Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kommentar: Når Orkdal Høyre angriper Orkanger Vel

Hermetikk2.JPG

Orkdal Høyre mener i ST lørdag at "Orkanger Vel ønsker å spille hasard med utviklingen til Orkdal kommune."
Det er takken fra Høyre etter at folk i Orkanger Vel har skapt millionverdier og gjort Orkdal til et bedre sted uten ei krone i betaling.

Politikerne Joar Syrstadeng, Jon Arne Skjellfjord og Arnt-Otto Lie står bak anklagen om hasardspill med bygdas framtid.

Angrepet retter de mot ei velforening som i år etter år har jobbet gratis for Orkdal kommune; skapt friområder, idrettsanlegg, aktivitetstilbud, bedret folkehelsa og forskjønnet Orkanger.

Innlegget er mer spydig enn konkret, men uansett - hva kan  Orkanger Vel/dette nettstedet ha gjort så galt at vi blir mistenkt for å ønske å sette lokalsamfunnets framtid på spill?

Det må være følgende:

1. Vi mener Havneveien må stenges av hensyn til bomiljøet på Nerøra, av hensyn til Gammelosen og for å åpne Orkanger mot sjøen. Dette er i tråd med den faglige anbefalingen fra Norconsult, innleid av Havna, men altså hasard.

2. Vi har kritisert at kommunen sa ja til storhavn uten et seriøst forsøk på først å sikre hjelp fra staten for nye vegløsninger. Feil taktikk, feil rekkefølge.

3. Ingen vet foreløpig om avbøtende tiltak mot støy vil virke, og vi har vært sterkt kritisk til den opprinnelige støyrapporten fra Havnas konsulent Sweco. Den er senere justert.

4. Orkdal/Orkanger har et tvilsomt rykte som bosted. Det blir enda dårligere uten gode, avbøtende tiltak, og da særlig mot den massive tungtransporten.

5. Uten gode, avbøtende tiltak risikerer vi følgelig å tape flere arbeidsplasser enn vi får, og å gå glipp av en type kompetent arbeidskraft som det blir stadig mer rift om.

DSC_0017.JPG
Orkdal Høyre mener det er hasard med kommunens framtid å være kritisk til det du ser på bildet.

Syrstadeng, Skjellfjord og Lie skriver sarkastisk:

"By skal vi ha. Arbeidsplasser derimot er det ikke så nøye med. I hvert fall ikke dersom det bråker litt, ikke ser pent ut eller genererer trafikk."

Videre heter det:
"I vårt hode virker det som at Småbylista, Orkanger Vel og Ap ønsker å spille hasard med utviklingen til Orkdal kommune".

Først bruker altså folk på Orkanger fritida si på å gjøre lokalsamfunnet bedre. Etterpå ønsker vi å spille hasard med stedet vi bor på, ifølge Høyres bidrag til valgkampen.

Her kort om:
* Hva Orkanger Vel gjør for Orkdal kommune.
* Hva Orkanger Vel får av Orkdal kommune.
* Hva Orkanger Vel mener om bystatus.

1. Hva Orkanger Vel gjør:
Gammelosen
Orkanger Vel tok allerede i 2005 ansvaret for å gi Orkdal et sentrumsnært friluftsområde som buffer mellom bomiljø og industri i samarbeid med kommunen. Velforeninga har siden brukt millionbeløp av egne midler til badeanlegg, rasteplasser, bygninger, planting av tusenvis av stiklinger, busker og trær, innkjøp av kanoer og kajakker, lekeapparater osv osv.
Frivillige rydder langs turstien fra vår til høst selv om det er kommunens oppgave.

Har gjenskapt troa i Gammelosen og gjenreist møteplassen Kortbølgen.

Skateparken var Orkanger Vels ansvar - planlegging, prosjektering, sponsorarbeid og inn med flere hundre tusen kroner selv. Det samme gjelder BMX-banen,men i langt mindre skala.

Finansierte fontena på Torget og har oppgradert arboretet i Hovslund.

Gikk inn med 225 000 kroner i kunstgressbanene i Idrettsparken, 150 000 i lagerbygg på Nedre Rømme og betydelige bidrag til OIFs Klubbhus.

Har nå kjøpt nye blomsterurner og benker til sentrumsgata.

2. Hva Orkanger Vel får:
Orkanger Vel fikk 17 000 kroner i kommunal driftsstøtte i år. Det holder ikke en gang til å fornye sager og verneutstyr for rydding av kommunens kratt i Gammelosen. Men Orkanger Vel har aldri klaget på at foreninga bruker mange hundre tusen per år for å legge til rette for folkehelse og trivsel, og får en symbolsk støtte tilbake. Orkanger Vel skaffer penger selv.

Politikere som Syrstadeng, Skjellfjord og Lie kan jo kaste et blikk på Knyken for sammenligningens del. I Knyken er den årlige driftsstøtten snart 1 million kroner når du inkluderer kommunens bidrag til det kommersielle arrangementet Toppidrettsveka. Både Gammelosen og Knyken fremmer folkehelse. Forskjellen er at det ene stedet har folk startnummer på brystet, det andre ikke.

3. Orkanger Vel og bystatus
Orkdal Høyre bruker bystatus som et argument for å godta økende tungtransport i bomiljø.

For det første: Det er investert milliardbeløp i norske byer for å få tungtransport ut av sentrum. I Orkdal går vi motsatt vei - vi skal ha flere vogntog inn.

For det andre: Orkanger Vel har aldri foreslått eller vedtatt bystatus. Det har derimot ordfører Gunnar H. Lysholm og Høyre gjort. Orkanger Vel var skeptisk til forslaget. I møte med kommunens ledelse foreslo Orkanger Vel-leder Jan Aage Mortensen å avvente vedtak om bystatus til etter arbeidet med kommuneplanens arealdel.

Undertegnede var skeptisk av frykt for at ordføreren/Orkdal kommune ikke kom til å følge opp med handling i form av målrettet markedsføring. Det slo til.

Ordføreren reiste på ferie da vi skulle ha kick-off og lansere Orkanger som ny by. PR-pengene går fortsatt til Toppidrettsveka, ikke til spissing mot potensielle innflyttere.

Hans Kringstad 

DSC_0027.JPG
Fra arboretet i Hovslund. Her er en rekke hjemlige og innførte treslag skiltet med informasjon om utbredelse og egenskaper. En dag opplever vi muligens at Orkdal kommune begynner å markedsføre de kvalitetene frivillige har skapt i Gammelosen, Idrettsparken og andre steder. Det øker muligheten for tilflytting, mens tungtransport i bomiljø reduserer muligheten.

 

Publisert 09.08.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Stein Gjersvoll 10.08.2015 22:37
Er det noen som kan fortelle meg hva disse tre politikerne har gjort og fått til I sitt politiske virke??? Helt ubegripelig hva enkelte kan gulpe opp.

utfløtter 10.08.2015 15:19
Uten at jeg vet,tror jeg disse karene fra Høyre ikke bor i byen Orkanger,men lengre på bygda.Denne grendestriden går nok aldri over før deres egen sjef,Erna Solberg,slår sammen samtlige kommuner i Sør-Trøndelag og legger all administrasjon til Trondheim.Først da våkner vel også karene fra Orkdal Høyre.

Asgeir Værnes 09.08.2015 11:17
Et meget bra innlegg! Jeg er stolt over den innsatsen Orkanger Vel har lagt ned på Orkanger. Toppidrettsveka generer kun et par timer på TV. Verdiløst spør du meg!

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse