Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kommentar: Komplett kaos på Rømme Øvre

DSC_0004.JPG

Her skal byen bygges, men nå er det forviklingar på Rømme Øvre:
* Ordfører Gunnar H. Lysholm stemte mot noe han er sterkt for.
* Varaordfører Oddbjørn Bangs siste trekk sendte Lysholm og andre rett i baret.
* Det komplette kaos hersker rundt utvikling av nye Orkanger sentrum.

Politikerne har selv døpt området indrefileten på Orkanger.

Det som i mai i fjor ble vedtatt som et samarbeid mellom Salvesen & Thams, TOBB og Orkdal kommune om denne indrefileten, ender nå i grøfta ved rådhuset. 

Kommunestyret ser ut til å sette punktum førstkommende onsdag. Oddbjørn Bang (Sp), Hanne Nyhus (Ap) og andre Teas-motstandere får sin omkamp, og vinner den trolig.

Saken: Skal Orkdal kommune gå inn som medeier (en av tre parter) i et utbyggingsselskap (Teas) for hele Rømme Øvre?

Tomt ved jernbanelinja
Kommunen er en av grunneierne på Rømme, 13 dekar nærmest jernbanelinja er kommunal eiendom. Resten utvikler Salvesen & Thams/TOBB etter avtaler med Sæther-familien.

Kommunens tomt er årsaken til at kommunalt medeierskap i det hele tatt kom opp som tema.

Formannskapet sa enstemmig ja i mai i fjor. Da forelå to andre alternativer, som politikerne forkastet:
* Å utvikle egen tomt selv.
* Å selge kommunens tomt.

Særlig to forhold talte for at de folkevalgte valgte samarbeid med Salvesen & Thams og TOBB:
* Mulighet for større kommunal styring ved utvikling av den nye bykjernen.
* Reduserte kostnader når området i sin helhet kan planlegges og utvikles gjennom ett selskap.

Reduserte kostnader kan igjen gi to fordeler:
* Økt fortjeneste for utbygger – inkludert Orkdal kommune.
* Lavere pris for leiligheter og næringslokaler.

Det siste er i så fall et konkurransefortrinn for Orkdal/Orkanger i kampen om nye innbyggere og ny næring, og hyggelig for boligkjøperne.

Etikk og moral i sentrum
Så snudde altså den politiske stemningen. Teas har blitt farlig. Etiske anfektelser er oppgitt som grunn, men logikken halter alvorlig på dette punktet. Innimellom tyter det fram argumenter som smaker mistenkelig av giftig sopp. De bakenforliggende motivene er like vanskelige å gripe som tåka i Skjenalddalen.

For å ta de to offisielle innvendingene i ro og mak - etikk og tvilsomme anbud:

1. Etiske problemer for kommunen.

Argument: Orkdal kommune får en dobbeltrolle som kommersiell utbygger og samtidig forvalter. "Forvalter" vil si at kommunen behandler plan- og byggesaker. Men:

A. Ingen nye, etiske problemstillinger har oppstått fra et enstemmig formannskap sa ja i mai i fjor, og fram til et stort mindretall på 16 i kommunestyret sa nei i mars i år.

B. Kommunen opptrer stadig i lignende dobbeltroller ved egne byggeprosjekter, og det hender man gir seg selv fordeler. Etikken må politikerne håndtere når sakene kommer til behandling. Det gjelder enten det er et rent kommunalt bygg eller et Teas-prosjekt med kommunen som en av tre aksjonærer.

C. I siste formannskapsmøte fikk Oddbjørn Bang med seg alle unntatt en (Ap) på at kommunen skal gå inn med penger i Teas i stedet for tomta. Det var her ordføreren gikk fem på og stemte med Bang.

Med C har for det første det etiske argumentet falt. Et påstått etiske problem er det samme enten kommunen bidrar med penger eller tomt.

For det andre gjør C kommunen ganske sikkert uaktuell som medeier med en slik modell. Det er jo nettopp tomta, ikke pengene, som gjør Orkdal kommune aktuell som partner i Teas. Ordføreren - og andre Teas-tilhengere - stemte for et forslag som betyr nei til Teas.

2. Salvesen & Thams favoriserer en entreprenør  (Vibo),
som igjen favoriserer andre underleverandører.

Anklagen er ytterst alvorlig og den er udokumentert. Salvesen & Thams hevder at laveste/beste tilbud får byggeoppdrag. Vibo er eid 50/50 av S & T og Coop Orkla Møre. Vibo vant blant annet anbudet på Reme-gården. Men:

A. Med 50 prosent eierskap vil S & T normalt tape penger på å velge Vibo dersom andre har bedre tilbud.

B. Vibo satser hardt lokalt og vant feks både anbudet for utbygging av Orklahallen og nytt bygg for Orkdal sparebank.

C. Orkdal kommune bør framskaffe all mulig dokumentasjon på dette punktet før kommunestyret avgjør saken.

Men det skjer neppe i en kommune der maktspill har høyere status enn tydelig tale, og der rykter får sirkulere fritt i det politiske miljøet mens det å si sannheten kan koste deg dyrt. Av og til, som i denne saken, dukker ryktene opp med anonyme kilder (selvsagt) i ST. De navn- og ansiktsløse forgifter lokaldemokratiet.

DSC_0011.JPG

Vibo AS har fått flere byggeoppdrag. Det vekker mistanke i Orkdal kommunestyre. Her fra Reme-gården.

Om Orkdal kommune likevel skulle bli invitert inn med penger, blir kommunen
* medeier i et litt krympet Teas (fortsatt dobbeltrolle/etikk).
* konkurrent med Teas/seg selv på nabotomta (ikke akkurat enklere etisk).

Kommunale anbud på Rømme
Teas har blitt en snakkis etter alle rundene i politiske fora og omtalen i ST. Sakens kjerne er vanskelig å se inne i alt støvet som virvles opp. Og jo mindre folk egentlig vet, dess sterkere er gjerne meningene.

Undertegnede har ingen sterk mening for eller mot kommunalt medeierskap i Teas. Men helhetlig utbygging virker fornuftig, og de etiske motforestillingene synes mildt sagt uklare.

Mest alvorlig er antydningen om at Salvesen & Thams opererer med suspekte byggekontrakter. I siste møte i formannskapet fulgte Hanne Nyhus opp slike insinuasjoner med et forslag om at Teas skal følge Lov om offentlige innkjøp. Det vil si at et kommersielt selskap må bruke et anbudssystem så rigid at det rir offentlig sektor som en mare. Formålet med reglementet er blant annet å hindre korrupsjon i forvaltningen.

Også dette kravet ble vedtatt med ti mot en stemme (ordføreren). Onsdag kommer saken opp i kommunestyret.

Resultatet er følgende forslag fra formannskapet med ti mot en:

1.     * Orkdal kommune skal delta i Teas, men beholde sin egen tomt på Rømme Øvre og i stedet skyte inn penger. (Når eierandelen er penger er altså etikken i orden).

2.     * Teas må lage anbudskonkurranser som om selskapet var en kommune.

Før onsdagen er omme skjønner nok de fleste politikerne at disse tilleggsbetingelsene er det samme som å så nei til å delta i Teas.

Men hva er motivet for å si nei?
Motivet er minst like diffust som før. Alt svever i tåka. Mangler virkelig Hanne Nyhus & co tillit til Salvesen & Thams´ forretningsmoral i Orkdal? Selskapet har jo greid det ingen andre klarte, å sette fart i sentrumsutviklinga på Orkanger.

Eller er det nettopp der hunden ligger begravet: Politisk motvilje mot å gå i kompaniskap med et selskap som først og fremst satser i sentrum.

Tomteavtalen mellom S & T og Orkdal kommune på Joplassen har allerede gitt noen vondt i magen. Joplassen er feilaktig oppfattet som kommunal favorisering av et prosjekt på Orkanger – hørt på bygda og gjengitt uten kilder i ST, selvsagt.

At vi endelig fikk til boligbygging igjen i kommunen har mindre betydning. Det viktigste er å forebygge misunnelse mellom "by" og bygd.

Per Kirkaunes dobbeltrolle
Salvesen & Thams gjør det ikke enklere for seg selv når Per Kirkaune nok en gang figurerer på Orkdalslista foran valget. Det gir billige poeng til politiske motstandere som av ulike grunner måtte ønske å så tvil om selskapets integritet.

Kirkaune er daglig leder i Salvesen & Thams Eiendom, medeier i selskapet, har direktekontakt med Orkdal kommune i utbyggingssaker og støtter altså offentlig Gunnar H. Lysholm som fortsatt ordfører i Orkdal.

Det skal mindre til for å få trøbbel med indrefileten når det politiske spillet er i gang.

De store neglisjerer Orkdal
Alle kan ønske seg mer konkurranse, men de store eiendomsutviklerne bryr seg ikke om Orkdal. Prisene er for lave, fortjenesten for dårlig, risikoen for høy.

Det koster det samme å bygge et hus på Orkanger som i Trondheim.  Tomtene her koster riktignok mindre, men tomteprisen utgjør en gradvis mindre andel av byggekostnadene. Kjøpere er villige til å betale mye mer for en bolig i Trondheim, og i Skaun.

En ting er derfor sikkert: Orkdal har mer bruk for Salvesen & Thams enn Salvesen & Thams har bruk for Orkdal.

Hans Kringstad

DSC_0012.JPG

Vibo bygger for Orkdal sparebank også. Salvesen & Thams eier faktisk ikke Orkdal sparebank.

 

Publisert 05.04.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse