Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Politikere ut av Orkdalslista: Alvorlig for Orkanger

DSC_0011.JPG

Fire politikere på Orkdalslista som sikret rød strek og satsing på Orkanger sentrum/OTI tar ikke gjenvalg. Berit W. Johansen, Solveig Nærup Sandvik, Khadija Ali og Terje Sletvold takker for seg etter høstens valg.
Samtidig ser det ut til at Småbylista forsvinner. Det åpner for videre spredning av handelen og nye nederlag for Orkanger sentrum.

De fire sitter foran til venstre på bildet. De dannet en indre opposisjon på Orkdalslista som hindret ny handelspark på Laksøra i oktober.

Fritenkerne talte ordfører Gunnar H. Lysholm og resten av de politiske veteranene midt imot. Det stille opprøret samlet et stort flertall i kommunestyret om følgende politikk:

  • Orkanger skal bygges innenfra i tråd med vedtatte planer som Orkdal 2040.
  • OTI og sentrum får sjansen til å utvikle seg innenfor rød strek i stedet for at Coop/Amfi/Thon sprer handelen ut på Laksøra.

Nå forsvinner hele opposisjonen:
* Berit W. Johansen, formannskapsmedlem som arbeidet målrettet for å samle politikere på borgerlig side om rød strek-politikken.

* Solveig Nærup Sandvik (ordførerens stedatter) som laget et samlende kompromissforslag for Laksøra - til Coop/Amfi/Thons frustrasjon.

* Khadija Ali som stemte mot ordføreren i Laksøra-saken.

* Terje Sletvold som gjorde det samme.

Alle har gitt beskjed om at de ikke tar gjenvalg. Dermed er det duket for nye, ferske politikere under ordføreren.

Men det stopper ikke der:

Småbylista
Har to representanter i kommunestyret og er en garantist for å styrke Orkanger sentrum og følge prinsippene om rød strek. Så langt ser det ikke ut til at lista stiller ved høstens valg.

Arbeiderpartiet
Har vedtatt et program som er mindre spisset mot sentrumsutvikling enn i inneværende periode. Ingen klar programerklæring mot å bryte rød strek. Partiet har i tillegg satt de to Coop-ansatte utbryterne i Laksøra-saken på sikre plasser.

Flukt fra Orkdalslista, nedlegging av Småbylista og et Ap med mindre fokus på sentrumsutvikling - hva kan følgene bli?

1. Laksøra som varehus:
I ytterste fall flertall for å bryte rød strek kort tid etter valget, og gi Coop/Amfi/Thon lov til å bygge handelspark på Laksøra. Dette gamblet investorene på da de kjøpte tomta. Grupperingen jobber for å snu politikerne. Senest på det såkalte dialogmøtet i regi av Orkladal Næringsforening mandag var denne saken tema.
(Hvordan medlemsorganisasjonen Orkladal Næringsforening kan utelukke egne medlemmer med klart motstridende interesser av Coop/Amfi/Thon fra et slikt møte, er en annen sak).

2. OTIs skjebne:
Som en følge av punkt 1; OTI får ikke kontrakt med leietakere i nybygg for storhandel. Interessenter kan bli sittende på gjerdet så lenge Coop/Amfi/Thon holder liv i drømmen om Laksøra ved hjelp av politikere på gli. Et ja til Laksøra vil dessuten gi ledig plass på Amfi (Jysk flytter ut). Da blir OTI raidet på nytt for gjenværende butikker.

3. Handlegata:
Ingen aktiv politikk for å styrke Orkanger sentrum og handlegata. Opposisjonen på Orkdalslista og Småbylista sammen med store deler av Ap samt SV gir flertallsgrunnlag for  konkrete tiltak for å styrke sentrum. Dette grunnlaget vil nå forsvinne.

4. Havnesaken:
Avbøtende tiltak både mot Orkanger og Råbygda ved havneutbygging. Også her bidrar opposisjonen/Småbylista til å sikre flertall for en streng politikk. Første konkrete prøvesak blir stenging eller ikke stenging av Havneveien. Enkelte som nå forlater Orkdalslista har stemt etter egen overbevisning også her - for stenging.

Orkanger taper - og Orkdal taper
Samlet sett vil  Orkanger by og ideen om å skape et attraktivt sentrum trolig gå tapende ut av et valg uten opposisjonen på Orkdalslista og Småbylista. Uten et attraktivt sentrum vil også Orkdal kommune bli oppfattet som et mindre attraktivt sted  å bo og jobbe.

Derimot: Med denne opposisjonen og Småbylista ville det trolig vært flertall for å sikre både rød strek og gode, avbøtende tiltak ved havneutbygging.

Det politiske landskapet i Orkdal er uoversiktlig. Orkdalslista må erstatte mer enn halvparten av dagens kommunestyregruppe. Pensjonistpartiet og Miljøpartiet De Grønne har tenkt seg inn i kommunestyret.

Hans Kringstad

DSC_0008.JPG

Fra det dramatiske kommunestyremøtet 29. oktober: Coop-direktør Arild Sørlien satt på fremste tilhørerbenk og så 24 politikere stemme ned forslaget om spredning av handelen - anført av en nyoppstått opposisjon på Orkdalslista (nærmest på bildet).

 

Publisert 27.01.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

eva 27.01.2015 15:07
Veldig synd at sterke flinke damer forsvinner fra politikken. Også fra Ap forsvinner to sterke damer, Hanne Nyhus og Berit Solem. Orkdal trenger flinke kvinnelige politikere med egne meninger for å ta vare på demokratiet . Ellers vil vi bare sitte tilbake med et gubbevelde. Veldig synd dersom Småbylista og Sv ikke stiller liste, garantister for å jobbe for å beholde den røde streken og videreutvikle sentrum. Partier som sa nei til havn og ønsker å stenge havneveien.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse