å oppfylle kommunens krav om minst 250 kvm sammenhengende grøntareal. Amfi mener Orkdal kommune i praksis har forhåndsgodkjent løsningen (bordet fanger), men erkjenner at dekket "ikke fungerer optimalt i forhold til universell utforming." Oversatt til vanlig norsk: Det er vanskelig å gå på, særlig for eldre og andre som er dårlige til beins.

Amfi står likevel på sitt og hevder at gras i hullene "vil fremheve følelsen av å gå i en trelund." Kritiske kunder mener derimot at hulldekket vekker følelsen av å gå i ei steinur.

Orkdal kommune mener Amfi prøver å sno seg unna kravet om parkmessig areal. Kommunen hevder at hulldekket er mislykket både som gangareal og grøntområde, og ønsker deler av dekket ersattet av heller. Men...med steinheller i stedet for hull har Amfi trolig for lite grøntareal.

For bred Orkdalsvei
Veien ved rundkjøringa er bygd feil. Fotgjengere skal krysse ett kjørefelt i en retning, ikke to. Amfi vil rette opp.

For bratt fra Amfi opp til Orkdalsveien
Universell utforming krever en stigning på maks 1:20. Det er brattere ved Amfi. Når veien blir gjort smalere blir bakken flatere, men fortsatt litt for bratt. Kommunen vil akseptere det, men maks 1:12.

Universell utforming er viktig, ikke minst fordi vi får en stadig større andel eldre. Amfi er det mest besøkte bygget i Orkdal, og svikter altså både pga hulldekket og stigningen. Senterledelsen har tidligere sagt at de fleste kommer med bil, men for framtida skal det legges til rette for myke trafikanter, inkludert mennesker som er dårlige til beins og ikke kjører bil.

Skråningen mot elva
Orkdal kommune krever planting, og mener Amfi ikke har fulgt opp den vedtatte utomhusplanen. Amfi mener kommunen krever at selskapet skal ta for stort ansvar for området mot elva.

Sykkelvei med fortau øst for Orkdalsveien
Dette er en såkalt rekkefølgebestemmelse ved utbygging, dvs at sykkelvei må bygges før Amfi kan få ferdigattest. Både administrasjonen og politiske vedtak slår fast at dette er ansvaret til Amfi. Amfi nekter å bygge, og vil forhandle med kommunen om et spleiselag, men det avslår kommunen.

Det har nå gått snart to år siden hovedutvalg forvaltning avviste utspill fra Amfi og påstander om muntlige avtaler. Politikerne slo fast at sykkelanlegget er Amfis ansvar.

51 avvik, mange lukket
Ved et tilsyn i fjor fant Orkdal kommune 51 feil og mangler, mange nokså bagatellmsssige. En rekke feil er rettet siden da, men hulldekket, grøntområder og sykkelanlegget ser ut til å være fastlåst.

Nye Amfi har derfor drevet i halvannet år uten ferdigattest. Se tidligere artikkel om 51 avvik.

DSC_0040.JPG

Hulldekket er vondt å gå på, særlig for eldre. Det ligner heller ikke særlig på en park, slik Amfi mener det skal gjøre.

 

Publisert 26.05.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse