Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Washington Mills vil sanere: Ovnshallen skal krympe

WMills.jpg

Snart kan et stykke grå og monumental industrihistorie ligge i grus. Washington Mills ønsker å rive 90 meter av den gamle ovnshallen på bildet. En stor del av et landemerke forsvinner.

90 meter tilsvarer cirka en tredel av hele ovnshallen. Det er den eldste delen som står for fall. 

Washington Mills ønsker å rive så snart som mulig fordi betongkonstruksjonen er skadet.

Norconsult jobber med saken på vegne av industribedriften. Konsulenten ba Orkdal kommune om konfidensiell behandling inntil planene nå er kjent for ansatte via et allmøte.

Norconsult mener massene vil være rene. Selskapet er på jakt etter et deponi i nærheten for ca 550 kbm betongrester med armeringsjern. Golvet skal stå igjen.

Verneverdig
Fylkesantikvaren er orientert om saken fordi ovnshallen har verneverdi som et bokstavelig talt ruvende monument over en viktig del av industrihistorien vår.

Sør-Trøndelag fylkeskommune vil godta riving, men ønsker at mest mulig historie blir dokumentert i form av film og tekst.

Fylkesantikvaren skriver blant annet om hallen:

  • Ovnshallen er oppført i 1962.

  • Orkla var medeier da Orkla Exolon startet silisiumkarbiodproduksjon.

  • Hallen inngår dermed i en 350 år lang industrihistorie med utspring i gruvene på Løkken.

  • Hallen i armert betong er et typisk eksempel for sin tids fabrikkbygninger.

  • Ovnshallen har industrihistorisk og kulturhistorisk interesse i en slik grad at den har verneverdi. Men historien kan altså sikres godt nok på annen måte enn ved å la bygningen stå.

Fylkesantikvaren ønsker filming av produksjonsprosesser og intervjuer med nåværende og tidligere ansatte, og anbefaler kontakt med Orkla Industrimuseum.

Opp- og nedtur
Washington Mills (tidligere Orkla Exolon) har opplevd opp- og nedturer siden starten for 51 år siden. Bruksområdet for silisiumkarbid har endret seg kraftig. Produktene fra fabrikken mellom Orkanger og Råbygda/Gjølme går nå i stor grad til partikkelfiltre for dieselbiler.

Washington Mills har måttet redusere arbeidsstokken på grunn av hard konkurranse og fallende priser på solcellemarkedet de siste par årene. Silisiumkarbid, verdens nest hardeste stoff, brukes til å skjære syltynne silisiumplater som brukes i solcellepaneler.

WashingtonMill.jpg

 

Publisert 01.10.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse