Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Debatt om Follo og Orkanger sentrum

04012009060_1.jpgDet pågår en debatt i ST om skole og sentrumsutvikling på Orkanger. Tidligere Follo-leder Arve Kjøstvedt ba styret i Orkanger Vel stikke fingeren i jorda av hensyn til egen troverdighet etter at vi svarte på en saklig utfordring fra Johan Skjølberg (SV). Tilsvaret vårt betegner Kjøstvedt deretter som  simpelt, usaklig og urettferdig.
Gjør deg opp en mening selv: Det første innlegget vårt (innlegg 1) leser du her.
Tilsvaret vårt (innlegg 2) kan du lese her.

Orkanger Vel lanserte forslaget om en ny videregående skole for mer enn to år siden. Det skjedde da Orkdal kommune ba  oss skape interesse for arbeidet med ny arealplan. Krefter i skolemiljøet hadde også lekt med tanken.

Men saken er politisk følsom. Det skyldes blant annet frykt i Meldal for at en attraktiv videregående skole på Orkanger kan bli en trussel mot Meldal videregående.

Orkanger Vel har lagt vekt på saklige argumenter for flytting. Orkladal Næringsforening, som organiserer bedrifter i både Orkdal og Meldal, er enige med oss. Men ellers blir vi gjerne møtt med følelsesmessige reaksjoner.

Vi er sikre på at en ny skole ville gitt både Orkdal vgs og lokalsamfunnet et kraftig løft. Poenget er ikke bare nye, funksjonelle lokaler, men plasseringa i seg selv.

En skole for framtida må ligge inntil det unike  industrimiljøet vårt, i gangavstand fra Idrettsparken, Orklahallen, den kommende klatrehallen, kulturhuset og andre sentrumsfunksjoner.

Skolen må utnytte kvalitetene i sentrum - ikke konkurrere med dem. Satsing på Follo splitter i stedet for å samle. Vi ser resultatet allerede nå: En opprivende strid om idrettshall til ingen nytte. Skolen kommer til å krympe.

Fylket prøver riktignok fortsatt å presse kommunen til å bygge flerbrukshall på Follo. Hvis ikke forsvinner 60 elevplasser. Men kommunens dilemma er dette: Skal Orkdal kommune bruke over 30 millioner kroner for å berge 60 fylkeskommunale elevplasser - og samtidig lage vansker for Orklahallen spesielt og arbeidet med sentrumsutvikling generelt?

Skolen ønsker ikke bare hall, men også et regionalt kulturhus på Follo-platået. Men Orkdal kommune kan neppe vedta å bygge en sentrumskjerne på Orkanger, for deretter å legge de vitaliserende funksjonene på Follo.

Også krefter ved skolen lekte lenge med tanken om en ny skole på Orkanger. Det finnes skisser med en rekke gode argumenter. Disse argumentene er nå snudd på hodet. Plutselig er Follo miljøvennlig og plassering på Orkanger det motsatte.

Vi mener en videregående skole på Orkanger helt åpenbart er mest miljøvennlig. Fjernvarmen ligger klar. Kollektivnettet må bygges ut, noe som gir buss blant annet til OTI. Og interntransporten blir redusert.

Som et apropos: Orkdal vgs har (selvsagt) inngått intensjonsavtale om bruk av det framtidige klatresenteret i Orkdal. Da skal elevene kjøre fra Follo til Orklahallen...

 

 

Publisert 07.06.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse