Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Flott bygning gikk tapt i brannen på Orkanger

DSC_0005.JPG

Et trehus fra 1813 på den historisk viktige Nervik-eiendommen gikk tapt i brannen lørdag ettermiddag. Nerøra mistet en flott bygning da det litt tilbaketrukne Nervikstunet 9 ble totalskadet. Mer om huset:

Oddbjørn Nærvik skriver følgende på Trivelige Orkanger/Facebook:

"Den tragiske brannen lørdag tok med seg den gamle hovedbygningen i Pernervika (gården også kalt Nerviksmyra.) Dette var det siste gjenværende av de "opprinnelige" husa i de tre Nerviks-gårdene. Bygningen er fra 1813."

På bildet over pågår etterslokking mer enn fem timer etter at brannen brøt ut.

Hus går heldigvis sjelden helt tapt i branner på Nerøra, men det skjer. En bolig i Grensen var den forrige som ble flammenes rov. Den lå inne i det tette trehusmiljøet. Her har det nå kommet opp nytt hus.

Nervikstunet 9, som brant lørdag, ligger litt øst for den tetteste trehusbebyggelsen. Det er bra klaring til nærmeste hus, som er av nyere av dato, og det var aldri stor fare for spredning av brannen.

Brann.jpg

Nervikstunet 9 sto i full fyr ved 16-tida lørdag. Alle fire som befant seg i huset kom seg uskadet ut.

Nervikstunet 9 ligger på den gamle Nervik-eiendommen. Her oppsto noe av den tidligste bosettingen på Orkanger og i Orkdal.

Nettstedet Orkanger historie skriver blant annet:
* Nærvik/Njardvik/Njardarvik var klostergods under Bakke kloster fra slutten av 1200-tallet. (Herfra kommer altså navnet til Njardargata, det nå nedlagte idrettslaget Njardar og forslaget i 1920 om å kalle Orkedalsøren for Njardarvik. Navnet ble altså Orkanger).

* Staten overtok eiendommen ved reformasjonen (innført i Norge i 1536). Senere kom en rekke private eiere.

* På 1800-tallet var Nervika delt opp i tre gårder.

* Sersjant og senere stortingsmann John WolDen overtok i 1885 (giftet seg inn i eierfamilie). Wolden solgte senere til Thams og kjøpte Megaarden på Fannrem, som fortsatt er i familiens eie.

* Thams kjøpte etter hvert opp det som var av eiendom og drev Strandheim Brug rett ved Nervika.

I dag er lite annet enn navnet igjen av Nerviksgårdene. Eiendommen har blitt et fortettet boligområde med det nå nedbrente Nervikstunet 9 som ett av få frittliggende hus.

DSC_0006.JPG

Nervikstunet 9 er totalskadet.

 

Publisert 23.05.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse