Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Nytt håp for Orklaparken og skolebarn på Grønørbrua

Vigorbrua8.jpg

Det finnes nå penger til:
* Å utvide fortauet på Grønørbrua samtidig som staten betaler halvparten.
* Å få opp lys i Orklaparken på Orkanger samtidig som staten betaler halvparten.

Småbylista og SV fremmer onsdag forslag om at Orkdal kommunestyre bevilger 500 000 for å sikre skoleveien på Grønørbrua (Vigorbrua) og tilleggsbevilger 500 000 til Orklaparken del 1 (mellom Grønørbrua og Bårdshaug bru).

Bakgrunnen er at kommunen har 7 millioner kroner til disposisjon etter at regnskapet for 2015 er gjort opp.

Begge tiltakene kan gi 50 prosent støtte fra Statens vegvesens midler til økt sykkelbruk i 2017. Staten dobler altså kommunens penger, men da må kommunen bevilge nå fordi søknadsfristen til Statens vegvesen er 1. september.

De to prosjektene har versert i mange år uten å finne noen løsning. Kort om dem:

Grønørbrua, utvidelse av fortau
Hovedutvalg teknikk vedtok nylig at:
«Orkdal kommune detaljprosjekterer og kostnadsberegner 2,5-2,7 meter bredt fortau på Grønørbrua og søker vegeier om godkjenning av det endelige prosjektet.»

Kostnader er grovt anslått til 1 mill. kr.

Grønørbrua er skolevei for elever fra Råbygda. Den er forbindelse for myke trafikanter fra Råbygda til Idrettsparken, Orklahallen, Gammelosen og kjøpesentre mv. på Orkanger, og arbeidsvei for ansatte ved bla. Washington Mills. Dette er en av de viktigste lenkene for myke trafikanter i Orkdal.

Brua representerer et brudd i trafikksikkerhet som reduserer verdien av hele forbindelsen mellom Råbygda og Orkanger. Barn blir kjørt med bil eller buss i stedet for å sykle. Tungtrafikken er ventet å øke ytterligere.

Statens vegvesen skriver i høringsuttalelse til reguleringsplan for Grønøra, 21.12.2015:
«Over elva Orkla er det etablert en bru som har dårlige løsninger for myke trafikanter. På brua er det en smal bankett, som ikke er tilfredsstillende for hverken gående eller syklister.»

Utvidelse vil gjør det mulig å brøyte med ordinært utstyr og syklende og gående vil kunen møtes uten å måtte ut i vegbanen.

Prosjektet støtter opp om Orkdal kommunes mål for folkehelse, miljø og trafikksikkerhet. Behovet for tilskudd til sikringsskyss vil kunne falle bort.

Orklaparken del 1, nordre del
mellom Grønørbrua og Bårdshaug bru.
)
Kommunestyret bevilget 600 000 kr. til lys på deler av Orklaparken del 1 ved budsjettbehandlinga for 2016. Ved å bevilge et tillegg på 500 000 kr. vil Orkdal kommune kunne søke om 1,1 mill. kr. fra Statens vegvesens midler for økt sykkelbruk for 2017. Med totalt 2,2 mill. kr. vil trolig hele den nokså triste Orklaparken del 1 kunne få lys og oppgradering neste år.

Søknadsfrist er 1. september. Bevilgning ved den ordinære budsjettbehandlinga vil derfor forsinke prosjektet i ett år.

Konkurransen om tilskuddsmidlene kommer trolig til å øke etter hvert som ordningen blir mer kjent. I 2016 fikk Orkdal kommune 4,75 mill. kr. til Orklaparken del 2 - Bårdshaug bru-Forve bru. Orklaparken som prosjekt er derfor innenfor rammen for tilskuddsordningen.

Orklaparken del 1 ligger inntil det mest folkerike området i Orkdal og er strekningen som gir størst effekt for sykling og folkehelse. Området knytter sammen Orkanger og Råbygda.

Tilrettelegging av Orklaparken på Orkanger vil gjøre turområdet fra Gammelosen opp til Forve bru komplett og styrke kommunens attraktivitet.  Ny gang- og sykkelbru ved Bårdshauagbrua øker verdien av tiltaket ytterligere.

Prosjektet støtter opp om Orkdal kommunes mål om folkehelse, miljø og økt attraktivitet.

Park4.jpg

Orklaparken på Orkanger var et prioritert prosjekt da Orkdal 2040-planen ble vedtatt i 2010. Området ligger fortsatt uten lys, uten skikkelige rasteplasser med sikt mot elva og uten god skjerming mot industrien. Orklaparken lenger sør har fått et godt løft (bilde fra 2015).

 

Publisert 31.05.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse