Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Biltema: Aktiv dødshjelp for bykjerne på Orkanger

DSC_0002.JPG

Biltema vil droppe 25 arbeidsplasser hvis politikerne ikke lystrer – i Stjørdal. Der gjør truslene mindre inntrykk enn i Orkdal. En annen viktig forskjell:
* Stjørdal har allerede bygd en levende bykjerne.
* I Orkdal er spørsmålet om vi skal gi bykjernen passiv eller aktiv dødshjelp.

Biltema på Laksøra i stedet for ved Statens Hus (bildet) betyr et sannsynlig frislipp av detaljhandel utenfor sentrum, aktiv dødshjelp og endelig punktum for sentrumsplanen Orkdal 2040. Den kostet 8 millioner kroner og et utall arbeidstimer.

Den sterkestes rett
Rådmannen og et politisk flertall ser ut til å bøye av for investorene Amfi og Coop, som bruker Biltema som brekkstang. De vil:
* spre handelen i strid med faglige råd
* oppheve sentrumspolitikken
* fjerne siste rest av forutsigbarhet for den delen av næringslivet som prøver å leve i det sentrum politikerne har pekt ut.

Den sterkestes rett skal på ny vinne over hensynet til fellesskapet i Orkdal, kortsiktige gevinster skal trumfe langsiktige hensyn.

DSC_0025.JPG

Er dette verdt å utvikle?

En "tydelig" rådmann??
Forkjempere for å spre sentrum roser rådmannen for å være ”tydelig” i denne saken. Rådmannen er riktignok tydelig på standpunkt, men svevende i begrunnelsen, slik politikere gjerne opptrer.  Vi trenger kunnskap, ikke lettvint synsing.

Her er seks feil som vil prege debatten:

1. Biltema er ikke tema. Feil.
Rådmannen sier at denne saken ikke må handle om Biltema, men det gjør den både i folks bevissthet, i det politiske spillet og i det spillet Amfi/Coop nå driver som monopolister på Orkanger. Amfi blokkerer for Biltema på OTI og ved Statens Hus for å tvinge fram etablering på Laksøra.

2. Orkdal er vanskelig med Biltema. Feil.
Biltema Norge sier man ikke har opplevd noe så vanskelig som Orkdal. Sannheten er at Orkdal har vedtatt en klar sentrumsplan med god plass til Biltema innenfor sentrumsavgrensingen. Problemet er ikke kommunen, men at Amfi/Coop og Biltema vil forandre vedtatt politikk. Selskapets konsept utfordrer kommuneplaner over hele landet. Siste eksempel er Stjørdal, der Biltema vil presse seg inn i et nedlagt industrilokale.

Biltema-toppen Knut Svenningsen til Stjørdalens Blad forrige uke, etter at politikerne i Stjørdal sa nei til å bryte vedtatte planer:

”Jeg er virkelig overrasket over vedtaket, og ikke minst stemmegivningen fra enkelte politiske partier som skal være næringsvennlige, men som her ikke er det (…) De fleste kommuner i Norge åpner for oss (…) Stjørdal sier nei, og da må vi se oss om etter andre alternativer.”

Har du lest den leksa i ST også?

3. Nei til handelspark på Laksøra er næringsfiendtlig. Feil.
Å følge en langsiktig arealpolitikk er tvert imot næringsvennlig når det fins arealer som på Orkanger. I Orkdal har flertallet delt ut dispensasjoner over en lav sko og forsøkt å fravike sentrumspolitikken gang på gang. Resultatet er:
* fordeler til den delen av næringslivet som har mest penger, best advokater og er dyktigst på lobby
* ulemper til den delen av næringslivet som lojalt følger vedtatt politikk. Det er de som investerer der Orkdal kommune har sagt handel og kontor skal ligge.

Forskjellsbehandling og mangel på forutsigbarhet er ikke næringsvennlig.

4. Storhandel på Laksøra gir ikke frislipp. Feil.
Amfi-eier Lars Løseth sier til ST at målet ikke er frislipp, bare en oppmyking for store handelskonsepter. Resultatet blir uansett frislipp på grunn av bransjeglidning, som er selve kjernen i forretningsideen. Store butikker på industriområdet vil selge det samme som små butikker i sentrum. Det gjør de med mye bedre rammevilkår i form av billigere tomter, ingen krav om p-hus, ingen krav til estetikk. Har Orkdal kommune tenkt å forby Elkjøp å flytte ut av sentrum, å forby kafeer på Laksøra eller å forby salg av sko, klær, pyntegjenstander, leker osv i bygg på 2000 kvm? Hvem skal være vare-politi? Lykke til i møte med advokatene.

5. Vi må endre planen fordi vi blir storkommune. Feil.
Nye kommunegrenser forandrer verken kundegrunnlag eller handlevaner. Tvert imot vil et kompakt og attraktivt sentrum være en fordel hvis vi ønsker økt tilflytting til regionen. Folk flytter ikke fra Trondheim til Orkanger/Orkdal/Orkladal på grunn av Biltema, men de kan fristes av et sentrum med urbane kvaliteter. Det får vi aldri på Laksøra.

6. Orkanger vokser sammen uansett. Feil.
Argumentet er brukt i årevis, og det er verdiløst. Detaljhandel på Laksøra vil føre til at sentrale næringstomter og –lokaler blir liggende brakk som manglende tenner i en tanngard. Orkdal kommunestyre bør lære av OTI-historien.

StatensHus_1.JPG

Velkommen til Orkanger.

OTI-saken gjentar seg

For 35 år siden sto handelsstanden på Orkanger klar til å bygge varehus på Rømme. Det ville ha blitt navet i en levende bykjerne - et sentrum å ekspandere ut fra. Men en investor klarte å overtale daværende ordfører Kåre Gjønnes til å omregulere det da vegløse OTI-bygget fra industri til handel (knapt flertall). Lokale forretningsdrivende satset på OTI under trusler om at forretninger i Trondheim sto i kø for å flytte inn; bli med eller dø. Det var en bløff, men den veltet planen om varehus i sentrum. Vi kommer aldri til å få det. Skaden ble uopprettelig.

Butikk kontra politikk
Amfi, Coop og Biltema driver ikke sentrumsutvikling, men knallhard business utelukkende ut fra egeninteresse. Det er oppgaven deres. Orkdal kommunestyre har ansvaret for sentrumsutvikling.

Passiv eller aktiv dødshjelp
Biltema truer med å droppe Stjørdal, i likhet med Orkdal. Stjørdal har bygd en kompakt bykjerne som tilbyr møteplasser og opplevelser i konkurranse med Trondheim. Kulturhuset Kimen forvandlet byen og ga den liv over natta.

I Orkdal har vi i stedet drevet passiv dødshjelp. Alle forslag om aktive tiltak for å styrke dagens handlegate/Rømme er nedstemt eller neglisjert (oversikten krever for mye plass, men kan tas senere).

Regionalt kulturhus i sentrum
Kulturhus i ST-kvartalet eller på Rømme er det eneste som garantert vil skape en levende bykjerne. Et kulturhus trekker folk, skaper liv og utløser de ringvirkningene som må til for å gi bykjernen urbane møteplasser. Vi har en unik mulighet til å bygge ut i samarbeid mellom kommunen og lokalt næringsliv, men alle forslag er så langt skutt ned uten seriøs utredning. Kulturhuset skal ligge i et kaldt kontorbygg avsondret fra sentrumsgata.

Orkdal kommunestyre gjør en tabbe av historisk kaliber ved å sende handelen ut på Laksøra før vi har skapt et levende sentrum.

Nå drar kommunestyret til Ørland
Kommunestyret skal nå tilbringe to dager på Ørlandet for å planlegge framtida. Ørland kommune arbeider målrettet for å få folk til å bosette seg i kommunen i stedet for å pendle inn. Her er fire av ti bud for kystbyen Brekstad:
1. Fortett og konsentrer sentrum - lag 500-meter-byen.
2. Definer et midtpunkt, og jobb ut fra dette.
3. Prioriter klimasmarte transportmidler, altså ikke bil.
4. Legg til rette for barn og ungdom i sentrum.

Forbildet som falt
Orkdal skulle bli rollemodell (Orkdal 2040), men i stedet skal vi nå:
1. Spre sentrum.
2. Bygge bolig og kontor i midtpunktet.
3. Prioritere bilbruk.
4. Ønske velkommen med stålkasser og asfalt på Laksøra og et høl med parkerte biler (Statens Hus-tomta) langs E39.

Hans Kringstad

Bhvest2.jpg

Hva skal det selges her? Biler, byggevarer, hageutstyr og planter - eller telys, klær, burgere, leker, bremseklosser, sykler og alt mulig annet?

 

Publisert 29.08.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse