Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kommentar: Hvorfor ble Orklaparken en bløff på Orkanger?

Park7.jpg

Hvem har ansvaret for at Orklaparken ikke kom til Orkanger, slik Orkdal 2040-planen sa den skulle?
Er det politisk ledelse (ordføreren) som sin vane tro har sviktet vedtatte planer?
Eller driver rådmannen grendepolitikk?

Under ser du visjonen, og over er virkeligheten.

Park8.jpg

Selberg arkitekters skisse til enkel, parkmessig løsning blant annet ved Bårdshaug. Planen falt i fisk til fordel for løype opp til Forve bru.

En moden frukt som råtnet
Orkdal 2040 ble i seg selv en bløff i form av feite konsulentoppdrag og tomme ord til en pris av 8 millioner kroner. Men selv om ordfører Gunnar H. Lysholm og meningsfellene hans aldri mente seriøst å aktivt utvikle sentrum, så hang en moden frukt klar til å høstes på Orkanger - som et aldri så lite alibi:

Ideen om Orklaparken.

Ingen penger til Orkanger
Fem år senere er det kjørt på litt grus og ryddet formålsløst i krattet langs Orkla på Orkanger. Her skulle det komme et turområde, universelt utformet og lett tilgjengelig for alle, inkludert feks beboere i de nærliggende eldre- og omsorgsboligene på Bårdshaug.

Ifølge en oversikt fra Nils Arne Sletvold, enhetsleder for tekniske tjenester, har Orkdal kommune brukt bare ca 800 000 kr på det sentrumsnære området fra Grønørbrua (Vigorbrua) til Bårdshaug bru. Og nå er kommunen ferdig der. Punktum.

Lysløype til Fannrem
Derimot er det avsatt 5 millioner kroner til lysløype fra Bårdshaug bru opp til Forve bru - en strekning som er uoppnåelig for mange og ikke er tilknyttet boligområder eller annet turvegnett.

Ved Orkanger - der det bor folk langs elva - skal det ikke settes opp lys. Lenger opp kommer det belysning på en flere kilometer lang strekning.

Knyken-prioritering på ny
Hvem snakket om folkehelse og kost/nytte? Orkdal kommune har åpenbart ikke lært noe av Knyken. Der rullet og ruller millionene ut til fem hoppbakker og seks registrerte skihoppere. Der skulle angivelig handikappede, eldre og uføre utfolde seg i folkehelsas navn, ifølge Jorodd Asphjells PR-utspill og brev for å skaffe penger fra fylket og sanitetsforeninga.

Park4.jpg

Forsøk på skjerming mot industrien etter påtrykk fra velforeninger. Industrien er dessverre mer synlig enn Orkla i Orklaparken.

Lysholm: Orkdal 2040 en stor suksess
Da Orkdal 2040-planen var vedtatt i 2010 sendte kommunen ut en påkostet brosjyre. Den åpnet med en personlig hilsen til deg og meg fra ordfører Gunnar H. Lysholm:

"Orkdal 2040 har vært verd innsatsen! Som ordfører er jeg stolt over det banebrytende arbeidet vi har lagt ned. Orkdal 2040 har helt fortjent vekket nasjonal interesse(...)

Dette er store ord, javisst, og enkelte kritikere vil nok si at de hadde forventet mer. Vi må imidlertid huske at vi har fått til mye på kort tid. Om ikke lenge kan vi reise med miljøvennlig lokalbuss mellom sentrumsområdene Fannrem, Gjølme og Orkanger. Orklaparken er snart en realitet. Det samme gjelder gjennomgående gang- og sykkelveger."

Sannheten er en annen, som så ofte ellers:
* Ingen lokalrute med buss å øyne i det fjerne fem år etter.
* Gang- og sykkelveger hadde vi fra før, men selv ikke den farlige Grønørbrua på skolevegen mellom Gjølme og Orkanger har Lysholm sikret.
* Og Orklaparken - den modne frukten - henger og dingler som en råtten banan på traseen hvor den virkelig kunne hatt verdi for folkehelsa.

Status fem år etter brosjyren:

# Elva er stort sett usynlig.
# Industrien er synlig trass i et halvhjertet forsøk på skjerming.
# Ingen belysning.
# Ingen raste- eller hvileplasser med unntak av to benker i stein (som er fryktelige å sitte på).

Hva sa så den utredningen om Orklaparken som ordføreren må ha tenkt på da han skrev forordet i skrytebrosjyren? Her er noen stikkord:

1. Elva må være tilgjengelig for alle - anlegget må være universelt utformet.
Ikke tilfellet ved Orkanger trass i at traseen her ligger ved eldre- og omsorgsboliger.

2. Turstiene må kunne brukes hele døgnet - derfor belysning.
Ingen planer om eller penger til belysning ved Orkanger-Gjølme/Råbygda trass i at bruken vil være desidert størst her.

3. Fjerne skog og åpne mot elva - blant annet ved Orkanger Pensjonistsenter/omsorgsboliger. Utredningen påpeker at området er sørvendt og velegnet.
Ikke utført.

4. Benker i dette området ved Bårdshaug bør settes ut med 60 meters mellomrom, noe som er viktig også for å nå brukere som er dårlige til beins.
Ikke utført.

En ting er at disse grunnleggende tiltakene ikke er gjennomført etter fem år. Langt verre er det at de heller ikke er tenkt utført.

DSC_0012.JPG

Fra området ved Elvepromenaden. Og bakom flyter Orkla.

Hvem har skylda?
Enhetsleder Nils Arne Sletvold svarer skriftlig at det ikke er bevilget penger verken til lys eller raste-/hvileplasser i "Orklaparken" ved Orkanger.

Hvordan i alle dager er det mulig? Og tilbake til spørsmålet innledningsvis; hvem har ansvaret?

Til sjuende og sist er alt et politisk ansvar. Men det er rådmannen (administrasjonen) som har ansett seg ferdig med Orklaparken på Orkanger. Det er rådmannen som i stedet har foreslått å bruke 5 millioner på lysløype langs elva opp til Forve bru.

Privat grendepolitikk?
Den samme administrasjonen ville bruke trafikksikkerhetsfondet i Knyken, mens skoleveger og gangfelt i tettbebyggelsen har ventet i årevis på bedre sikring. Med bakgrunn i slik dømmekraft kan man jo mistenke enkelte ansatte for å drive grendepolitikk på privaten.

På den andre sida kan det hende at administrasjonen handler etter politisk diktat utstedt på bakrommet. Slik virket det i hvert fall da plan og forvaltning i årevis sloss for den røde streken, for deretter plutselig å anbefale "storhandel" på Laksøra.

Rådmannens råd var i strid med Orkdal 2040, i strid med nasjonal politikk og i strid med det Fylkesmannen og fylkeskommunen mener er god og miljøvennlig sentrumsutvikling på Orkanger.

Men det var i tråd med synet til Gunnar H. Lysholm og Coop/Thon/Amfis økonomiske interesser.

Skamvett?
Uansett:
Hvis det finnes skamvett fem år etter at ordføreren framstilte Orkdal 2040 som et planverk av nasjonal interesse, sørger Orkdal kommune omgående for at:
* Den såkalte Orklaparken får lys også på Orkanger
* Det blir mulig å se elva
* Eldre, bevegelseshemmede og andre som ikke løper maraton kan sette seg ned på benker og rasteplasser laget av treverk.

Hans Kringstad

PS - lenker til dokumentasjon:
Sluttrapport Orkdal 2040 med ordførerens vurdering: Tredje nederste PDF på denne sida.

Orkdal 2040s utredning om Orklaparken: Nederste PDF på denne sida.

Park2.jpg

Værsågod, sitt ned, men husk sitteunderlag hvis du ikke skal fryse på deg hemorroider. Dessuten er det over en kilometer til neste "benk" i den såkalte Orklaparken.

 

Publisert 20.07.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Nikki 20.07.2015 18:17
Kun en ting som beskriver dette. Noe jeg har sagt ofte tidligere. Grendestridspolitikk på sitt verste. Orkdal kommune har et stort problem lokalpolitisk og innenfor idretten. En destruktiv grendestrid som preger og splitter idretten og hemmer en konstruktiv sentrumsutvikling. Resultatetene taler for seg selv de siste årene. Konstant krangel og strid mellom klubber og idrettslag vedr ressurser, utøvere og midler(bevisst feilinformasjon til bank/kommune). I tillegg en forferdelig dårlig enhetlig sentrumsutvikling. Med resultat null tilflytting til byen og kommunen. Velgere bør kjenne sin besøkelsestid ved neste valg. På tide med ny politisk ledelse og håp om mindre destruktiv grende og idrettstrid.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse