Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Se flere bilder: Tysk fotoalbum fra krigen på Orkanger

3.bmp

72 år etter krigen har etterkommere etter en tysk soldat stasjonert på Orkanger brakt flere enestående fotoalbum fram fra gjemselen.  Orkangervel.no har tidligere vist to bilder - det ene unik dokumentasjon av en sabotasjeaksjon. Under kan du se mange flere foto.

På bildet over marsjerer tyske tropper til hornmusikk gjennom Orkangergatene. Fotografen har stått i andre etasje på det tidligere Norpark-bygget. Soldatene passerer huset som i sin tid var lokalene til trykkeriet AS Kaare Grytting.

I dag er det reist et minnesmerke over motstandsmannen Peter Deinboll jr. rett til venstre for korpset. Han ledet sabotasjeaksjonen mot omformeren på Bårdshaug, som en tysker fotograferte enda mens røyken veltet ut av ruinene (under). Deinboll falt etter egenhendig å ha bremset Hitlers våpenproduksjon betydelig gjennom sabotasje mot transporten av svovelkis fra Løkken.

Redshank.jpg

Hittil ukjent bilde tatt rett etter sabotasjeaksjonen 4. mai 1942.

Knut Even Wormdal i Orkanger Aktivum har fått tilgang til et rikt bildemateriale. Vi ser det okkuperte Orkanger gjennom kameralinsen til en tysk soldat.

4.bmp

Tysk marsjmusikk forbi Rostad bakeri, der Monte Rosa ligger i dag. Bildet er fra 1943. To år senere sto "Ja, vi elsker" endelig på repertoaret igjen da musikken spilte.

5.bmp

Tyskerne arrangerer "sportsfest" (idrettsstevne) på Orkanger i 1943. I Norge var det idrettsstreik i protest mot nazifiseringen av samfunnet. På bildet er noen nysgjerrige gutter fra Orkanger og ser på soldatene og hører på musikken. Hvem kan de være?

6.bmp

Et annet motiv fra samme "sportsfest". Det er ikke det norske flagget som henger på veggen. Arrangementet foregår  muligens ved den daværende idrettsplassen i Moan. På dette tidspunktet slet russiske krigsfanger som slaver med å ta ut grus der Idrettsparken ligger i dag.

1.bmp

Oppstilling med musikk ved tyskernes leir på Bårdshaug.

10.bmp

En tysk soldat holder vakt ved Gjølmebrua en vinterdag i 1943. Ingen slapp over uten å legitimere seg. Sabotører skjulte seg blant annet i det såkalte Hotell Fønix, ei hytte i Skjenalddalen. De måtte krysse elva.

2.bmp

Wehrmachtsoldater med trombone i fremste rekke på Bårdshaug.

7.bmp

Enda et fantastisk bilde: Det tyske korpset holder konsert i paviljongen ved Kaffestova i Kåres gate våren 1943. Dette var åpenbart en begivenhet mange på Nerøra fikk med seg.

8.bmp

Og så denne godbiten: Norpark-bygget med fullt av folk på den store balkongen som tilskuere til de tyske musikerne på bakken under. Norpark ble senere soldathjem, ifølge notater i fotoalbumet. Her står det altså i dag et minnesmerke over Peter Deinboll jr. som ledet dramatiske sabotasjeaksjoner mot tyskerne. Nå reiser det seg et boligbygg på tomta.

9.JPG

Dampskipet Orkla legger til kai på Orkanger med tyske soldater ombord. Orkla ser slitt ut på bildet. Hornmusikk på kaia ønsket soldatene velkommen.

Disse bildene er et viktig apropos når vi feirer 17. mai. I fem år var det ulovlig å si det du mente. Fengsel, mishandling og død ventet den som yppet seg for sterkt mot makthaverne. Også tilfeldige ble henrettet som såkalte sonofre, som hevn etter andres motstandsarbeid.

Bildene forteller i tillegg en historie om sameksistens mellom tyske soldater og lokalbefolkning. For de fleste handlet det om å håndtere en vanskelig hverdag på best mulig vis.

 

Publisert 15.05.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse