Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger fikk sitt minnesmerke over ofrene for Holocaust

DSC_0025.JPG

Fra nå av kan du se denne steinen støpt i asfalten ved Kaares gate 20. Her bodde Leopold Levin. Handelsmannen på Orkanger var en av 767 norske jøder nazistene deporterte til Tyskland under andre verdenskrig. Bare 30 av de 767 overlevde.

Snublesteinene er et internasjonalt kunstprosjekt. De måler 10x10x10 centimeter og støpes inn i gata utenfor det som var hjemmene til jøder som endte sine liv i tyske utryddingsleire.

Steinene skal minne oss om hvert enkelt offer og om et samlet folkemord.

- Familien vår har ikke hatt noen gravplass å gå til. Denne snublesteinen vil være et varig minne om onkel Leopold, sa Jan Levin ved en enkel seremoni som samlet mye folk på Nerøra fredag ettermiddag.

Jan er sønn av Herman Levin, som overtok Leopolds konfeksjonsforretning etter krigen. Familien delte skjebne med de fleste andre jøder som ble værende i Norge etter nazistenes invasjon.

Fem av Levin-søsknene bodde i landet; Leopold, Ragnhild, Leah, Herman og Sara. Slik gikk det med dem:

Leopold: Deportert til Auschwitz som slavearbeider, siden han var mann i arbeidsfør alder. Døde etter kort tid i likhet med nesten alle andre. Hensikten var nettopp at de skulle jobbe til de døde eller ble drept. Gjennomsnittlig levetid var nede i noen få uker etter ankomst.

De som ikke ble vurdert som arbeidsføre, slik som barn, kvinner og eldre, måtte gå rett i gasskamrene. Derfor:

Ragnhild: Deportert og gasset i hjel ved ankomst.

Leah: Deportert og gasset i hjel ved ankomst.

Søstrene var bosatt i Trondheim.

Herman: Ble ikke deportert til Auschwitz, men plassert i Berg arbeidsleir i Vestfold. Årsak: Herman var gift med en ikke-jøde. Nazi-styret tok en beslutning kort tid før deportasjon om å la denne gruppen være fanger i Norge.

Sara: Bodde på Løkken. Spilte sinnslidende og ble innlagt på sjukehus. Overlevde av den grunn. Vendte tilbake til Løkken og drev kiosk der.

Les gjerne Marte Michelet, "Den største forbrytelsen" (Gyldendal), om deportasjonen av de norske jødene.

Les også her om deportasjonen av de norske jødene.

Les om prosjekt snublesteiner. 130 skal etter hvert på plass i Trøndelag. Over 50 000 er så langt støpt inn i gater og fortau rundt omkring i 19 land.

Les om Holocaust - forsøket på å utrydde et helt folkeslag.

DSC_0015.JPG

Jan Levin holder tale. Jan bodde på Orkanger til 1962. Faren Herman unnslapp Holocaust fordi ektefellen var ikke-jøde. Herman drev legendariske H. Levin (klesforretning) til lenge etter krigen og var en profil på Orkanger, blant annet som idrettsleder.

DSC_0003.JPG

Kunstneren Gunther Demnig borer hull i asfalten på hjørnet av Kaares gate 20 og Grensen, og gjør klart til å sette ned minnesmerket over Leopold Levin. Tyske Demning er mannen bak kunstprosjektet.

DSC_0012.JPG

Ordfører Gunnar H. Lysholm holder tale mens Gunther Demnig støper fast steinen. Jødisk museum håper skolene i Orkdal vil bruke dette stedet til å fortelle historien om Holocaust.


DSC_0028_1.JPG


Etterkommere etter Levin-søsknene og familiene deres deltok ved nedsettinga av minnesmerket over Leopold Levin. Tilfeldigheter hindret at den norske delen av slekten ble helt utryddet. Alle skulle dø, ifølge nazistenes planer; menn, kvinner småbarn og gamle..

 

Publisert 05.06.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse