Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Dette er herr Orkanger personlig

100_0097_1.jpgBare en person i hele verden er kjent under navnet Orkanger. Her ser du ham. John Olav Togstad (61) spilte rollefiguren "Orkanger" i tre Stompa-filmer på 1960-tallet. Togstad var kjendis under hjemstedets navn i mange år. Etterpå ble han også tidvis TV-kjendis som fløytist i Kringkastingsorkesteret. - Orkanger var et veldig godt sted å vokse opp, sier "Orkanger". Nå savner han livet i Orkdalsveien.

John Olav Togstad bodde i Kåresgata og seinere i Mellomveien, nær kapellet. Han pleide å leke bak Rostad bakeri (dagens Monte Rosa) sammen med nabogutten Per Johan Isdahl.

Isdahl er i dag en anerkjent psykolog bosatt i Oslo. Der bor også Togstad.

- Vi lekte cowboy og indianer ved bakeriet en gang. Akkurat idet en journalist fra ST passerte, skrek Per Johan: "Kjemp videre! La likene ligge!" Det kampropet kom i avisa, flirer Togstad.

Stompa-bøkene var ekstremt populære. Handlingen utspant seg på en internatskole for gutter med den kreative Stompa i hovedrollen. Da bøkene ble filmatisert skulle persongalleriet omfatte elever med dialekter fra forskjellige landsdeler.

togstad2.jpg- Regissøren hadde reist med Riksteateret.  Han husket Orkanger som en fin plass og ville gjerne ha med en gutt derfra. Jeg fikk rollen i konkurranse med ganske mange andre trøndere under en prøve på Hotell Britannia, forteller John Olav Togstad (i midten på Stompa-bildet til høyre)

"Orkanger" ble med i tre filmer sammen med de mer sentrale skikkelsene "Bodø" og "Nøtterø". "Sørlandet", "Bergen", "Stavanger" og "Hamar" dukket også opp. Og på rollelista sto proffer som Rolf Just Nilsen, Gisle Straume, Kirsti Sparbo og Grynet Molvig.

"Orkanger" deltok i filmene "Stompa & co" (1962), "Stompa, selvfølgelig!" (1963) og "Stompa forelsker seg" (1965). Du finner mer info om filmene her.

togstad.jpgMen det var musikken mer enn filmen som trollbandt unge Togstad. Han spilte i både junior- og seniorkorpset på Orkanger, og fikk fast jobb som fløytist i Kringkastingsorkesteret i NRK i 1970. Rett som det var kunne folk se nærbilder av den tidligere "Orkanger" med piccolofløyte på TV-konserter.

Hva ved stedet Orkanger gjorde sterkest inntrykk på gutten "Orkanger"?

- De artige personlighetene. I dag er folk mer like. Jeg husker godt karer som Odin Ebbesen og Dekkusen. Sistnevnte tok seg en fest, men han var en knallhard arbeidskar og veldig snill. I det hele tatt husker jeg det som at folk var veldig snille på Øra. 

- Vi unger hadde egentlig alt vi trengte. Det var fritt. Jeg likte godt å gå på skøyter om vinteren. Men musikken tok mest tid. Jeg husker jeg fikk musikkstipend fra Orkanger kommune. Det finnes vel knapt en plass i Norge som har fostret så mange profesjonelle musikere i forhold til folketallet.

20060623104801John_Olav_Togstad.jpgOg hva slags forandring på Orkanger har gjort sterkest inntrykk på "Orkanger"?

- Det må være at Orkdalsveien er så stille. Det var mye liv før, både der og i Kåresgata. Det er greit nok på OTI-sentret. Men dere må passe på så ikke gata dør ut.

John Olav "Orkanger" Togstad sier at det ikke går en dag uten at han tenker på Øra. Han er ofte på besøk. Neste visitt blir ved olsok.

Og "Orkanger" understreker at han er medlem i Orkanger Vel.

 

 

 

Publisert 22.07.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse