Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Thams-paviljongen: Vil ha ny debatt om plassering

Pav4.jpg

Pensjonistpartiet stemte for at Thams-paviljongen skal gjenreises på Bårdshaug - og mot å utrede mulighetene på Strandheim. Nå er partiet i ferd med å ombestemme seg. Torstein Larsen & co ønsker en ny politisk runde om plassering."Ingen skam å snu", skriver partiet.

Det går fram av en redegjørelse på Orkdal Pensjonistpartis side på Facebook. Partiet må evt. styrebehandle en snuoperasjon, heter det.

Kort historikk:
Med 19 mot 15 stemmer vedtok kommunestyret nylig at Thams-paviljongen skal stå ett eller annet sted på Bårdshaug-platået. Endelig plassering er ikke besemt.

Rådmannens saksframlegg behandlet Strandheim-alternativet overfladisk og negativt.

Blokkpoltikk om klenodium
Det politiske flertallet stemte likevel i blokk mot et forslag fra mindretallet om å utrede muligheter og utfordringer ved Strandheim på lik linje med Bårdshaug. Altså utrede før avgjøre. Skaffe kunnskap.

Saken ble (pussig nok) avgjort ved blokk-politikk:
Sp, Orkdalslista, Høyre, Venstre, Pensjonistpartiet, KrF og Frp på ei side (19).

Ap, Småbylista og SV på den andre (15).

Et ny runde vil kreve at en i tillegg til Pensjonistpartiet snur, ellers blir det 18-17 for Bårdshaug om alle møter (ett forfall sist).

Vil synliggjøre Orkanger og Orkdals historie
Det tyngste argumentet for Strandheim går på det vil kunne skape en helhetlig og kraftfull markedsføring av Thams-historien og Orkanger der denne historien hadde sitt utspring: Strandheim og Nerøra.

Her sto Strandheim Brug, her ble paviljongen og andre eksepsjonelle bygg skapt, og her står fremdeles brukets  Dampmaskinhus ved siden av Strandheim-villaen, den fredede Orkanger stasjon, Forsøkshusene og det unike trehusmiljøet på Nerøra hvor bruksarbeiderne bodde.

Strandheim-alternativet vil riktignok kreve en innsats for å gjøre historien rundt Strandheim og Nerøra til en samlet attraksjon for Orkdal. På Bårdshaug kan paviljongen bli stående som en kuriositet i skyggen av Herregården uten noen innsats - og uten at vi oppnår noen særlig gevinst i form av økt oppmerksomhet.

Ingen kontakt
Salvesen & Thams var ikke kontaktet av Orkdal kommune med tanke på et mulig samarbeid før vedtak. Det var heller ikke eierne av selskapslokalene Damphuset før rådmannen avfeide Strandheim delvis pga mangel på toalettfasiliteter...

Nå skriver Pensjonistpartiet blant annet (innlegget er forkortet og mellomtitler redigert inn):

"PP stemte på Bårshaug stort sett på grunn av et moment. Nemlig synlighet. Dette var svært viktig for prosjektgruppa, og lett å la seg forføre av. Og vi ble forført. Men de har aldri forklart betydningen av synlighet. Og det skyldes en grunnleggende mangel: Vi har jo ikke avklart hvordan Thamspaviljongen skal brukes, og til hva!

Synlighet er viktig hvis vi skal oppnå stopp-effekt, dvs få tilfeldig forbipasserende til å stoppe på Orkanger. Men da er ikke Bårdshaugplatået bedre enn Strandheim. Paviljongen synes uansett ikke fra E39.

Bårdshaug
Det er kommet frem mange ulemper ved Bårshaugplasseringen. Nevner noen. Tomteverdi og arealbruk. Dette problemet er bagatellisert. Her ligger den eneste ekspansjonsmuligheten for rådhus/kulturhus Paviljongen vil legge beslag på et stort og verdifullt areal uten at vi vet noe om effekt/gevinst ved plasseringen.

Strandheim
Så har vi plassering på Strandheim: Hvilke fordeler kan vi se der? Her kan paviljongen være nøkkelen som løfter fram Thams-historien og Nerøra som unikt boligområde mv. Og det kan bidra til å utvikle det siste, sjønære området vårt.

Thams
Og så: Strandheim Brug leverte bygg til hele verden. Arkitekturen var karakteristisk. Thams var en pioner som satte spor etter seg på mange samfunnsområder og på flere kontinenter. Knapt noe sted har en så spennende gründer- og industrihistorie å formidle som Orkanger/Orkdal. Skal vi fortelle den historien med kraft, bør det skje på rett sted, og det er Strandheim/Nerøra.

Rett miljø
Og hva ligger der fra før? Damphuset, Strandheim-villaen og Nerøra som regnes som et av de viktigste trehusmiljøene å ta vare på i Norge.

Så vi mener at denne saken må opp til debatt igjen i Pensjonistpartiet. Egentlig er det ingen skam å snu, især når man eventuelt blir overbevist om at man tidligere har tatt feil. Fordi dette er fascinerende lokalhistorie, og norgeshistorie i ett.

Store muligheter
Alt hadde sitt utspring i Thams´ aktivitet nettopp på Strandheim. Byvandringer, omvisninger, utstillinger, arrangement og markedsføring av Orkanger som bosted; mulighetene er store hvis vi kan bruke paviljongen til å fortelle en sammenhengende historie.

Kanskje kan det komme noe godt ut av en sak vi i utgangspunktet var sterk motstander av. Men først må vi bli enige med oss selv."

Les hele innlegget på Facebook.

Thams_tomter.jpg

Tidligere skisse av mulige tomter på Bårdshaug. Verken parken eller parkeingsplassen ved hotellet er aktuelle lenger.  Bare området ved rådhuset/tjenestesentret står trolig igjen.

 

Publisert 08.04.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

utfløtter 18.04.2016 22:19
Jeg er av den mening at kommunen ikke skulle brukt penger på dette prosjektet i det hele tatt.Som vanlig blir det krangel og bråk om beliggenhet,og hvor mye den koster å drifte,er det vel heller ingen som har svar på.Et slags Orkdals svar på Lamda der,altså.

Audun Eftedal 14.04.2016 13:03
Å plassere bygninga på flata nedafor Strandheim er å ta en alt for stor risiko for at den blir ødelagt av fuktighet. En mulighet som visstnok ikke har vært drøfta, er å bruke tomta til det lagerskuret som står lengst nordvest på hotelleiendomen. Der er det nærhet til både kommunesenteret og Thams' bolig. Dermed spares Wilhelm-huset, og bygninga blir noe mer tilbaketrekt i forhold til trafikken - noe menga kanskje vil se på som en ulempe, men som i det lange løp nok vil værer en klar fordel,

Tormod S. Slupphaug (Orkdal Arbeiderparti) 12.04.2016 13:49
Hei Svend Åge, Siden kommunen ikke tok kontakt med Salvesen & Thams før saken kom opp, gjorde jeg det selv. :) Salvesen & Thams stilte seg positive til en plassering ved Strandheim. For øvrig koster tomten nedenfor Strandheim rundt kr. 400.000. Jeg orienterte kommunestyret om både S&Ts stilling og pris før saken ble behandlet, så det var slettes ikke det (eller gode argument) det sto på. Alt det du skriver om her - og det som er skrevet på Orkdal Pensjonistparti sin FB-side - ble godt belyst i forkant av voteringa. Det er INGEN nye argument som er trukket frem, og jeg er nok redd det skal litt mer til enn at Larsen & co bare vingler litt for at saken kommer opp på nytt. Omkamper er det liten tradisjon og åpning for, så det spørs nok litt om hvor langt Pensjonistpartiet egentlig kommer med dette stuntet. Hva om de (og de andre partiene i "flertallsgruppa" for øvrig) heller kunne hørt på de gode argumentene i første runde - og fulgt ønsket om å jobbe videre med begge alternativene? Mvh Tormod.

Svend Åge Sæther 11.04.2016 08:04
Våre politikere bør ha Orkdal 2040 i tankene viss de velger å ta ny debatt om plassering av Thams-paviljongen. I 2040-prossessen fikk kommunen overlevert et forslag der vi utvidet kulturhuset mot «Bårdshaugplatået» for på den måten å la storkultur som kino, konserter og teater være samlet i nye og bedre lokaler. Viktig var også tanken om gode parkeringsmuligheter og nærhet til overnatting for artister og tilreisende publikum. Kommer paviljongen på «Bårdshaugplatået» så låser vi fremtidige muligheter til å utvide kulturhus og kommunesenter. I tillegg påfører det store kostnader for kommunen med å flytte aktiviteten som foregår i helsestasjonen. Utvides kulturhus og kommunesenter om noen år vil det bli plass til helsestasjonen i det nye bygget. Området bør derfor holdes ledig til slike planer er godt gjennomtenkt og eventuelt nytt kulturhus besluttet. Hvor skal så paviljongen ligge? Etter min mening i hagen på Strandheim. Da kommer den «heimatt», den er jo bygd i fabrikken som lå rett nedenfor. Blir paviljongen plassert på Strandheim får området en helhet med Orkanger Stasjon, Strandheim, Paviljongen og Damphuset. Jeg tror dette kan gi området den historiske helhet det trenger industrielt og det vil øke muligheten for turisme. Bårdshaug Herregård var Thams sin bolig og ikke industrien han sto for. Paviljongen hører derfor etter min mening hjemme ved Strandheim og ikke ved herregården. Oppfordrer politikerne / kommunen til å ta en dialog med grunneiere i området og utrede saken på nytt.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse