Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Havna er misfornøyd med politikerne i Orkdal

DSC_0037.JPG

Trondheim havn er misfornøyd med politikerne i Orkdal (ST). Årsak: Hovedutvalg forvaltning vil ha avklart noen forhold om følger for nærmiljøet før Havna bygger ut mot Nerøra. Bakgrunnen for vedtaket er blant annet mulig misvisende informasjon fra Havna selv.

De sju punktene hovedutvalget vedtok handler alle om mer kunnskap før endelig vedtak.

Kort sagt:
* hva slags visuell skjerming kan vi få til, og hvordan vil effekten bli?
* hvordan skal store fartøy som Deep Eenergy fortøyes utenfor Gammelosen, i forlengelsen av ny kai - hva blir virkningen?
* når er det aktuelt å etablere landstrøm på Grønøra Øst?

Havna synes det er dumt å bruke mer tid på dette, for det haster å bygge ut. Men her er fire årsaker til at enkelte ting skal undersøkes nærmere:

1. Store miljøambisjoner
Orkdal kommune og Trondheim Havn har inngått en intensjonsavtale om å bygge Norges mest miljøennlige havneanlegg. Da er det naturlig at Orkdal kommune forsøker å sikre et minimum av miljørelaterte tiltak.

2. Motstridende informasjon
Trondheim Havn har levert tegninger av mulig visuell skjerming som ikke stemmer med Orkdal kommunes tegninger. Det gjelder areal til et vegetasjonsbelte. I tillegg foreligger en skisse fra Havna helt på tampen som viser Deep Energy fortøyd langsmed ny kai. Det er uklart om proporsjonene stemmer, og uansett er havneområdet ikke tegnet rett.

3. Ikke hastverk
Trondheim havn har tidligere sagt at de ser for seg et vedtak om investering i 2018. Da kan det neppe være kritisk med et vedtak i kommunestyret feks i september i stedet for 31. mai.

4. Mer forutsigbart for Havna
Avklaringene bør også være i Trondheim Havns interesse fordi det knytter seg kostnader til dem - og trolig aller mest til landstrøm.

I kommunestyret og i hovedutvalg forvaltnjng har flere folkevalgte argumentert for at ei havn med så høye miljøambisjoner (Norges beste) må ha landstrøm - både for å redusere klimagassutslipp og støy.

Men dette er ikke foreslått tatt inn i planen. I stedet for et ufravikelig rekkefølgevedtak om landstrøm over bordet i kommunestyret, får Trondheim havn nå muligheten til å uttale seg om kostnader og tidsperspektiv.

Hans Kringstad

DSC_0024.JPG

Rett utenfor Gammelosen skal Trondheim Havn fylle et sjøareal på 50 x 300 meter med stein. Det er et stort og alvorlig inngrep både for naturverdier og bomiljøet på Nerøra.

 

Publisert 20.06.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse