Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Thamspaviljongen: Åpning på Thams´ 150-årsdag

9334417.jpg

Sør-Trøndelag fylkeskommune er innstilt på å støtte Thamspaviljongen med 500 000 kr på visse betingelser. Åpninga er nå utsatt til 9. september 2017 - på dagen 150 år etter at Christian Thams ble født.

Politikerne i et underutvalg i fylkeskommunen behandlet søknaden om pengestøtte denne uka. Det ble ja til å bevilge 500 000 under forutsetning av at fylket får se et framtidig driftsopplegg og får klarhet i hvem som skal drifte paviljongen.

Fylkesutvalget avgjør saken 25. oktober.

Mangler 800 000
Prosjekt Heimatt (Thamspaviljongen Støtteforening) har så langt skaffet:

2,0 mill. kr. fra Orkdal kommune
1,2 mill. kr. fra innbyggere og bedrifter

Dermed mangler 800 000 for å nå budsjettet på 4 mill. kr.

Skal bestemme tomt
Fylkeskommunen har tidligere vært i møter om museale og kulturhistoriske spørsmål knyttet til bygget. Plassering var et viktig tema, men Orkdal kommune hadde allerede bestemt seg for platået ved rådhuset på Bårdshaug.

Ifølge dagens ST kan det bli omkamp nesten ett år på overtid for å utrede Strandheim når et ekstraordinært formannskap skal behandle saken onsdag 19. oktober. Torstein Larsen har snudd.

Må rive bygg
19.oktober er egentlig bare valg av tomt innenfor arealet på Bårdshaug tema. Riving av tjenestesentret er en av problemstillingene. Paviljongen skal inn på området samtidig som Orkdal kommune vil plassere et regionalt kulturhus på tomta - og rådhuset muligens må utvides.

Åpning utsatt
Paviljongen skulle etter planen innvies under Orkanger-dagene i juni i år. Åpning ble utsatt til Orkanger-dagene i år.

Nå skriver Prosjekt Heimatt at åpninga blir 9. september 2017 - på dagen 150 år etter at den største av "Thamsene" så dagens lys. Christian Thams ledet Strandheim Brug, der paviljongen ble bygd, i brukets storhetstid. Han la det også ned med de følgene det fikk for arbeidsfolk på Orkanger.

Konsertlokale
Orkdal kommune skriver at paviljongen vil egne seg glimrende til småkonserter, utstillinger og museal virksomhet. Fylkeskommunen rår over den museale fagkompetansen lokalt gjennom Museene i Sør-Trøndelag, men har ikke vært involvert.

Ett argument for å utrede Strandheim var muligheten for å utvikle et musealt konsept knyttet til Nerøra, Thams-husene i området, Damphuset, Strandheim-villaen og Orkanger stasjon med paviljongen som attraksjon.

USA-turisme
Prosjekt Heimatt har undersøkt stavkirketurismen i Norge og mener en plassering nær hovedvei er best. Prosjektet skriver at paviljongen skal markedsføres lokalt, nasjonalt og i utlandet,  og at den kan bli den store tursitmagneten i sommersesongen i Orkdal.

Dugnad.jpg

Rekonstruksjon pågår på Beitøra. Dugnadsgjengen teller 40 personer.

 

Publisert 12.10.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse